Khamis, 25 November 2010

DAGING MERAH ALA THAI

Musim Raya Qurban mesti banyak daging dapat kan..asyik nampak menu daging je ek..Ana tengok kat dapo Madiha & cuba buat, kebetulan ada lak stok sos ikan yang beli taun bila tah..(belum xpired tau..) sedap gak, tapi masa buat 1st time haritu  Ana ikut bulat2 resepi. Bila makan rasa keras sikit daging mungkin sebab goreng kejap tu *Kata si pemakan..al-kisahnya..*...^_^ sape ek?


Semalam buat lagi & Ana tak goreng (ikut saranan yang meng'komplen' haritu), lepas rebus, terus potong & tumis bahan2 macam biasa, ada la perubahannya masa gigit daging tu...heee...apa2pun terima kasih kepada penyumbang resepi & peng'copy" yang mewarwarkan ni...


resepi asal : Jeezy @ MyR
Copy : Madiha / Hana / Kak Nor Secubit Garam pun ada

DAGING MERAH ALA THAI...

Bahan-bahan
  • 1/2 kg daging lembu (direbus sampai empuk)
  • 2 ulas bawang putih diketuk
  • 1 labu bawang besar dipotong bulat
  • 1 sudu besar cili giling
  • Sedikit sos tiram
  • Sedikit sos ikan (thailand mari)
  • Sedikit sos tomato
  • hana tmbh halia ketuk
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Daun ketumbar/daun sup/daun bawang untuk hiasan (mana2 pun boleh) *Takde stok
Cara-cara
  1. Daging yang dah siap direbus tu potong nipis2 ya.
  2. Panaskan minyak sikit, goreng daging dulu sampai kuning2 sikit, ketepikan.
  3. Tumis bawang putih n halia sampai naik bau, masukkan cili giling.
  4. Goreng2 sikit agak2 garing tu bolehlah masukkan sos tiram, sos ikan dan sos tomato.
  5. Masukkan daging tadi dan bawang besar yg dihiris kacau2 dan rasa garam dan gula.
  6. Kalau nak kuah lebih bubuh air sikit dan tambah sos tomato.
  7. Dah masak bolehlah diangkat dan hidangkan. Taburlah daun ketumbar yg dihiris tadi biar lawo sket.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...