07 Ogos, 2011

Onde-Onde Inti Kelapa Manis

Hari ke 7 Ramadhan, berbuka puasa dengan menu yang simple dimple punya, tapi cukup bersyukur & gembira rasa hati sebab semua yang terhidang licin!! Apa yang dimasak? eheemm..cuma nasi putih, ikan kerisi goreng bersambal cili api, sayur bening labu air bersama fucuk & kuih onde-onde kaler kuning berinti kelapa manis..semangatnya tengok anak-anak & suami makan..biasa telan nasi pun macam tersangkut2 jek..kita tengok pun rasa kecik ati..kehkeh...rupanya kena buat yang ringkas2 jela kan..sonang kojo..heehee..


Kuih onde-onde guna resepi macam kelmarin tapi tak buat kaler ijau..boh pewarna kuning sikit & buat inti kelapa parut yg dimasak bersama gula melaka & sedikit gula pasir, biar bergaul sebati dalam kuali & boleh tambah air sikit kalau nak basah-basah inti kan..itupun setelah disarankan oleh HaSuriah anak Pak Tahir di seberang laut sana nun..terima kasih Sue..boleh pelbagaikan inti kan..nak rasa durian boleh boh isi durian kot..hehe


Resepinya Ana letak sekali lagi la..cuma masa nak tambah air tu kena letak sikit2 yer, kalau dah elok nak kepal & gentel boh inti tu stop ler boh air..kang lembik lak kena tambah tepung..Meh layan..

Onde-Onde

 

Bahan-bahan ( +/- 40 biji )

  • 2 cwn tpg pulut
  • 1 1/2 cwn air *letak sikit2 yer
  • inti kelapa manis @ gula melaka @ gula merah
  • sedikit pewarna kuning
  • kelapa parut putih di gaul dgn secubit garam  *Ana kukus jap

Cara-cara :

  1. bancuh tepung pulut bersama air & sedikit pewarna kuning. jgn terlalu lembik.
  2. cubit adunan td sebesar guli & lenyekkan di ats tapak tgn.masukkan sedikit inti9 kelapa yang dah siap dibulat2kan terlebih dahulu & tutup kembali menjadi bulat.
  3. panaskan air sehingga mendidih & masukkan adunan td sehingga timbul.
  4. angkat & sejatkan sebentar.golekkan adunan td di dlm kelapa yg telah digaul dgn sedikit garam.
  5. sedia untuk dihidangkan.........

Tepung Pelita Cendana Kasih

Assalamualaikum w.b.t

Ramadhan sudah menghampiri hari ke 8, cepatnya masa berlalu..apa khabar teman2? Terima kasih jika ada yg sudi berkunjung, harap maaf jika kunjungan anda tak dibalas dengan segera, tiadalah daya upaya untuk merayau2 kat blog teman2 seperti selalu..maklumle kekangan masa & keadaan diri yang dah tak berapa nak boleh duduk lama-lama ni..InsyaAllah akan kunjung balas ziarah kembali..

Kali ni nak kongsikan menu berbuka petang semalam juga ni, berbaloi2 buat dapat makan puas2 dah tu sejuk2 lak kan..kali ni guna resepi dari Noorma tokey kuih muih, kek & coklat..masa sahur pagi tadi pun sempat lagi makan..kot2 ada yang tercari2 idea untuk menu manis2 berbuka esok kan bolehla cuba..:))


Taknak banyak pot pet sebab perut rasa sendat lepas berbuka tadi..nak duduk pun rasa dah tak larat..mata pun ngantuk lak..ih..ih..kita layan resepi ni ter..terima kasih buat Noorma yang berkongsi resepi..

Resipi Tepung Pelita
sumber: Cendanakasih

Bahan A (lapisan bawah-hijau)
-1 cawan tepung beras
-1 cawan air daun pandan (boleh gak guna pandan emulco)
-4 cawan air
-1 sudu besar air kapur makan
-1 cawan gula
- sedikit pewarna hijau


Bahan B
-1/2 cawan tepung gandum
-1/2 cawan tepung beras
-1 cawan santan pekat
-1 cawan santan cair
-3 setengah cawan air
-sedikit garam
Cara-cara :
  • Sebatikan semua bahan-bahan A. Kacau atas api sederhana hingga pekat 
  • Begitu juga dengan bahan B. Dalam kuali lain, kacau bahan B hingga pekat. 
  • Sediakan bekas plastik yang secukupnya 
  • Letak 1 sudu kecil gula pasir ke dalam setiap bekas plastik 
  • Masukkan 2 sudu besar bahan A yang sudah dimasak tadi.Kemudian 2 sudu besar bahan B 
  • Buat sehingga habis semua adunan 
  • Kukus kuih selama 20 minit. Siap !!

SELAMAT BERPUASA 

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...