Rabu, 21 Julai 2010

MARBLE CHEESE CAKE

Dah lama nak buat kek keju ni, resepi pun dah lama Ana print tapi disebabkan ketiadaan cheese tu yang dok peram je resepi ni..masa mula2 dulu ambil kat Myresepi.com tapi bila nak buat alih-alih web dah takboleh buka..tergendala lagi..sekarang dah boleh buka kembali..yeeaaayyyy...apalagi cepat-cepat Ana kesana & baca komen-komen kat resepi tu, nak bagi puas hatila konon..hihi...kiranya kek ni bagi meraikan Myresepi dah kembali bersiaran takpun juadah doa selamat untuk Ana yang baru sihat kot....ahahaaa...*alasan nak makan* . Ana gunakan Keju D'Qisra..puas hati sebab terjamin halalnya...


Bila dah siap buat kek ni, nape jadi gitu yek? Macam cheese tu dok kat atas je..huhu..agaknya ada yang tak kena masa melayer tu kot, konon nak buat selapis-selapis alih2 macam tu jadinya...pepon cara nak buat senang & tetap rasa lemak-lemak keju tu..itu yang penting kan...*ayat nak cover silap sendiri*:D

Bahan A
  • 185g butter
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
  • 3 biji telur (gred A)
Bahan B
  • 250 gm cream cheese
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1/4 cawan fresh milk /susu cair*Ana guna susu cair
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara-cara

  • Cairkan butter ,masukkan serbuk koko dan kacau sebati. Biarkan sejuk
  • Pukul gula dgn adunan 1 ,masukkan telur satu persatu.Kemudian masukkan tepung yg telah diayak bersama baking powder
  • Dalam bekas lain pukul cream cheese dgn gula,masukkan telur ,esen vanilla diikuti dgn susu cair sampai sebati.
  • Tuangkan adunan koko berselang seli dgn adunan cheese
  • Bakar dgn suhu 180'c selama 40 min*bergantung oven memasing...
Ha...ni cheese yang Ana guna...buatan Malaysia, diperbuat daripada bahan sawit...kalau ada yang berminat boleh hubungi pengedar2 terdekat & InsyaAllah kalau yang dekat2 tu dia hantar je...*Harap maklum..Ana bukan pengedarnya tau..*
250gm=RM8.50, 1kg=RM26.00

SELAMAT MENCUBA

    1 ulasan:

    khairiah khaizu berkata...

    Ana, saya dh lama cari cheese nie..kalo kt melaka kt mana pengedarnya.....saya nak buat cheese kek tp ble nk bli cream cheese x yakin trus x jd bli

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...