29 Julai, 2011

MUFFIN COKLAT COKLAT CHIPS YOGURT

Assalamualaikum

Salam Jumaat buat semua kawan2..harap kita semua dirahmati hendaknya & sama2 beroleh keberkatan-Nya..

Masih lagi bersiaran, selagi mampu..hehe..Muffin yang sangat lembut, moist & sedap..penuh rasa coklat sebab dalamnya letak choc.chips kan..lain kali kena kurangkan kandungan gula dalam adunan, mungkin sebab choc.chips tu sendiri dah manis. Layan jela menu petang semalam..hehe..terima kasih buat Puan Izahdaut yang kongsi hasil yang sungguh sedap & senang ni..


MUFFIN COKLAT COKLAT CHIPS YOGURT
Sumber : izahdaut
Copy : Kak Anymz

bahan2 :
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sb membumbung serbuk koko
  • 3/4 sk baking powder
  • 1/4 sk soda bikarbonat
  • 1/2 sk garam
  • 1/2 cawan + 2 sb gula perang *lain kali perlu kurangkan..
  • 3/4 cawan coklat chip
  • 1 biji telur- dikocok sedikit
  • 1 cawan susu segar
Bahan B :
  • 1/4 cawan yogurt
  • 1/4 cawan minyak sayur
  • 1 sudu kecil essence vanilla
  • 1 sk cuka *optional- jika tidak menggunakan telur




Caranya:


1. Ayak tepung, serbuk koko, soda penaik dan garam ke mangkuk besar.
2. Kemudian masukkan gula perang dan coklat chip. Gaul semuanya sebati. Ketepikan.
3. Dalam mangkuk yang lain, sebatikan telur, susu segar, yogurt, minyak sayur dan essence vanilla.
4. Masukkan bahan basah ke dalam mangkuk tepung tadi.
5. Adunan sedikit cair.
6. Masukkan ke dalam muffin cup 3/4 penuh atau hampir penuh.
7. Bakar pada suhu 180 C selama 25 minit.

26 Julai, 2011

Mini Muffin Yogurt Bercoklat

Bekal Adam & Akmal harini, lebih2 tu dapatle kunyah2 sikit..sikit je dapat rasa sebab Hannah dah pulun 5 biji yang saiz mini tu lepas angkat dari oven..tu pun siap mintak lagi, cepat2 sorok..hehe..Resepi ni ambik kat dapur Kak Anymz..hasil godekan mek Izah Daut si Tokey Muffin..dah ramai yang cuba yer..sedap & lembut, dalamnya letak inti coklat ganache lebihan buat kek haritu..siap meleleh keluar lagi intinya..


Saiz kecik2 ni saje letak dalam bekas acuan cheese tart *bilala nak try buat cheese tart nih*, ala-ala bentuk bahulu lak jadinya, dapat banyakla, yang cup muffin dapat 4 biji je..NOW..dah habis lepas Damia balik tadika tadi terus bagi dia makan..suka sangat kan bebudak ada unsur2 coklat dalamnya..


Meh tengok resepi mudah ni, saja nak habiskan stok barang2 dapo yang tak boleh nak telan time berpantang nanti..minta copy dari dapo kak Anymz ye kak..t.kasih..:))

MUFFIN YOGURT

Bahan-bahan : (menghasilkan 10 biji muffin)
  • 120 gm tepung
  • 70 gm gula kastor
  • 1 tsp baking soda
  • 1/4 tsp garam
  • 150 gm plain yoghurt @ yogurt berperisa
  • 1 biji telur
  • 50 gm minyak sayuran 
  • 1 tsp vanilla essence

Filling pilihan mengikut selera masing2:
coklat chip, kismis, oreo, filling coklat, blueberry, strawberry

Caranya:
1. Panaskan oven ke 180C

2. Campurkan sebati semua bahan kering dalam mangkuk besar. Ketepikan.

3. Sebatikan pula semua bahan basah kecuali filling.

4. Tuangkan bahan basah ke dalam bahan kering. Kacau perlahan-lahan. Masukkan coklat chip atau pilihan masing2. Kacau perlahan sekadar bahan bersatu. Jangan overbeat nanti muffin keras.

5. Ceduk ke dalam muffin cup 1/2 ke 3/4 penuh. Bakar selama 20-25 minit bergantung pada oven masing2.
 Nota: Jika mahu intikan muffin dengan filling kesukaan, cedukkan setengah adunan, masukkan filling dan tutup semula dengan adunan muffin 3/4 penuh cup. Muffin jenis ni , masa menggaulkan bahan2 tu pun, adunan dah menggebu sebab yogurt ngan soda tu bersatu. Jadi jangan terlebih gaul untuk mengekalkan kelembutan dan kegebuan muffin.

