Isnin, 25 April 2011

Super Moist Eggless Chocolate Cake

Assalamualaikum w.b.t

Bersua lagi..hehe..setelah mengambil masa yang agak panjang untuk meng'update' blog..hihi...bila dah mula lemau nak update..makin lama makin panjang masa yang diperlukan..jadi taknak buang masa, sebab kek pun dah habis, jap lagi nak ambil Damia yang balik dari tadika..kek yang dah femes seantereo dunia masakan agaknya..ada yang dah 5 6 kali ulang buat..hambooiii...sape tu ek..

Makan kek camni kena pejam bijik mata..telan perlahan-lahan..agar dapat rasai nikmatnya..heheh..memang moist ler..dan diakui oleh ramai yang mencubanya..tak silap semalam CMG yang glamer tu pun dah tayang..tapi kejadian saiznya tu agak tidak sesuai bagi yang berkeluarga besar..kena buat double / triple adunan baru cukup..Ana buat 1 adunan je..ngam2 skali hadap..maklum besar kan keluarga nih..hehe


Terima kasih buat penyumbang resepi & yang mewar2kan..iaitu Kak Nor..

Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack

bahan-bahan : loyang 6-7 inci


  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko  (DJ guna Cap Kijang)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. 
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak. 
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.
**Topping tu Ana guna lebihan topping dari Kek Coklat Lembut Chef Zubaidah..*

1 ulasan:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

memang sedap kan kek ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...