Selasa, 4 Oktober 2011

ROTI YOGURT

Assalamualaikum w.b.t

Semalam seteleh sekian lama tak buat roti,, tergerak hati nak mencuba resepi yang dah lama simpan ni..Tepung roti dah hampir 2 bulan lebih dah beli, kebetulan ada yogurt besar gedabak dalam peti ais..harus dihabiskan seberapa segera..jadi usah heran ye kalo berderet resepi yang ada yogurt keluar  nanti..tamak ke apa beli yogurt 1 baldi nih? Macam kemaruk yogurt pun ye..maklumle dah lama tak heret barang2 masakan balik rumah..sekali keluar beli..haa..paham-paham yer..apa nak buat kan..bak kata seseorang (biarlah dirahsiakan nama orang tu) benda tu yang bergayut kat kaki nak ikut balik, sian tengok..haha..ada jek..


Jadi pagi ni kita tengok jela roti edisi Bread Maker dari A sampai Z..uuuiiii tak sempat lak rasanya nak gentel2 doh tu buat bentul comel-comel, jadinya biarkan jek dalam BM untuk uli & bakar terus. Biasala anak kecik jadi sandaran untuk alasan 'ketidaksempatan' ituw..kononlaaa..Resepi asal takdela kecoklatan gini, Ana guna susu tepung coklat anak dibancuh air suam bagi menggantikan susu segar tu, pastu tambah kismis & choc.chips..(sikit je kismis yg ada, lain kali nk letak banyak2 lebih sedap gigit roti tu)


Ana pilih 'COLOUR LIGHT' dan roti tu sedang2 elokla, takle berkerak sangat. Dari pemerhatian la kan, dulang BM kita ni kena letak 2 adunan baru cantik terbentuk macam roti sandwich tuh, 1 adunan roti ni macam ada yang terkehel lak belakangnya, sebab doh tak penuh dalam dulang. Ke kita yang tak teror membakar dalam tu tak tahu le..hehe..Apa-apapun senang la tak payah susah2 bawak keluar & perap kan..tengok2 dah siap, walaupun lamanya kemain..sampai bertongkat bijik mata..

RESEPI ROTI YOGURT
Sumber & salinan: Yani@myresipi, Izahdaut & MasDuniaku

Bahan :
  • 250g tepung roti
  • 100g plain yogurt
  • 60g susu segar *Ana guna susu tepung coklat bancuh air suam
  • 25g telur * 1/2 biji telur
  • 20g gula * saya letak 30gram
  • 3g garam *Ana letak 1/2 sdt
  • 30g marjerin
  • 2.5g dry yeast * saya letak 3 gram (lebih kurang 1 1/2 sudu kecil)
     

Cara membuatnya :
  1. Masukkan semua bahan ke dalam home bakery. On kan. Biar sampai masak.
  2. Ana masukkan semuanya dalam BM & pilih menu SWEET serta Colour Light. Tekan Start.
  3. Selepas 20 minit pertama, BM akan berbunyi, bolehlah tambah kismis & choc.chips & teruskan proses hingga siap. 
  4. Dah masak, segera keluarkan dari dulang roti ke atas pinggan/wire rack, sejukkan. *agak susah nak keluarkan, jadi sambil telangkupkan roti tu, pusing2 sikit bahagian bawah dulang roti tu.Sejukkan & bolehlah makan..
  5. Nak tegok versi comel2 boleh ke blog Izah & Mas..

Jika membakar dlm loaf, disyorkan bakar pada suhu 160 C selama 30 minit atau perang.
rujuk sini: Pure Enjoyment

14 ulasan:

Mas berkata...

hari roti sedunia..
haaaa.....merata2 roti kluar yerk...
aku pun tngh meroti gak anna..

wehhhhh...cantik gebu la roti kau..
macam yg dijual..

ooooo..klu nak buat yg mcm kau..kene buat 2 adunan yerk..
aku tak pernah try lagi yg sekali bako roti...
nanti2 nak try buat gak la..

senangkan anna..
tak yah uli2, bentuk2kan..
lepas tekan butang..
kau boleh tido puas2..
ke memang betoi yg aku cakapkan.he3

klu sekali ngan bako tu..
berapa lama yerk anna,
mesti lebih dari 1 1/2 jam dari set yg biasa2 tu kan..

kau makan gitu jerk ke cicah ngan apa2 anna roti tu..
sila jawab yerk..he3
ayat menyebok sikit..he3

Rabiatun berkata...

salam Anna...wahhh..ada roti jugak..mesti berpakat dengan Izah ni..hihihi...lembut nampaknyer tu..

Anna Qawina berkata...

MAS : am,boi..sakan ko nih nanya kan..haha
a'ah aku rasala buat 2 adunan roti tu keluar cun melechun gitu..saiz dulang kita tu besar kan
lg 1, masa dia tak silap aku 3 ke 4 jam ek..ko tekan jela SWEET pastu biar dia wat kerja ko takyah pk dah..hehe
Roti ni ala2 manis buah la mas..aku cicah air gak tadi..hehe..ko boh kismis baru sedap..boleh terasa bila kita gigit roti tu..sekian..haha'


KAK TUN : Izah pakat ngan saya kak..haha..lembut kak..ni tghnk mkn lagi nih..awww

tun_telani berkata...

assalamualaikummm~~~
wahh2.. dh stat mengerjakan bibik ye.. nnti berderet2 kuar roti la nih ye.. eh, marathon habiskn mayonis dulu ye..
tun x suka bakar terus dlm BM.. sbb susah batul nk kuarkan dr BM tu bila dh masak. dia melekat kat cangkuk penguli tu (cangkuk ke org panggil tu ye? hehe)

izahdaut berkata...

minah atas sekali tu meroyan gamaknya seminggu dua ni. hahahhahaha..
weh pandai ko buat roti terus bakar dlm mesin. aku cam tak pernah lagi try, tunggu aku beranak kecik dulu la..eh ada kaitan kan? hahaha

lina_pg berkata...

assalam anna, nmpk lembut jerr roti tuh. Sy ni pun dah lama tak meroti.Bibik lama dok diam tepi dinding.Masuk list dululah..(list dah pjg berjela nih kih3)

Kak Sam berkata...

Hurrmmmm baru semalam terfikir 'bila le demam roti nak melanda kembali"
Nampak nya tak lama lagi le ni.

Ezadlieza berkata...

mak aaiiii...semuanya dah meroti rotu...ni yg jeles ni haaa...nak juga meroti tp bila la tu...

nuwairani ismail berkata...

baru memborong yogurt tadi...macam best je kalau buat roti ni...

ibundo berkata...

salam.
nampak lembut roti tu. sedap.

Ida,Japan berkata...

rajin anna meroti ye...gebusss jer, kek karemel kt bwh tu pun sgt best kn...cantikk, ceria kaler nyer

Nazrah berkata...

ok la tu...janji masuk mulut anak2 sedap...senget pun tak per... kita kalau malas pun masuk je dalam BM

mamaNoriz berkata...

seronok budak2 dpt makn roti fresh dan lembut ek :)

kakchik berkata...

kakchik singgah kat sini pula utk salin resepi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...