Rabu, 27 April 2011

MUFFIN COKLAT YOGURT

Hmmm..masih dalam mood rajin nak update..hehe...pagi tadi godek muffin lagi, kali ni jugak masih berasaskan yogurt sebab nak habiskan yogurt yang dah bukak botol tuh, nak telan gitu je tak tertelan weii sebab yogurt plain kan, kalau yang berperisa & ada buah-buahan sikit tu jap je licin..


Kali ni masih menceduk resepi dari Ratu Muffin..siapa?? haha..sapa tuh dia tau ler..kihkih...jagan marah yer Zah..nanti cepat tuo..itu kata anak Ana si Damia tu kalau kita marah-marah kat dia..walhal dah buat salah, tentu le kena marah kan..ada je alasan dia tak nak kena marah..Masa buat muffin ni tengok2 susu cair dah habis, susu segar lagi ler..malas nak menapak turun ke kedai, dengan selamba badak je bancuh susu tepung Dugro anak..bertuah punya mak..takpe..kiranya khasiat susu ada dalam muffin tu kan..pandaile..


Ok, Izah..meh makan muffin nih, sebab ko dah share resepi yang anak-anak Ana suka..memang sungguh lembut, kali ni Ana bakar guna api atas bawah (sbnrnya oven ni kalau buka api atas cepat je hangus, jadi selalu le jenguk oven), sedang elok masaknya, tak sampai 20 minit dah angkat..kalau perasan le, muffin cup tu Ana potong sikit bagi rendah..heheh..kalau tak potong sah-sah dapat 7/ 8 bijik je, ini dah potong dapat banyak gak..edisi jimat cermat ke apa ni...hehe..


Meh kita semak resepi yer..kalau rajin buatle..puas hati..jangan risau, takde rasa masam yogurt dalam muffin tuh..nak buat pun alahai..senang je..
MUFFIN COKLAT YOGURT
Sumber : izahdaut
Sumber : AnnaQawina
  • 1 cwn tepung
  • 1/2 cwn serbuk koko
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk soda
  • 1 sk nescafe *tak letak
  • secubit garam
  • 3/4 cwn gula
  • 1/2 cwn minyak
  • 1/2 cwn yogurt
  • 1/8 cwn susu segar(lbh krg 4 sdb) *guna susu tepung dibancuh dengan air
  • 1 biji telur
  • 1/4 lebih sikit air panas

Cara-cara :
  • Satukan semua bahan kering. Gaul rata.
  • Satukan bahan basah kecuali air panas. Gaul sebati.
  • Masukkan bahan basah ke dalam bahan kering. Sebatikan.
  • Akhirnya masukkan air panas. Sebatikan.
  • Masukkan ke dalam muffin cup dan bakor pada suhu 180 selama 25 minit. *bergantung juga kepada oven anda

3 ulasan:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

mesti la anak2 suka..coklat tu..

Mas berkata...

anna...aku nak 10 ketoi...
sedappnya tengok...

Zaliedana berkata...

Assalam kak,muffin resepi dari ratu mapin mesti sedap kan akak..Akak,awat xbeli paper cup kecik jer,sayang lah kena potong gitu,tapi ok gak,utk nak dapat mapin yg byk,hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...