27 Ogos, 2011

SALAM AIDILFITRI

SALAM LEBARAN BUAT SEMUA TEMAN-TEMAN DI LUAR SANA & JUGA DI ALAM MAYA NI..


Di kesempatan ini Ana dengan setulus ikhlas memohon jutaan ampun & maaf jika ada terkasar bahasa..terlebih dalam gurau senda & komen2 yang kurang enak dibaca kiranya ada..Terima kasih juga kepada yang mengucapkan ucapan Selamat Hari Raya samaada di FB @ di blog masing2..

Kepada teman2 & keluarga yang membuat perjalanan pulang ke kampung & memandu semasa musin perayaan ini, berhati-hatilah di jalan raya. Memandulah secara berhemah ye..

Salam Aidilfitri buat semua. Maaf Zahir & Batin

Jom gantung kad raya...terima kasih semua

Kak Ummi
Dari Hasue
MasDuniaku
Noorsha
Sue Allen
Mamasya
Amie's Little Kitchen
Quinnie

Bertemu kembali..sekian

24 Ogos, 2011

Eggless Chocolate Chips Cookies

Assalamualaikum w.b.t
Selamat mengharungi Ramadhan yang ke 24 hari buat teman2..pejam celik dah nak penghujung puasa yer..semoga Ramadhan kali ini memberi seribu rahmat & dimakbulkan segala doa kalian..semoga Ramadhan kali ini juga lebih baik dari tahun2 sebelumnya ya..perbanyakkan amalan kepada Allah s.w.t walaupun dah hampir hujung & sibuk dengan projek kukis raya tau..InsyaAllah.

Berbalik kepada n3 harini, ini kira kukis yang boleh dimakan oleh orang dalam pantang kan? kan? kan?..hehe..Ana buat ni beberapa hari lepas, cuma bancuh adunan & kemudian serahkan tugas membakar kat anak saudara yang ada kat rumah ni, dia yang banyak siapkan, kita ajar2 sikit je..Alhamdulillah, dapatle 3/4 balang tu..sedap betul gigit kukis ni, rangup & garing..tak sedar dah banyak ketul makan, maklumle sebab takde telur, tapi bila diingat tang butter tu terhenti kejap kunyah..insap tetiba..tapi lepas tu kunyah lagi bagi habis..kekekee..sibbaik pantang sendiri kan, kalau pantang dengan orang tua sah2 kena ketuk pale, takpun kena paksa dengan ceramah perdana 3 siri..alahaiii..

maap yer..pic snap ala kadar jek..hiii
Resepi ni dah begitu lama salin tau, cuma nak mula buat tak berapa rajin, sekarang bila berpeluang kenala buat..cubalah kalau sempat..tak nyesal ler..senang pun senang tak payah terap bagai..hehe..agak2 raya tahun ni banyak kukis atas meja bentuk gentel2 & ceduk guna sudu yer? Ok, meh tengok resepi ni..jutaan trimas buat Tun Telani, katanya kukis ni mmg wajib buat keluarganya time raya.

guna mini choc.chips..
Sumber : buku resepi 500 cookies and bakings
Olahan & copy : Tun Telani

Bahan2:
  • 1 cwn butter/margerine
  • 3/4 cwn gula perang
  • 2 cwn tepung gandum*
  • 1 1/2 sk baking powder* (* ayak bersama)
  • 1 sk vanilla
  • 1 cwn chocolate chip
  • 1 sk garam (kalau guna butter, kalau marjerin x perlu sbb dh masin)

Cara2:
  • Pukul butter dan gula sampai kembang. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
  • Masukkan bahan yang di ayak dan gaul sebati.
  • Masukkan pula chocolate chips dan gaul sebati lagi.
  • Sudukan atas loyang (me x letak gris sbb cookies bila bakar dh sedikit berminyak). Jarakkan sbb dia akan mengembang.
  • Bakar 180 degree, lbh kurang 20 minit (ikut oven). Tunggu sampai agak sejuk baru alihkan ke dalam bekas kedap udara.*Ana guna 160'C, lbh krg 20 minit
  • **Cookies agak lembut ketika panas dan akan mengeras setelah sejuk. Jadi biarkan seketika sebelum alih keluar dari loyang.

