Sabtu, 6 Ogos 2011

6 Ramadhan 1432H..Berbuka dengan Roti Jala & Kari Ayam

Assalamualaikum w.b.t

Selamat Berpuasa buat semua..kejap je dah masuk 6 hari selesai berpuasa yer..Masih ada kudrat untuk masak & makan yang mudah2..jadi harini kita layan roti jala dengan kari ayam berkentang ni, resepi asal dari Kak Madiha & Ana ambil dari blog Juwita Fariz, nampak menyelerakan, kebetulan memang nak masak kari ayam pun, jadi bolehla makan roti jala alang-alang kan..jenuh juga nak menjala dengan botol pesen baru ni, maklum tangan keras kejung..kiriman istimewa daripada seorang adik bloggers yang cantik manis ayu yang menetap di Bintulu(maaf nama & alamat tetapnya terpaksa dirahsiakan atas dasar keselamatan..hehe)..kira jauh jugak dari seberang lautan datangnya botol ni..hehe..terima kasih adik manis..:P..

Nak tengok kejadian yang cantik anggun roti jala tu boleh klik link kat bawah tu yer..kita punya takde seanggun tuan punya resepi buat..hehe..tapi sedap & anak-anak pun makan roti jala ni masa berbuka tadi..

ROTI JALA
Sumber : Kak Madiha
Roti Jala & Kari Ayam by AnnaQawina
(Terima kasih Kak Madiha & Juwita)
Bahan2
  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 ½ cawan air
  • 1 biji telur
  • sedikit pewarna kuning & hijau ..Ana tambah
  • 1 sudu besar marjerin ~ dicairkan
  • 1 sudu kecil rata garam
  • sedikit minyak (untuk lengser pada kuali)

Cara2nya
1. Campurkan semua bahan2 di atas menggunakan whisker hingga sebati. Tapiskan. *Ana bancuh semua kecuali pewarna, baru tapis & bahagikan 2 bahagian & warnakan
2. Panaskan kuali. Lengserkan dgn sedikit minyak pada kuali.
3. Menggunakan acuan roti jala... ceduk adunan tadi & kirai ke dalam kuali menjadi seperti jala .
4. Biarkan hingga roti jala masak. Tak perlu dibalikkan. Terus saja angkat & masukkan ke atas pinggan lalu dilipat / digulung mengikut kesukaan anda.



KARI AYAM BERKENTANG
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan2

  • 1/2 ekor ayam ~ dipotong kecil
  • 3 biji kentang ~ didadu kasar
  • 1 ulas bawang putih*
  • 4 ulas bawang merah*
  • 1 cm halia*
  • (tumbuk halus bahan2 bertanda*)
  • 4 sudu besar rempah kari ayam#2 sudu kecil serbuk cili#
  • sikit saja air asam jawa#
  • (campurkan bahan2 bertanda# jika pekat tambah sikit air)
  • 1 kotak santan segera/secukupnya santan
  • air secukupnya utk kuah (nak pekat jgn byk sgt)
  • sikit minyak
  • garam & perasa secukupnya

Cara2
1. Panaskan minyak, tumis bahan2 tumbuk & bahan campuran rempah. Kacau2 & biar hingga wangi.
2. Masukkan isi ayam dan sedikit air. Biar mendidih & ayam hampir masak. Masukkan bahan2 lain spt ubi kentang, santan, garam & perasa dan masak hingga kentang empuk. Renihkan kuah dengan api yang kecil sehingga terbit minyak.
3. Biarkan secukup rasa. Sedia dihidangkan bersama roti jala atau apa2 saja
kegemaran anda.  


SELAMAT MENCUBA

9 ulasan:

nonierahman berkata...

kak anna nonie copy resepi yer ingat nak buat esoklah..nk mkn ngan kari sardin :)

Anna Qawina berkata...

Nonie : ambik ler..nnt esok akak dtg buka poser yer..hehe

harleena berkata...

salam Ramadhan, salam perkenalan... Lawanya roti jala tu. Sure sedap.

ijayuji berkata...

Salam kak anna! dah tido eak? hihihi kurang sopan betul dtg umah org malam2 buta hihihi.. roti jala pun dah masuk dlm list buka puasa tunggu masa sesuai nak turun menjala asyik hujann jerr :D

nuwairani ismail berkata...

hamboi2...berbelang2 lagi jalanya..kalau masuk ke laut ni, ikan pon berenang2 berebut nk masuk jala..ekekekke....best2! nanti nk buat jugak la roti jala..

cik cek berkata...

Roti jala cantikkkk....suka makan tapi jarang2 kak cek buat...kurang rajin sebab malas nak berdiri lelama...he he he...:)

ibundo berkata...

salam anna,
bundo datang makan kat sini jer boleh ke hehe..

Ayu Safieza @ Humaira' berkata...

anna.....sedapnye roti jalan ijo kuning ni.....mmm simple but forever akak nye fav ni....:)

Cendana Kasih berkata...

aku gak yang belum buat lagi roti jala time pose ni... uish..amik ko punyer lima ketui ek... hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...