Jumaat, 5 Ogos 2011

Buah Melaka @ Onde-Onde...menu idaman

Selamat Berbuka Puasa bagi yang akan berbuka tuh..haip!! jangan berbuka lagiii..tunggu masuk waktu yer, kang tak pasal2 kena naik van jenazah..ha..time tu jangan salahkan kuih lak.(ada ker..??) Kuih dah siap, cepat2 update..hehe.. Inilah kuih idaman hati sejak hari pertama puasa haritu..Akhirnya dapat juga buat untuk menu berbuka petang nanti InsyaAllah..

Ok..meh tengok bahan2 simple yang semua tahu buat kan..*ayat eksen nih* tapi kot2la ada yang tak tahu..*sblm ni tuan badan ni pong tak tahu..*ngeehehee..:D

 

ONDE-ONDE@BUAH MELAKA

Sumber : ratuku@myresipi

Onde-onde by AnnaQawina

 

Bahan-bahan ( 40 biji )


  • 2 cwn tpg pulut
  • 1 1/2 cwn pati air pandan *guna air biasa je letak sikit2
  • gula melaka @ gula merah
  • sedikit pewarna hijau
  • kelapa parut putih di gaul dgn secubit garam  *Ana kukus jap

Cara-cara


  1. bancuh tepung pulut bersama pati air pandan & sedikit pewarna.jgn terlalu lembik.
  2. cubit adunan td sebesar guli & lenyekkan di ats tapak tgn.masukkan sedikit gula melaka @ gula merah & tutup kembali menjadi bulat.
  3. panaskan air sehingga mendidih & masukkan adunan td sehingga timbul.
  4. angkat & sejatkan sebentar.golekkan adunan td di dlm kelapa yg telah digaul dgn sedikit garam.
  5. sedia untuk dihidangkan.........

**Pst : ni kira mengidam nih..klau terbersalin malam ni ke esok ke..kira dah ok la kan..hiii..

SELAMAT BERBUKA BUAT SEMUA YANG BERPUASA..JUMPA LAGI..

15 ulasan:

anymz berkata...

sedap ondeh2 ni..rajin nya ko ana..dah nak meletop pun rajin gak ke dapur.

psstt..akak dah buat dah pecal tu maceh ana.sedaaaaaaaaap.

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam Anna..kuih idaman k.atie gak!Lom sempat nk buat lagi..biasa bln ramadhan k.atie beli jer.htr la seketui-2 ke umah k.atie yer..

Masya berkata...

mmg sedapppkan.. jiran sy baru bg ramdhan yg ke-3, klu nak buat sendri mmg xde mase huhuhuhuhu

Noriz sini.. berkata...

geramnyeee, ni kuih feveret saya...

rajin nye kak siap kukus kelapa ek...

Mas berkata...

aku suka kuih ni klu bulan puasa...
tak buat2 lagi ni..he..he..

nuwairani ismail berkata...

sedapnya!!! rasa mcm nk buat esoklah! hihih...TUNGGU~~~~

Anna Qawina berkata...

Kak Anymz : order kat somi soh bli pas ke sudah tak beli..buat lg baik..bnyk dapat kan..hehe..
ok..pecal tu time mls nak masak cam biasa itu gakle saya buat..,ngeee

K.Atie : aduuii..ngam2 je kak mkn ank brank td..semua suk..hehe..aka buat esok yer,,

Anna Qawina berkata...

Masya..untung dapat jiran yg suka tukar2 juadah..kat sini takdenya..kau kau aku aku..hehe

Noriz : kukus tu sbb akak buat awal..takde la nak rasa masam bila dah senja time nak mkn tu kan..

Anna Qawina berkata...

Mas : ko buat esok nnt aku g ambik..heheh

Nuwairani : ye ye..esok akak datang ambik kuih yer..jgn tak buat lak..hihi

Yatie berkata...

Assalamualaikum Anna,
arini ramai kawan2 buat onde2...kalau umah dekat maunya akak nak mintak je sepiring..wakakaka muka tak malu.....nak wat malaslah plk, tapi rajin memakannya tu..hehehe cer jawab sikit...ngeee..

Kak Rosaliza berkata...

Assalam anna, onde2 pun mmg laku umah akk, hehehe xnk tunggu raya dulu ke baru terbesalin hehe

Anna Qawina berkata...

kak Yatie..ni nak jawab..apasal kita sama ek..nak mkn tp taknak buat..hehe..piring je ada kak..kuihnya dah licin..hehe

Kak Rosaliza : "dia" harus dikeluarkan sblm raya kak..ni pun dah 39 mggu..hehe

LinRosly berkata...

Assalamualaikum Anna...

Ingat Nak Tukar Tadi Buah Melaka Dengan Ondeh-Ondeh Keledek...Tapi Dah Habis Pulak Yer...Hehehe

Mamasya berkata...

Salam Ramadan Anna

buah melaka antara kuih femes utk buka posa...semlm pot luck ada kwn bawak tp tak sempat mkn dah habis...mmg ramai peminat.

Ummi berkata...

wahh ..sedapnya umi sihat.. ana blog umi tu ada problem lerr umi tak boleh nak masuk ruang komen tak tau lerr nape mogok agaknya he..he
Selamat berpuasa yerr ..hati-hati dah sarat tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...