Hari ke 7 Ramadhan, berbuka puasa dengan menu yang simple dimple punya, tapi cukup bersyukur & gembira rasa hati sebab semua yang terhidang licin!! Apa yang dimasak? eheemm..cuma nasi putih, ikan kerisi goreng bersambal cili api, sayur bening labu air bersama fucuk & kuih onde-onde kaler kuning berinti kelapa manis..semangatnya tengok anak-anak & suami makan..biasa telan nasi pun macam tersangkut2 jek..kita tengok pun rasa kecik ati..kehkeh...rupanya kena buat yang ringkas2 jela kan..sonang kojo..heehee..
Kuih onde-onde guna resepi macam kelmarin tapi tak buat kaler ijau..boh pewarna kuning sikit & buat inti kelapa parut yg dimasak bersama gula melaka & sedikit gula pasir, biar bergaul sebati dalam kuali & boleh tambah air sikit kalau nak basah-basah inti kan..itupun setelah disarankan oleh HaSuriah anak Pak Tahir di seberang laut sana nun..terima kasih Sue..boleh pelbagaikan inti kan..nak rasa durian boleh boh isi durian kot..hehe
Resepinya Ana letak sekali lagi la..cuma masa nak tambah air tu kena letak sikit2 yer, kalau dah elok nak kepal & gentel boh inti tu stop ler boh air..kang lembik lak kena tambah tepung..Meh layan..
Onde-Onde
Sumber : ratuku@myresipi
Bahan-bahan ( +/- 40 biji )
- 2 cwn tpg pulut
- 1 1/2 cwn air *letak sikit2 yer
- inti kelapa manis @ gula melaka @ gula merah
- sedikit pewarna kuning
- kelapa parut putih di gaul dgn secubit garam *Ana kukus jap
Cara-cara :
- bancuh tepung pulut bersama air & sedikit pewarna kuning. jgn terlalu lembik.
- cubit adunan td sebesar guli & lenyekkan di ats tapak tgn.masukkan sedikit inti9 kelapa yang dah siap dibulat2kan terlebih dahulu & tutup kembali menjadi bulat.
- panaskan air sehingga mendidih & masukkan adunan td sehingga timbul.
- angkat & sejatkan sebentar.golekkan adunan td di dlm kelapa yg telah digaul dgn sedikit garam.
- sedia untuk dihidangkan.........