SELAMAT MENCUBA..^_^

BEST CHOC. MOIST CAKE

Assalamualaikum w.b.t

Bertemu lagi..:D..harap semuanya dalam keadaan sihat walafiat hendaknya..Semoga kita semua diberi kekuatan & kesihatan yang baik untuk menempuh Ramadhan yang akan menjelma tak lama lagi ni..Doakan Ana juga agar dapat menempuh saat2 bersalin dengan mudah & selamat, InsyaAllah.

Kali ni nak tempek aktiviti melenguhkan badan je. Buat tempahan konon2nya..bukan untuk jual pun, buat 2 biji kek ni, 1 biji bawa ke tempat kenduri kahwin & dijadikan sebagai salah 1 hantaran, 1 biji lagi makan sendiri..hehe..deco pon main hentam keromo jer..sebelum ni pernah buat untuk kek hari lahir anak buah, senang & ringkas bahan-bahan kek ni, hasilnya besar gak..1 adunan tanpa topping ganache & buttercream tu dah +/-1.5kg..dah siap bermake-up adala dlm 2.2 kg..sedap kek ni, sesuai sangat kalau untuk majlis hari jadi & hantaran..


Nak resepi untuk cuba..leh tengok yer..Dalam kek ni Ana potong 2 & lapiskan dengan coklat Ganache, kemudian sapu buttercream keseluruhan kek & tuang lagi coklat ganache..Yang sebelum ni buat ada kat SINI

BEST CHOC. MOIST CAKE
Sumber :By courtesy of Allrecipe.com & Kak Wattie


Bahan-bahan :(loyang 9 inci)

  • 1 cwn. marjerin/mentega
  • 1 3/4 cwn. gula castor
  • 3 biji telur
  • 2 1/2 cwn. tepung gandum
  • 6 sdb. serbuk koko
  • 1 1/2 sdt. baking soda
  • 1 1/2 cwn. susu segar
  • 1 1/2 sdt. esen vanila
  • 1 sdt. garam

Cara-cara :
1. Panaskan oven kepada suhu 175'C
2. Gris & alas loyang 9x13" *Ana gris & tabur dgn tepung.
3. Ayak tepung, baking soda, serbuk koko & garam.
4. Pukul mentega & gula hingga kembang & gebu.
5. Masukkan telur 1 per 1, diikuti dengan esen vanila.
6. Masukkan tepung bersama bahan ayak tadi berselang seli dengan susu segar, kacau biar sebati je, jangan lama sangat.
7. Tuang ke dalam loyang & bakar lebih kurang 40-45 minit @ hingga masak. Sejukkan sebelum dihias.



Buttercream 
(Kak Nor)
~ utk melepa/sapuan atas/keliling kek
  • 250gm butter
  • 75gm shortening
  • 125gm gula icing
  • 1 sudu kecil vanila
*Ayak gula icing 2 - 3 kali. Asingkan yg kasar jika ada.
*Pukul butter dan shortening hingga kembang dan masukkan gula icing sedikit demi sedikit.
*Pukul lg hingga betul2 kembang dan gebu.
*Masukkan vanila dan pukul lg hingga sebati.
*Boleh la digunakan utk mendeco.

*Kalau utk membentuk roses/swirl dll
gula boleh ditambah hingga sukatan menjadi 200gm atau lebih
lebih banyak gula digunakan lebih kental BC yg dihasilkan.

GANACHE 
  • 2 cwn non dairy whipping cream
  • 500g cooking chocolate*sagat halus
  • 1/8 cwn golden syrup
Dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream. 
Bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati. Tambahkan golden syrup. ketepikan & bolehlah diguna


**Tip2 dlm membuat Buttercream:
1. gula icing hendaklah diayak 2 - 3 kali utk mendapatkan gula yg betul2 halus supaya tekstur BC kita halus dan cantik
2. kaedah memukul/beat BC - jgn guna kelajuan tinggi, biarlah dlm kelajuan sederhana supaya BC kita kembang dgn elok dan sekata
3. utk mendapatkan BC yg lebih kental, tambahkan sukatan gula dlm adunan.
4. penggunaan shortening dlm adunan membuatkan BC kita lebih putih dr menggunakan butter secara keseluruhannya.
5. Suhu persekitaran boleh memberi kesan gak pd BC kita. Kalau cuaca panas sgt boleh menyebabkan BC kita mudah menjadi cair.

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...