Khamis, 4 Ogos 2011

PUDING SAGU SKOTENG GULA MELAKA

Assalamualaikum w.b.t

Salam Ramadhan buat semua..dah berapa hari tak menjengah blog, teringin nak update tapi tak terdaya lak rasa..masak pun kadang2 je, selebihnya suami akan uruskan..terima kasih buat suami terchentaa...(^_*)..ada yang masih sudi menziarahi blog ni & bertanya khabar jutaan terima kasih diucapkan, akan usahakan untuk kunjung balas kemudian..

Menu berbuka harini Ana cuma buat puding sagu ni, masak nasi & sayur, lauk ikan siakap berlada & cencaru sumbat suami beli kat gerai yang banyak berderet sepanjang bulan puasa ni kan..tapi tang harganya tu..huhu..seekor ikan dah cecah RM4.00..memang boleh buat duit time gini kan..rezeki diaorang le tuh..rezeki kita dapat makan tanpa perlu susah2 masak bagai...hehe..


Pagi tadi nampak Kak Ummi tayang, cadang nak buat lompat tikam sagu, tapi bila tengok ada yang lebih senang, kita pun pilih jalan mudah le kan..nak senang & cepat..hehe..Alhamdulillah, sedap makan sejuk2 tadi masa berbuka, buatnya pagi-pagi tadi & sejukkan dalam esbox..nyaman sungguh rasa..anak-anak pun boleh layan menu gini..

Terima kasih buat penyumbang resepi Kak Ummi & buat pengirim skoteng dari Singapura iaitu Mama Hawa..pertama kali jumpa skoteng nih..hehe..

PUDING SAGU SKOTENG GULA MELAKA

Bahan:-
  • 300 gm sagu biji
  • 2.5 liter air
  • 40 gm chaca skoteng
  • 3 cawan air

Cara Memasak:-
  1. Masak skoteng dengan 3 cawan air hingga skoteng benar-benar lembut. Tuangkan dalam tapis, dan lalukan dibawah air paip. Toskan.
  2. Sementara itu, didihkan 2.5 liter dan bila telah mendidih, basuh sagu dan terus masukkan ke dalam air. (mesti masukkan ketika air mendidih ya). Kacau hingga jernih dan tuang ke dalam tapis. Lalukan sagu di bawah air paip untuk buang kanjinya sambil dikacau-kacau.
  3. Campurkan kedua-dua bahan, kacau gaul biar rata betul.
  4. Masukkan ke dalam loyang ataupun acuan yang telah dibasahkan dengan air terlebih dahulu.
  5. Hidangkan bersama susu sejat dan air gula melaka.
  1. AIR GULA MELAKA : Didihkan 2 ketul gula melaka bersama air, ikut banyak mana kita nak, Ana campurkan beberapa sudu gula pasir, dah hancur, tapis & sejukkan
  2. SUSU SEJAT : Beli le yang dalam tin tuh, sejukkan dalam peti ais, nak guna cuma tuang je atas puding..heee

Inile rupa skoteng tuh.. yang lain2 kat belakang tu pun dapat dari jauh kan..terima kasih tak terhingga..hanya Allah jua yang membalasnya..

SELAMAT MENCUBA..

9 ulasan:

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum anna...
wah rajin nya buat... nampak sedap ler puding sagu skoteng tu anna...

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam Anna.apakabar?masih larat berpuasa ke?Alhamdllh.skoteng/K.atie xpernah dgr/tgk...cantik berwarna-warni..

ijayuji berkata...

Salam ramadhan kak! alaaaaaaaa kita ingatkan skoteng tu sajer2 letak nama rupanyer ada bendanyer yg nama skoteng! ahahahaha.... tanamkan dulu hasrat nak mkn skoteng mkn benda lain jer lah dulu :D

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam Ramadan buat Anna n family...
Aduh ada puding sagu skoteng gula melaka!!! Mama mmg blm pernah buat dessert begini... nak mencuba takut yg lain tak nk mkn plak..tgk lah...

Lagi tggl beberapa ari lagi Anna nak melahirkan?? Mama disini mendoakan kesejahteraan Anna & bayi semoga semua nyer selamat hendak nyer :)

Mas berkata...

anna...
sedapnya aku tengokkkk.....
masuk list resepi ni...

Wattie berkata...

Assalamualaikum Anna,
Salam ramadhan dan selamat berpuasa buat Anna sekeluarga ya. Anna pekabar, sihat???

Sedap sangat nampak kejadian sagu tu, kalau dapat untuk berbuka nanti kan ker best....

Anna Qawina berkata...

Diana : ni menu org tak brapa rajin & nak cepat..hehe

Kak Atie : Alhamdulillah..sihat & masih larat berpuasa lg..

Ika : huhu..mmg tak tahu eh? skrg dah tahu..cpt2 import ek..hehe

Anna Qawina berkata...

Mama Hawa..terima kasih kak..InsyaAllah..mudah2han selamat & sihat ek..hehe..t.kasih utk brg2 tu & nak try wat agar2 lak..ok ke tak..hehe

Mas :sedap Mas..sampai malam aku dok ngadap..hehe

Kak Wattie : Alhamdulillah..sihat kak..selamat berpuasa juga tuk akak..sedap benda2 sejuk kan..lps ni dah tak blh mkn yg sejuk2..

tun_telani berkata...

wahh.. baby dh dekat2 nk kuar kan.. semoga dipermudahkan iA..
tun xpenah mkn skoteng nih. aritu jakun gak tgk kt umah kak ummi. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...