Ahad, 7 Ogos 2011

Tepung Pelita Cendana Kasih

Assalamualaikum w.b.t

Ramadhan sudah menghampiri hari ke 8, cepatnya masa berlalu..apa khabar teman2? Terima kasih jika ada yg sudi berkunjung, harap maaf jika kunjungan anda tak dibalas dengan segera, tiadalah daya upaya untuk merayau2 kat blog teman2 seperti selalu..maklumle kekangan masa & keadaan diri yang dah tak berapa nak boleh duduk lama-lama ni..InsyaAllah akan kunjung balas ziarah kembali..

Kali ni nak kongsikan menu berbuka petang semalam juga ni, berbaloi2 buat dapat makan puas2 dah tu sejuk2 lak kan..kali ni guna resepi dari Noorma tokey kuih muih, kek & coklat..masa sahur pagi tadi pun sempat lagi makan..kot2 ada yang tercari2 idea untuk menu manis2 berbuka esok kan bolehla cuba..:))


Taknak banyak pot pet sebab perut rasa sendat lepas berbuka tadi..nak duduk pun rasa dah tak larat..mata pun ngantuk lak..ih..ih..kita layan resepi ni ter..terima kasih buat Noorma yang berkongsi resepi..

Resipi Tepung Pelita
sumber: Cendanakasih

Bahan A (lapisan bawah-hijau)
-1 cawan tepung beras
-1 cawan air daun pandan (boleh gak guna pandan emulco)
-4 cawan air
-1 sudu besar air kapur makan
-1 cawan gula
- sedikit pewarna hijau


Bahan B
-1/2 cawan tepung gandum
-1/2 cawan tepung beras
-1 cawan santan pekat
-1 cawan santan cair
-3 setengah cawan air
-sedikit garam
Cara-cara :
  • Sebatikan semua bahan-bahan A. Kacau atas api sederhana hingga pekat 
  • Begitu juga dengan bahan B. Dalam kuali lain, kacau bahan B hingga pekat. 
  • Sediakan bekas plastik yang secukupnya 
  • Letak 1 sudu kecil gula pasir ke dalam setiap bekas plastik 
  • Masukkan 2 sudu besar bahan A yang sudah dimasak tadi.Kemudian 2 sudu besar bahan B 
  • Buat sehingga habis semua adunan 
  • Kukus kuih selama 20 minit. Siap !!

SELAMAT BERPUASA 

3 ulasan:

nuwairani ismail berkata...

senang je bahan2 n cara buatnya...pasni nk buat jugak la...semua nk tiru kak anna masak. hihih...onde2 nani dh buat, roti jala esok kot, nanti nk try buat ni.

mamawana berkata...

sedapnyer... dulu kat kg. selalu buat bubuh dlm daun pisang yg dibentuk empat segi. sedappp...

Cendana Kasih berkata...

anak2 aku hari2 dok request kuih ni dari pasar ramadhan..kena buat la nampaknyer...