22 Ogos, 2011

Tat Nenas Gulung & Dahlia-kuih raya taon nih

Edisi sekut raya 2011 yang sempat buat juga sebelum bersalin haritu..hehe..sempat buat 3 jenis, mula2 buat Tat Nenas, pastu baru Famous Amos tu(dah habis pun) kemudian baru Dahlia, Ana buat biskut Dahlia ni siang lepas anak-anak dah pergi sekolah, sedang elok petang siap, malamnya masuk wad..Alhamdulillah


Untuk Tat Nenas ni Ana masih guna resepi Mamajay @ mama kastam tioman@Myresipi. Suami tolong gentel inti nenas tu, cepat sikit siap..maklumle buat biskut hari Ahad, senang kerja..Tahun lepas dah buat guna resipi yg sama blh klik SINI

 

Ini pula biskut yang rasanya wajib ada di setiap rumah kot tiap kali raya..semperit@dahlia@bunga cina..tapi bunga cina kaler putih kan..apa-apapun sedap biskut ni, cuma pastikan guna buttercup & tepung tu letak sikit2, rasa agak2 dah boleh picit, tak melekit2 kat tangan & tak keras sangat cukuplah tambah tepung tu, itu yg Ana buatla kan..


BISKUT DAHLIA

Bahan-bahan ( 100 biji )

  • 8 oz tepung gandum/220 grm
  • 3 oz tepung kastard/ 75 grm
  • 1 1/2 oz tepung ubi/ 26 grm
  • 6 oz gula halus/ 150 grm
  • 7 oz marjerin / mentega/195 grm
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • Ceri merah dan hijau utk hiasan

 Cara-cara 

  1. Pukul gula dan marjerin hingga kembang.
  2. Masukkan telur sedikit demi sedikit. masukkan esen vanilla. Putar lagi seketika.
  3. Ayakkan tepung gandum, tepung ubi dan kastard.
  4. Masukkan adunan tepung ke dlam adunan mentega sedikit demi sedikit.. utk langkah ni, saya gaul menggunakan spatula je..
  5. Terap menggunakan acuan semperit. Jika adunan agak lembik tambah lah sedikit gandum.. hias dgn ceri
  6. Bakar dgn menggunakan suhu 160'C lbh krg 15-20 minit @ sehingga masak.. 

JEMPUT MAKAN...(*_^)

Maaf kawan2..tak dapat nak BW spt biasa..bizi..ada kesempatan akan ziarah kunjungan balas k..Selamat meneruskan ibadah puasa..Wassalam.

21 Ogos, 2011

BISKUT CHOC. CHIPS FAMOUS AMOS (HOME MADE)


Biskut raya tahun ni yang sempat Ana buat sebelum bersalin haritu, sekarang dah tinggal serdak2 kat dasar balang..huhu..dapat 1 balang penuh & 1 bekas taufu fa tuh..sedap bagi anak-anak makan..susu tepung tu Ana guna susu tepung perasa coklat kepunyaan anak-anak & mengambil kira syor Kak Nadz suruh kurangkan chips coklat kalau nak letak kekacang, sedang2 elokla manisnya & takle padat sangat dengan badam & chips tu..terima kasih Kak Nadz berkongsi resepi..Kita share kat sini yer.
Dah malas nak bulat2kan, ceduk je ngan sudu & tekan ngan garfu..hehe

BISKUT CHOCOLATE CHIP FAMOUS AMOS (HOME MADE)

Bahan-bahan ayak :
  • 280 gm (2 1/4 cawan) tepung gandum
  • 10 gm (3 tsp) serbuk koko
  • 2 Tbsp tepung jagung
  • 1/2 tsp soda bikarbonate
  • 2 Tbsp susu tepung
  • Secubit garam
Bahan-bahan lain :
  • 250 gm mentega
  • 150 gm gula kastor
  • 1/2 tsp asen vanilla
  • 1 biji kuning telur
  • 100 gm (1/2 cawan) coklat chip *50gm
  • 100 gm sebarang kekacang(walnut, badam, gajus dll yang dicincang) atau kismis - optional *50gm

Cara-cara :
  1. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur dan pukul rata.
  3. Masukkan bahan-bahan ayak dan kemudian kacau hingga sebati dengan spatula atau tangan.
  4. Masukkan coklat chip dan cincangan kacang atau kismis. Kacau rata.
  5. Sudukan adunan ke atas dulang pembakar. Boleh juga diuli menjadi bebola-bebola kecil dengan menggunakan tangan.  Susun di atas dulang pembakar. PERHATIAN! JANGAN LETAKKAN BEBOLA RAPAT-RAPAT ANTARA SATU SAMA LAIN KERANA BEBOLA INI AKAN MENGEMBANG DAN MELEPER SEWAKTU PROSES PEMBAKARAN.
  6. Bakar pada suhu 160 C selama 15-25 minit bergantung kepada saiz bebola-bebola adunan anda.
  7. Sejukkan dahulu biskut sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
 Seronoknya tengok ramai kawan2 sedang giat buat biskut raya..sabor jela..

    BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

    Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...