19 April, 2012

Krim Mentega @ Buttercream Icing

Assalamualaikum

Rajin ye saya update? Sebenar2nya dah beberapa hari Ana buat n3 berjadual ni setelah dicadangkan oleh seorang teman mesra dari Ampang. Sungguh tak berkesempatan nak menaip & post setiap hari, bukanlah bnyk sgt tempahan tapi dek urusan rumahtangga yg tak pernah habis ni menyebabkan Ana tak bnyk masa nak online, nak BW pun agak semput kadang ngintai kot celah tingkap je..tapi memang singgah kat blog kawan2 cuma x tinggal jejak je..maklum intaian berlaku disebalik henpon yang agak terhad teknologinya...hehe..

Terima kasih buat kawan2 yg sudi singgah sini, jenguk apa yg patut kan. InsyaAllah akan saya balas kunjungan, oh ya jutaan trimas buat yg suka ngomel kat tiap n3 saya ni..hehe..ni edisi burung aku "taak maraahh!!"..muahaha..bukan nak bagi resepi kek tapi sekadar resepi krim yang selalu Ana guna.


Kali ni Ana nak kongsikan satu resepi krim mentega @ icing untuk digunakan semasa menghias kek. Resepi ni KAK ROKIAH, kakak tiri ipar (anak tiri FIL Ana) yg bagi, hasil usahanya pergi ke kelas hiasan & buat kek, rajin pergi kelas walaupun sekadar buat kek untuk makan2 keluarganya je katanya. Ilmu tak terhad kan, sesiapa aje boleh belajar, tak semestinya untuk niaga aje..


Alhamdulillah, dapat juga kongsikan kat sini untuk rujukan bersama, banyak2 versi anda boleh pilih mana yang anda suka, macam2 resepi ada kalau gugel kan. Terpulang. Lagipun memang Ana tak pernah beli krimwell yang biasa orang buat icing kan..jadi guna resepi ni senang..Krim ni bagi Ana rasanya agak sedapla, nak tahu betul ke tak kena cuba sendiri..kot2 nak test berkesan ke tak softlan berbotol2 yang dah guna kat tangan tu kan..muekikikiii.....Ana sendiri tak pandai pun dekorasi kek, cuba2 ajer..sememeh takyah kata la..janji cuba yang penting kan. *ayat kaver...:D

RESEPI KRIM MENTEGA
Sumber : Kak Rokiah
Krim Mentega@buttercream Icing by AnnaQawina

Bahan-Bahan :
  • 150 grm gula icing (ayak)
  • 150 grm lemak sayuran (shortening)
  • 150 grm mentega
  • 1 sdudu kecil esen vanila
  • 2 sudu besar susu segar

Cara-cara :
Satukan semua bahan dalam mixer, putar dari speed perlahan hingga medium sahaja sehingga kembang, ini akan ambil masa sedikit untuk mendapatkan icing yang gebu tapi halus teksturnya. InsyaAllah





Antara kek yang telah di'comot'kan oleh tangan saye..uhu..SELAMAT MENCUBA & jangan lupa bg komen yer..


18 April, 2012

Khao mok Kai @ Nasi Komok @ Nasi Minyak Thai

Senang panggil Nasi Komok..ye dak? hehe.. 

Pertama kali dengar & rasa makanan ni masa Aisya datang rumah, mula2 tu dia bawa rempah je sambil2 ambil order kuih dia kan, tapi masa tu beras basmathi tahmana cari2 tak jumpa, pelik jugak kan..hehe..Kali seterusnya kunjungan beliau bersama suaminya Ustaz Anuar (betul ke nama ni Aisya?) datang bersamanya set nasi khao mok@komok ni..lps tetamu balik kami cepat2 ambil rasa makaii sedapnya..lengkap rasa set tu sedap..hehe..sibbaik sikit je yang ada, kalau tak mau menambah2 makan kan..eheh..terima kasih ye Aisya.


