Jumaat, 26 November 2010

SAMBAL BELACAN POWER

Dah nak masuk alam lunch dah ni, kawan2 dah masak ek?  Ana makan lauk semalam jek..hihi..bukan malas tau, saje kena prabihkan, elok lg tu, tak baik bazir kan kan....

Sambal belacan pon nak tunjuk gak ke? Tunjukla, dah itu kita buat & resepi ambik kat orang, kena bg credit sikitla, buat laporan kiranya ni....hihi


Lauk yang biasa2 je Ana masak malam tadi, tapi yang baru 1st time try ni adalah menu luarbiasa bagiku.... adoyaaiii...Noorma Si Tokey Cokelat...pedas yang amat & berpeluh2 makan, sedapla, sebelum ni tak pernah buat sambal belacan boh sos ikan...meh kita pakat2 coba...

Resepi copy & edit sikit dari  Noorma 
Terima kasih Cik Puan :))


Bahan-bahan
  • ~2 biji cili merah masak
  • ~10 biji cili padi kampung
  • ~belacan
  • ~garam
  • ~1 sudu besar sos ikan (nampla)
  • ~2 biji limau kasturi (ambil jusnya)..Ana guna limau nipis
  • ~1 biji kulit limau kasturi (yg tadi diambil airnya) dipotong halus
  • ~1/2 biji tomato - dipotong dadu kecil
  • ~2 ulas bawang putih -dipanggang jap Ana tambah
  • ~1 ulas bawang merah - dipanggang jap Ana tambah

Cara-cara
Tumbuk semua bahan2 kecuali tomato, jus & kulit limau
Akhir sekali campurkan dengan tomato, jus limau kasturi dan kulitnya serta sos ikan. Gesek sikit dengan lesung batu.. siap..

Selamat Mencuba..Ana nak g makan nasik ngan sambal ni jap lagi...heheh...ngencess?? G cepat buat!!!

7 ulasan:

Mas berkata...

sambal belacan....mas suka, cedok sikit..he..he...

Anna Qawina berkata...

Mas : takbleh!!! G tumbuk sdrik..hehehe..

Lin Rosly berkata...

Salam Anna...

Ini Kalau Makan Tentu Tak Nampak Telinga! Sbb Telinga Dah Berasap! Hehehehe

Sedapnya!

zarin berkata...

adusss sedapnya sambal belacan....tengah ngantuk ni tp boleh terbukak balik mata sebab nampak sambal belacan tu tau! mintak sepiring boleh ? hahaha :D

Anna Qawina berkata...

kak lin : hihi...pelik je nampak asap eh...cam jeplos lak..hihi

zarin..bukak mata luas2...ambik bau dulu ye...

Noorma Ismail berkata...

Pedas??? kan dah cakap !!! hehehe... cicah ngan ulam apa??

Anna Qawina berkata...

noorma : cicah ngan petai jeruk..kekeke...ada lg salad2 je...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...