Khamis, 22 Julai 2010

SAMBAL BILIS TERUNG PIPIT

Sebelum Ana melabuhkan tirai malam Jumaat ni kan....Ana letak la jugak menu makan malam tadi..dah 2 hari tergolek-golek je terung kecik tu, bukan banyak pon, secoet je..lebihan buat ulam kelmarin..Cik Abe lak suka makan terung ni, jadi Ana masakkan dengan ikan bilis, sedapla jugak...

 Sumber asal : SDK Julai 2010

Bahan-bahan :
  • 300gm ikan bilis- digoreng garing
  • 10 tangkai cili kering * Dikisar
  • 3 ulas bawang merah * Dikisar
  • Belacan secukup rasa * Dikisar
  • 200gm terung pipit-diketuk sedikit & rendam sekejap
  • Garam & gula secukup rasa
  • Sedikit air asam jawa
  • Minyak masak

Cara-cara :
  • Panaskan minyak & tumis bahan kisar sehingga naik bau & pecah minyak.
  • Masukkan terung pipit, air asam & garam & gula.
  • Kemudian masukkan ikan bilis & gal rata...biar kering sedikit & angkat..
Haa..bolehla makan dengan nasi panas-panas...hari ni kami makan malam cuma lauk ikan masak kicap, sambal bilis terung pipit ni, bendi celur (organik tau)..pastu cicah ngan budu & sambal tempoyak je...Masa n3 ni kluar semua tu dah abes pon...hihi...

SALAM MESRA BUAT SEMUA

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...