Beberapa hari kemudian cari2 punya cari rupanya beras basmathi ada je dlm bekas untuk beras & gula dlm kabinet, tu pon Cik Abe yang jumpa..aduyaii..malu ambe..haha..ketara sangat ke tak cek barang dapo..Maka mulala berangan nak buat sendiri, jenuh juga sms empunya tangan yang masak sedap2 tu kan, ambik tips bagai....Alhamdulillah, jadi sedapla..cuma sambalnya kena berguru dgn Aisya nak bg mantop sedap lagi ni..

Jom kita semak resepi dari Aisya yang memang asal dari area yang terkenal dgn menu ni kan, betul ke Aisya? ke pandai2 akak je buat stetmen ni..hehe

Khao Mok Kai@Nasi Komok@Nasi Minyak Thai
Nasi Khao Mok by AnnaQawina
Bahan-bahan utk nasi :- 
  • 4 cawan beras basmathi (rendam dulu lebih kurang 1/2 jam)
  • 2 sudu rempah 'khao mok'  
  • **Kalau takde rempah 'khao mok' ni boleh rujuk blog Kak Ayu, ada cara untuk membuatnya sendiri ya.
Bahan Tumis :
  • 4 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih *
  • 1/2 inci halia* (*tumbuk halus)
  • 1/2 biji bawang holland ,potong kecik2.*optional..saya suka sbb ada rasa manis2 pada masakan.
  • rempah 4 beradik (kayu manis, bunga lawang,cengkih & buah pelaga)
  • lada hitam,sikit je..(tumbuk halus)
Bahan Lain :
  • susu cair 1/2 cawan
  • kiub ayam *x letak pun takpe
  • daun ketumbar / akar ketumbar *ketuk2 sikit
  • garam
  • bawang goreng
  • minyak sapi..sikit je,campur dgn minyak biasa.*Ana guna butter
  • daun bay 2 helai ( x de pun xpe)
  • bawang putih jeruk ( xde pun xpe).
  • * ulam/sayur -timun,salad & tomato
Cara-cara :                                               
  • Tumis rempah 4 sekawan,lepas tu masuk bahan2 tumbuk tadi..
  • Tumis sampai wangi,masuk bawang besar pulak.
  • Dah agak layu..masuk rempah 'kaw mok' & lada hitam,daun bay..agak2 macam nak garing masukkan air & susu cair.
  • Sukatan air mengikut pada sukatan beras,kalau 4 cawan boleh la letak 4 1/2 cawan air.
  • Lepas tu terus masukkan beras  & bahan2 lain ..garam,kiub & daun/akar ketumbar.
  • Dah masak tabur bawang goreng..

AYAM GORENG 'Khao Mok'
  • Ayam
  • Garam
  • sedikit rempah khao mok 
  • Sedikit serbuk pati ayam
Perap semua bahan diatas bersama ayam,  Kemudian goreng sampai masak.


Sambal/Sos Nasi Khao Mok
  • 6 biji Cili merah *
  • 10 biji CILI PADI * (kalau suka sambal hijau boleh guna cili hijau)
  • Daun Ketumbar *
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1/2 inci Halia *optional
  • Cuka
  • Garam
  • Gula *lebihkan
  • Akar ketumbar *ketuk2 masuk time masak kuah.
Cara-Cara :
  • Blender bahan bertanda (*).
  • Goreng gula buat macam gula hangus karamel..
  • Bila gula dah cair masukkan sedikit air dan kemudian bahan2 yang dikisar
  • masukkan garam dan cuka..biar mendidih & masak sempurna.
  • Kalau tercair, boleh bancuh sedikit tepung jagung untuk memekatkan kuah
  • Rasa sambal..biar ada rasa masam2 manis + pedas sikit2..baru kick!
  • **Sos/sambal ini juga sesuai untuk pencicah keropok/kuih2.. 

