Salam buat semua...malam-malam baru nak letak n3 ye..biasala, siang-siang sibuk je..buat-buat sibuk pun ya gak...eheheee...dah malam-malam ni nak tunjukle menu harini..tauhu lembut..ada yg panggil tauhu telur, tauhu jepun *kat jepun nun asalnya kot..*apa-apapun tauhu ni memang sedap, nak tumis ke nak letak dalam sup pun ok...
Pertama kali Ana & suami rasa makanan ni masa kat Raub, dulu pernah menetap kat Raub & ada 1 restoran mualaf yang sediakan makanan jenis ni...
Nak buatnya senang je...
--->Celur sawi cina yang dah dibersihkan tanpa dipotong..kira sepokok terusla..ikutla nak banyak mana..
--->Potong tauhu ikut suka & goreng sekejap dalam minyak panas sampai kekuningan & toskan minyak.
--->Letak sawi celur bersama tauhu goreng di dalam pinggan & ketepikan
- 3 ulas bawang putih*
- 1 inci halia*
- 2 biji buah keras* ditumbuk/cincang halus
- 3 sudu makan sos tiram
- sedikit tepung jagung *utk memekatkan kuah...tak boh pun takpe
- air secukupnya
- garam & gula secukup rasa
Cara-cara :
- Panaskan sedikit minyak lebihan menggoreng tauhu tadi
- Tumiskan bahan tumbuk sampai kekuningan
- Masukkan sos tiram dan air bersama tpg jagung secukupnya
- Masukkan garam & gula secukup rasa, dah mendidih & sedikit pekat, tuangkan kuah ke atas tauhu & sawi.
- Siap untuk dimakan...
1 ulasan:
anna...mas pun suka masak tauhu jepun macam tu, sedap kan...
Catat Ulasan