Edisi nak menghabiskan roti burger yang akan tamat tempoh, nak buat makan dengan daging burger tak tertelan dah, jadi buatle bingka ni..hihi..kebetulan ada tetamu sempat juga hidangkan utk makan-makan..
Resepi dah pernah buat, tapi tak tahule yang asalnya tuan punya rsp ni sape., banyak sgt dapat info & link rsp...t.kasih bebanyak yea...memang suka buat ni, kdg2 time ada tetamu nak cepat je kerjanya, bolehla buat...
Bingka roti pandan (kukus/bakar)
- 12-14 keping roti putih/gardenia *Ana guna 6-7 buku roti burger
- 1 1/2 cawan santan kotak
- 1 1/2 cawan air
- 3 biji telur
- 1 cawan gula pasir (kemanisan ikut suka)
- 1/2 sudu teh esen vanila
- 20 gm kismis (untuk tabur-optional)*
- sedikit pewarna hijau*
- sedikit garam
Cara-cara :
- Blender semua bahan kecuali roti & kismis
- Roti tadi dikoyak-koyakkan, potong 4 pun ok je. Masukkan kedalam mangkuk.
- Tuang bahan yang di blender tadi kedalam mangkuk roti. Kaup balikkan supaya roti benar2 menyerap bahan cecair tu.
- Perap sekejap, 5 minit dah ok, tuang ke dlm loyang
- Nak lapis2 mcm Ana buat pun ok, tuang roti, pastu tabur kismis, ulang2 sampai habis.
- Kalau nak bakar kena griskan loyang dengan mentega. Bakar 160'C (bergantung oven la) lbh kurang 30 mnt-45 mnt/ sampai masak (cucuk ngan lidi/garfu..tak lekat tu dah masakla..)
- Nak kukus pun blh, kukus lbh kurang 20 minit /sampai masak.
- Sejukkan sebelum dipotong...
3 ulasan:
sedapnya bingka roti..nak sikitttt...
mas...hambek ler..loyang tu je ado..yg lain dah takde..hikhik
**bakar lg sedap tau..**
dah berapa kali beli roti..tapi tak juga dapat nak membuat puding roti ke..bingka roti ke...tunggu suatu hari..bila le agaknya..
Catat Ulasan