SAMBAL@SOS PENCICAH

Ini resepi sambal yang sedap untuk digandingkan dengan nasi minyak, nasi khao mok, nasi ayam. Bukan tu je, buat lebih2 simpan untuk digunakan sebagai pencicah keropok/kuih2 lain. cubalah yer, resepi dari Aisya ni, nak lagi sedap set date dgn Aisya, makan kt rumah dia..hehe..terima kasih yer Aisya..


SAMBAL NASI/SOS PENCICAH
Sumber : Aisya Khuzaimah
Sos/Sambal by AnnaQawina
  • 6 biji Cili merah *
  • 10 biji CILI PADI * (kalau suka sambal hijau boleh guna cili hijau)
  • Daun Ketumbar *
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1/2 inci Halia *optional
  • Cuka
  • Garam
  • Gula *lebihkan
  • Akar ketumbar *ketuk2 masuk time masak kuah.
Cara-Cara :
  • Blender bahan bertanda (*).
  • Goreng gula buat macam gula hangus karamel..
  • Bila gula dah cair masukkan sedikit air dan kemudian bahan2 yang dikisar
  • masukkan garam dan cuka..biar mendidih & masak sempurna.
  • Kalau tercair, boleh bancuh sedikit tepung jagung untuk memekatkan kuah
  • Rasa sambal..biar ada rasa masam2 manis + pedas sikit2..baru kick!
  • **Sos/sambal ini juga sesuai untuk pencicah keropok/kuih2..

Ayam Stew Untuk Anak-Anak

Assalamualaikum
BEKAS YANG COMEL,PEMBERIAN DARI KAK DIANA@MELLEY MEY UNTUK SYIFA'
Menu kanak-kanak, mak ayah kpd kanak-kanak pun ikut makan sama....cuma stew kita ni macam terlebih kicap je..main tuang kan, maklumla hari-hari xpress je hidangan perlu siap sedia. Sayur mayur pun takde, kalau ada pun sah2 tukang masak yg kena kutip makan, anak2 makan carrot & kentang je, macam rabbit daa..sesekali je kena paksa mkn kubis & sawi. Kalau x kicap je manjang..takde lauk pun takpe..


Terima kasih Chef Hanieliza & Izah yang berkongsi resepi, tempek secoet kat sini yer utk rujukan lain kali boleh buat lagi. InsyaAllah
AYAM STEW
resepi: Hanieliza
C&P : izahdaut

Bahan:
500 gm ayam [buangkan kulit dan potong kecil]
2 tangkai daun sup ]
2 tangkai daun bawang ] potong pendek
1 batang carrot [potong kecil]
1 biji tomato [belah 6]
3 biji jagung muda [hiriskan nipis]
minyak

Bancuhkan
1 sudu kecil kicap cair
1 s/k tepung jagung
1/2 cawan air
1 s/k lada hitam
1 s/k minyak bijan
garam secukup rasa...

Bahan Tumis [hiriskan]
5 ulas bawang merah/kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 biji cili merah

Cara:
1. Ayam dibuangkan kulit, potong kecil dan bersihkan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga layu.
3. Masukkan ayam dan kacau rata. Biarkan sehingga lembut.
4. Masukkan sayuran kecuali daun bawang &  daun sup.
5. Bila dah layu masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau rata.
6. Tutup api dan taburkan daun sup dan daun bawang.
7. Hidangkan dengan nasi atau roti.

Terima kasih buat semua yang sudi singgah, nanti Ana ziarah balik yer..InsyaAllah

16 April, 2012

CAKE IN A JAR -Red Velvet

Assalamualaikum.

Apa khabar teman2? Harap semuanya dalam lindungan Allah sentiasa..dilimpahi rezeki & kurniaan yang tiada batasan & sentiasa menjadikan kita insan yang mensyukuri nikmat Allah.

Hari ni nak berbicara berkenaan dengan kek dalam botol kicap yang tengah femes emes ni kan..Alhamdulillah dah berjaya melalui beberapa ujikaji sendiri yang membuahkan hasil ..kononnyala..haha..mula2 dulu ingat susah, tapi sebenarnya tak susah pun..InsyaAllah semua orang boleh cuba. 

