23 Julai, 2010

TAUHU JEPUN SAWI CINA

Salam buat semua...malam-malam baru nak letak n3 ye..biasala, siang-siang sibuk je..buat-buat sibuk pun ya gak...eheheee...dah malam-malam ni nak tunjukle menu harini..tauhu lembut..ada yg panggil tauhu telur, tauhu jepun *kat jepun nun asalnya kot..*apa-apapun tauhu ni memang sedap, nak tumis ke nak letak dalam sup pun ok...


Pertama kali Ana & suami rasa makanan ni masa kat Raub, dulu pernah menetap kat Raub & ada 1 restoran mualaf yang sediakan makanan jenis ni...
Nak buatnya senang je...

--->Celur sawi cina yang dah dibersihkan tanpa dipotong..kira sepokok terusla..ikutla nak banyak mana..
--->Potong tauhu ikut suka & goreng sekejap dalam minyak panas sampai kekuningan & toskan minyak.
--->Letak sawi celur bersama tauhu goreng di dalam pinggan & ketepikan

  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 inci halia*
  • 2 biji buah keras* ditumbuk/cincang halus
  • 3 sudu makan sos tiram
  • sedikit tepung jagung *utk memekatkan kuah...tak boh pun takpe
  • air secukupnya
  • garam & gula secukup rasa
Cara-cara :
  • Panaskan sedikit minyak lebihan menggoreng tauhu tadi
  • Tumiskan bahan tumbuk sampai kekuningan
  • Masukkan sos tiram dan air bersama tpg jagung secukupnya
  • Masukkan garam & gula secukup rasa, dah mendidih & sedikit pekat, tuangkan kuah ke atas tauhu & sawi.
  • Siap untuk dimakan...

1 ulasan:

Mas berkata...

anna...mas pun suka masak tauhu jepun macam tu, sedap kan...

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...