Rabu, 24 November 2010

AYAM MASAK KARI KERING

Assalamualaikum w.b.t..
Adeeiii..dah nak senja dah ni baru boleh update, sebab dok bercinta dengan pc nak install tuk phone kita yang satu tu le..Cik Abe tukar pc lain & tak install kita punya phone, sobs..sobs...kenala buat sendiri..jadi terkial-kial le makcik Kiah ni...huhuu..Alhamdulillah berjaya jugak akhirnya..hehehee


Ayam Masak Kari Kering

Cadang nak boh cerita pasal APAM BERAS yang Ana buat  malam tadi utk sarapan pagi ni, tapi tgk jam dah nak senja dah, jadi kita tayang le menu makan tengahari je..bukan harini punya..semalam tau..sedap sangat makan dengan nasi panas2, tapi Ana buat ada berkuah sikit, tak nak kering sangat...makan  lak bersama-sama ulam-ulaman & cicah sambal je...

Petai Jeruk & Kacang Panjang celur

Jangan marah yea tang ulam yang tergolek-golek tu, tu je yang adoo..terpaksala tayang..hahaaa..

Keropok Ikan (beli je & goreng sdrik yea) & Nugget Keju
Disamping menu minum petang yang simple...sementara nak menyantap tu dapatla alas perut kan..

Kat sini Ana copy & pastekan resepi sedap dari blog Kak Nor, terima kasih kak, rasanya resepi ni dah seantereo benua blog masak2 ni cuba, kita yang tertinggal belon panas nie...

AYAM MASAK KARI KERING Kak Nor Punya Style

1/2 ekor ayam ~ dipotong kecil
sedikit garam dan serbuk kunyit

Goreng ayam 1/2 masak ~ biar lembut jer, tak perlu sampai garing.
Angkat dan toskan.

~~~~~~~~~~~
bahan2 lain:
7 bj bawang merah ~ dihiris halus
3 ulas bawang putih ~ dihiris halus
1 - 2 sudu besar cili mesin
2 sudu besar rempah kari ~ bancuh dgn sedikit air
2 tangkai daun kari
2 sudu besar sos tiram
1 cawan air
jus asam jawa
garam
gula ~ jika suka
tomato..*Ana tambah


Cara2:
Panaskan minyak dan goreng bawang merah dan bawang putih hingga garing,
Masukkan cili mesin. Goreng lagi.
Masukkan rempah kari dan goreng hingga sedikit kering.
Masukkan 1/4 cawan air dan juga daun kari. Masak hingga pecah minyak.
Kemudian masukkan sos tiram, baki air, jus asam jawa, garam dan gula.
Kacau2 dan masukkan ayam.
Masak hingga ayam masak dan juga kuah pekat. Masukkan tomato.
Angkat dan hidangkan panas2.

3 ulasan:

Lin Rosly berkata...

Salam Anna...

Yea! Yea! Ada Petai Jeruk Sedapnya....

Anna Qawina berkata...

kak lin..sdap2..dulu saya tak suka, lps cik abe suka kita pong jadi suka..aikk..apo la...hhaha

Noorma Ismail berkata...

kiutnyer petai jeruk tu..kecik2 jer.. best kalo makan ngan singgang..tp awas...bau!! hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...