Pertama tentang jar/botol ni Ana update untuk red velvet ya..yang lain2 akan menyusul InsyaAllah. Banyak info saya rujuk dari FAMILY KITCHEN & bertanya kawan2 terutama Sue Allen..


Jar/botol ni kena beli kat kedai yang menjual botol2 kaca & plastik berdekatan anda (saya tak jual ya..:D).. Kalau dah terdesak, ambik je botol jem yang dah licin tu, buang kertas pembalut & bersihkan, bolehla guna, jangan pula anda selongkar stor2 'aci2 & pakcik2' yang jual beli botol 'recycle' tu tau..takmo..takmo..beli baru!!..haha..korang nie..yang Ana guna ni kirim dengan kawan iaitu Sue Allen..maceh Sue ya..kedai jual balang ni kat Puchong, Quality Pack. boleh anda gugel??

~Ok..mari kita mulakan projek kek dalam balang kita~


RED VELVET CAKE IN A JAR
(Resepi Ana guna resepi RED VELVET CUPCAKES)
Sumber : AnnaQawina

Bahan-bahan :
A:
  • 300 g tpg gandum
  • 2 camb serbuk koko
  • 2 camt baking powder
  • 1 camt soda bicarbonate
  • 1 camt garam
 B:
  • 125 g mentega 
  • 280 g gula castor
 C:
  • 2 biji telur (gred B)
 D:
  • 1 camt esen vanilla
  • 1 camt cuka putih
  • 1 camb pewarna merah
 E:
  • 240ml buttermilk *Ana guna bancuhan susu segar/susu cair dgn cuka (Campurkan 240ml susu segar (susu cair ) dan 1 sdb cuka. Biarkan mereka sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.)

Cream cheese icing:
  • 360 g cream cheese
  • 70 g mentega
  • 200g gula icing

CARA-CARA:
  • Ayak (A)-ketepikan
  • Pukul (B) sampai kembang & ringan.Masukkan (C) satu persatu dan pukul lagi
  • Masukkan (D)-pukul hingga sebati
  • Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.
  • Susun balang2/jar di dalam loyang.Balang kaca tidak perlu digris ya.
  • Masukkan(paipkan) adunan dalam balang tersebut hanya 1/2 balang sahaja(timbang setiap adunan tu bagi mendapatkan berat yang sekata) dan bakar secara double boiler pada suhu 180c @ 15 ke 20 minit. 
  • Tempoh membakar bergantung kpd tinggi/banyak adunan kita ya. Cucuk kek didalam balang utk tahu kek benar2 dah masak ke tidak. Kalau lidi keluarnya licin tandanya kek dah masak.
  • Sejukkan sebelum dihias.

Untuk Icing:
  • Pukul mentega & cream cheese hingga kembang dan masuk kan gula icing ...kacau sebati.
  • Sedia untuk digunakan..

RED VELVET CAKE IN A JAR

Cara-cara :
  • Ambil balang kek yang dah sejuk.
  • Ceduk/sudukan keluar separuh daripada kek dalam balang tersebut. Pecah2 sikit takpe.
  • Masukkan cream ising tadi atas kek yang masih ada dalam balang.
  • Sudukan/paipkan sedikit filling kesukaan (optional)
  • Masukkan kembali kek yang kita dah keluarkan semasa proses mula2 tadi.
  • Paipkan kembali cream icing & tabur dengan serdak kek@ hiasan kesukaan masing2. 
  • Sejukkan dalam peti sejuk.
  • Setiap layer tersebut terpulang kpd anda untuk letak filling apa@ macamana pun, janji sedap..hehe..
Untuk order sila hubungi Ana yer..boleh buat cenderahati, buah tangan, door gift & nak makan2 sesaje pun sangat sesuai..

SELAMAT MENCUBA..

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...