12 November, 2011

DAGING MASAK HALIA

Assalamualaikum..

Dah lewat malam ni, masih berkesempatan nak update sedikit sebanyak yang termampu,..Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi atas kurniaanMu Ya Allah..terima kasih buat kawan2 yang sudi bertandang ke blog ni, walau tuan tanah kedaung belum sempat nak BW..InsyaAllah akan ku gagahi jua menyinggah jenguk kalian..


Semalam sempat masak ala kadar je, cari2 menu yang ringkas & cepat disediakan, anak-anak masih belum sihat & pulih dari muntah2 & cirit birit, Hannah dah pulih, Akmal pun dah beransur2 pulih, harini Damia pulak yang kena..agaknya jangkitan dari adik-beradik la kot..mujur suami banyak membantu melayan kerenah anak-anak yang tak sihat ni, dapatle kita buat benda lain yang patut kan..Resepi daging kali ni Ana ambil dari blog Mat Gebu..harap tak kisah ye Cik Mat kita share kat sini..jutaan terima kasih..:))


RESEPI DAGING MASAK HALIA

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 500 g daging batang pinang, dihiris nipis
  • 1/2 camca teh garam
  • 2 inci halia tua*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 1/2 inci kunyit hidup*(*ditumbuk lumat)
  • 2 biji bawang besar, dipotong bulat
  • 1 batang saderi, dihiris serong *takde..
  • 1 batang leek, dihiris serong *takde..
  • 1 camca besar sos lada hitam *Ana guna serbuk lada hitam + air
  • 1 1/2 camca besar sos tiram
  • 1 camca besar kicap pekat
  • 2 camca besar kicap cair
  • 2 biji cili merah, dibelah 2
  • 1 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Daging disatukan bersama garam dan bahan2 tumbuk, simpan dalam peti sejuk dan biar terperap selama 1 jam. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan daging, kacau rata dan biar daging kecut.
  2. Tambah sos tiram, sos lada hitam, kicap cair dan kicap pekat, gaul rata dan tuang air. Masukkan leek dan saleri. Kecilkan api dan renih dengan api kecil hingga daging lembut dan kuah memekat.
  3. Tambah hirisan bawang besar dan cili merah, kacau rata dan masak sekejap hingga bawang layu. Sesuaikan rasa dan boleh matikan api. Hias dengan hirisan halus halia dan daun sup, jika suka. Hidangkan panas....
**Terima kasih Tun Telani atas pemberian lada hitam dari Bintulu..(^_^)


Tempahan Menjelang AidilAdha lalu..

Assalamualaikum w.b.t Apa khabar kawan? Apa khabar adik kakak sekalian? Harap sentiasa didalam lindungan-Nya sentiasa..
Update sikit tempahan menjelang Hari Raya Aidiladha lepas, ada gak yang terlupa nak snap gambo, ala kadar jek..cari duit raya...leh wat bayar duit tol nak balik kampung kan...kekekee..ye la tu..apapun terima kasih buat semua yang percaya kat kita ni, bukan lawa mana pun, ada yang soh deco..alahaiii..ampun maaf yer..memang tak gheti nak lenggok2 tangan deco kek..sekadarnya ajela..2/3 hari sebelum balik kampung Raya haritu memang tak cukup rehat, tido pun lebih kurang macam ayam jek..*ayam tido gak ke?..garu pale sat..^_^* Last minit ada lagi yang nak kek karamel tapi terpaksa tolak ats sebab2 tertentu..maaf ya..

Buat sebiji utk bawa balik kg, dipotong2 sikit nak bagi kat adik2 yang dtg ambik tempahan

Alhamdulillah, apapun memang gembira bila dapat feedback dari yang menempah akan kesedapan hasilnya..Itulah kepuasan setelah berpenat lelah kan..Ikhlas dari hati ini, segala yang dilakukan dengan sepenuh jiwa raga saya..ewaahh..betul kan? Kalau buat sesuatu separuh jiwa & hati kurang ikhlas tentu hasilnya agak kurang baik..itu bagi Ana la ya, selalu suami berpesan macam tu..orang lain tak tahula..hehe..Jom layan gambo2 tak seberapa nih..tq pada yang menempah..


KEK KARAMEL



 Order dari staff ofis suamiku, 2 biji kek Karamel & 3 biji Kek Coklat Moist

Order dari kakak ipar


KEK COKLAT MOIST
Resepi
 
Order dari rakan2 adik dari FMBiosis (1.5kg)

 Order dari kawan FB, Riza untuk anak sulungnya..1.5kg


8 biji kek coklat Moist (600grm/bekas)

BINGKA PANDAN BADAM

Tempahan dari RIZA jugak, untuk makan2 kat kampung.

TQVM..(^_^)

10 November, 2011

BLENDED ORANGE CAKE

Assalamualaikum w.b.t

Bersua kembali, banyaknya habuk2 yang melekat kat dapo nih, takde sapa2 yang sudi bersihkan ke? lalang pun dah tinggi nih..takde yang rajin tebas ek..huhu...susahnya nak mengadap komputer akhir2 ni, kesibukan jugakla sikit2..maklumla haritu kan Raya Haji..SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA buat semua yang merayakan ya..dah lepas tapi masih belum terlewat nak ucap..

Terima kasih jika ada yang masih sudi menyinggah, yang bertanya khabar melalui sms & telefon juga, tak kurang yang menyapa di fb..tanda ingatan yang sipi-sipi pun dah cukup bermakna kan..Apa nak buat, kita sibuk kat dapur realiti ni, macam-macam hal yang perlu diselesaikan, yang tak selesai-selesai pun ada jer..hehe..Harini juga agak sibuk, Hannah tak sihat, sejak semalam muntah-muntah tak henti, mengelap lantai je kerja kita kat rumah, malam ayahnya ambik alih jaga dia lak..pagi ni abangnya Akmal pulak yang berjangkit. Keracunan makanan agaknya ya..mudah-mudahan anak-anak Ummi cepat sembuh, leh main2 & makan2 macam biasa..

Harini nak kongsikan apa yang dah ramai orang tahu & buat kan..kita yang baru cuba, maklumle, blender baru dapat ganti yang baru. Maka blender & bakarlah adanya..senang sangat tapi hasilnya sungguh gebu ya..ada yang dah modified oren kepada pisang, stoberi & macam2 lagila, kretip betuil..Kebetulan ada buah oren Sunkist yang suami beli minggu lepas, masam berdengung..hehe..dah jadi kek takde la masam tu, wangi bau oren masa membakar. Jom makan..ada lagi belen nih, maklumle, kek macam ni budak2 tak suka sangatla...

Terima kasih buat Kak Fida yang kongsikan resepi mudah ni, macam2 resepi beliau yang mudah2 yang harus dicuba..tak lupa buat kawan2 adik kakak yang dah pun mencuba resepi ni.. 

RESEPI BLENDED ORANGE CAKE
Sumber Ilham : DJ@Dapurku Sayang, Mas@Duniaku, Kak Madiha, HaSue, Kak Yatie, Kak Nor@Secubit Garam, dan ramai lagi yang dah buat kan..

Bahan-bahan ( loyang 9 inc )
  • 1 bji buah limau
  • 1 cawan minyak
  • 2 cawan gula halus
  • 3 biji telur
  • 2 cawan tepung gandum*
  • 1 sb baking powder* ( *diayak bersama )



Cara-cara
  1. Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
  2. Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
  3. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris. Ana gris & tabur tepung sikit
  4. Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...