Assalamualaikum w.b.t.
RESEPI ASAM PEDAS IKAN PARI
Sumber : Chef Hanieliza
Bersua kembali..ye..ye..kembali..Alhamdulillah masih berkesempatan disini, apa khabar agaknya kawan2 yer, nampaknya ramai yang dah makin rajin update blog masing2, kita je yang terkedek2 lagi..ni kira nak panaskan enjin gak le ni, kot2 dapat yg suam2 pun jadila kan..hehe..
Menu asam pedas yang dah dekat 2 minggu buat ni membuatkan Ana tersenyum gembira, mana taknya, anak2 suka sangat masa buat asam pedas ni, tak sangka pulak, sebab budak2 ni kadang2 tu memilih je nak makan. Sedap kuah yang pekat sebab Ana blender sekali bunga kantan tu, memang selalunya begitulah kalau ada stok bunga kantan. Suami pun suka macam tu, yang lain2 tu potong2 jadi macam sayur pulak dalam kuah..mmm..sedap..macam2 versi asam pedas ni, kali ni cuba resepi simple dari Chef Hanieliza. Jom layan lauk yg live dari dalam periuk..haha..malas benar nak letak dalam pinggan masa buat ni, nak makan baru ceduk..heee
RESEPI ASAM PEDAS IKAN PARI
Sumber : Chef Hanieliza
Edit : 21 Dec.2011 12.53am
bahan :
bahan mesin :
Cara :
bahan :
- 500 gm ikan pari [bersihkan]
- 10 biji bendir
- 1 biji buah tomato [belah 4]
- 1/2 cawan jus asam jawa
- 5 tangkai daun kesum
- 4 s/b minyak masak
- garam
- 2 kuntum bunga kantan - dipotong serong *Ana tambah
bahan mesin :
- 20 tangkai cili kering
- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 s/k kunyit serbuk
- 3 cawan air
- 1 kuntum bungan kantan *Ana tambah
Cara :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak dan wangi.
2. Masukkan air asam jawa dan air. Renehkan sehingga mendidih.
3. Masukkan ikan & garam dan biarkan sehingga mendidih lagi.
4. Masukkan buah tomato, daun kesum dan bendir.
5. Perlahankan api dan biarkan sehingga naik minyak dan sayur lembut.
6. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih dan ikan masin.
2. Masukkan air asam jawa dan air. Renehkan sehingga mendidih.
3. Masukkan ikan & garam dan biarkan sehingga mendidih lagi.
4. Masukkan buah tomato, daun kesum dan bendir.
5. Perlahankan api dan biarkan sehingga naik minyak dan sayur lembut.
6. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih dan ikan masin.