Assalamualaikum
Rajin ye saya update? Sebenar2nya dah beberapa hari Ana buat n3 berjadual ni setelah dicadangkan oleh seorang teman mesra dari Ampang. Sungguh tak berkesempatan nak menaip & post setiap hari, bukanlah bnyk sgt tempahan tapi dek urusan rumahtangga yg tak pernah habis ni menyebabkan Ana tak bnyk masa nak online, nak BW pun agak semput kadang ngintai kot celah tingkap je..tapi memang singgah kat blog kawan2 cuma x tinggal jejak je..maklum intaian berlaku disebalik henpon yang agak terhad teknologinya...hehe..
Terima kasih buat kawan2 yg sudi singgah sini, jenguk apa yg patut kan. InsyaAllah akan saya balas kunjungan, oh ya jutaan trimas buat yg suka ngomel kat tiap n3 saya ni..hehe..ni edisi burung aku "taak maraahh!!"..muahaha..bukan nak bagi resepi kek tapi sekadar resepi krim yang selalu Ana guna.
Kali ni Ana nak kongsikan satu resepi krim mentega @ icing untuk digunakan semasa menghias kek. Resepi ni KAK ROKIAH, kakak tiri ipar (anak tiri FIL Ana) yg bagi, hasil usahanya pergi ke kelas hiasan & buat kek, rajin pergi kelas walaupun sekadar buat kek untuk makan2 keluarganya je katanya. Ilmu tak terhad kan, sesiapa aje boleh belajar, tak semestinya untuk niaga aje..
Alhamdulillah, dapat juga kongsikan kat sini untuk rujukan bersama, banyak2 versi anda boleh pilih mana yang anda suka, macam2 resepi ada kalau gugel kan. Terpulang. Lagipun memang Ana tak pernah beli krimwell yang biasa orang buat icing kan..jadi guna resepi ni senang..Krim ni bagi Ana rasanya agak sedapla, nak tahu betul ke tak kena cuba sendiri..kot2 nak test berkesan ke tak softlan berbotol2 yang dah guna kat tangan tu kan..muekikikiii.....Ana sendiri tak pandai pun dekorasi kek, cuba2 ajer..sememeh takyah kata la..janji cuba yang penting kan. *ayat kaver...:D
RESEPI KRIM MENTEGA
Sumber : Kak Rokiah
Krim Mentega@buttercream Icing by AnnaQawina
Bahan-Bahan :
- 150 grm gula icing (ayak)
- 150 grm lemak sayuran (shortening)
- 150 grm mentega
- 1 sdudu kecil esen vanila
- 2 sudu besar susu segar
Cara-cara :
Satukan semua bahan dalam mixer, putar dari speed perlahan hingga medium sahaja sehingga kembang, ini akan ambil masa sedikit untuk mendapatkan icing yang gebu tapi halus teksturnya. InsyaAllah
Antara kek yang telah di'comot'kan oleh tangan saye..uhu..SELAMAT MENCUBA & jangan lupa bg komen yer..