21 September, 2011

Donut 'ZZ' & Penyerahan Tugas..

Assalamualaikum..morning..selamat pagi..haaa..macam gempak je tajuk penyerahan tugas tuh..ada bunyi macam Panglima Angkatan Tentera nak bersara jek..huhu..macam biasala, harini dah genap 42 hari berpantang, sedikit masa lagi dah nak habis pantang kan, segala tugasan rumahtangga selama berpantang ni diambil alih oleh Cik Abe akan kembali kepada yang empunya diri..jadi sekarang dah mula beralih sedikit demi sedikit, konon nak biasakan badan dengan suasana baru la kan..rasa lemau pun ada gak nih, maklumle hampir 2 bulan tak bangun pagi masak bekal & sarapan, tak masak lunch & dinner, tak cuci kain baju segala & segala-galanyalah yang berkaitan dengan rumah ni (kecuali buang sampah & beli lauk pauk). Teringin la nak sambung tempoh berpantang jadi 3 bulan..boleh ke bang? sekadar tanya dalam hati..ngeheehehee...titik.

Pagi ni sarapan dengan donut jek..ZZ tu bukanlah Ziana Zain yang keningnya terangkat tu yer, tak tahu la kot2 dia ada resepi sendiri ke..hehe..lamanya tak buat & makan donut kan, kelmarin buat donut & simpan dalam peti ais, semalam bagi anak-anak bekal ke sekolah agama, suka sangatla diaorang tu, lama dah tak makan donut banyak2..Macam-macam resepi donut kan, ni kali ke 2 Ana cuba resepi ni, kali pertama dulu tak sempat ambik gambar, sebab dah siap tu terus jamu tetamu. Resepi dari Kak ZalinZalina (ZZ) yang semakin sibuk dengan Cafe yang baru beroperasi tu, tambah pulak beliau sentiasa sibuk dengan tempahan kuih muihnya..semoga kerjaya Kak Zalin ni suksess sentiasa, InsyaAllah..


Meh layan resepi ni, kalau ada yang nak mencuba..halalkan resepinya berlegar di sini ye Kak Zalin..oh ya..nak minum teh tu buat sendiri yer, jangan lupa rebus dulu serbuk teh untuk dapatkan rasa teh yang sedap..ala-ala kedai mamak tau..

DONUT 'ZZ'

Bahan-bahan :
  • 500gm tepung gandum (tepung murah pun takpe..suka pakai tepung cap cempaka..)
  • 50gm gula pasir
  • 50gm margerin (suka pakai margerin pelangi..murah je..)
  • 1 biji telur
  • 1 1/2 sudu kecik yis kering (suka pakai mauripan..)
  • 1 sudu kecik garam halus
  • 1 sudu kecik baking powder
  • 2 sudu kecik tepung susu (susu tepung anak umur lebih 1tahun pun boleh guna...susu Anlene takleh ye..)
  • 250ml air suam (jangan panas sangat nanti yis mati..)

Cara-caranya:-


1.Bancuh air suam dengan gula...larutkan...pastu letak yis..biar sekejap (berbuih2)

2.Masukkan semua bahan dalam mixer...atau dalam bekas untuk yang nak uli pakai tangan
3.Kalau guna mixer uli 5 minit kelajuan sederhana..
4.Kalau guna tangan, lama sikit ye...sampai adunan tak melekat kat tangan
5.Tutup adunan...biar kembang selama 1 jam atau lebih...paling lama pun 3-4 jam...lama sangat nanti bau tapai pulak..
6.Adunan dah kembang baru la boleh dibulat-bulat bentuk donut & digoreng dgn api perlahan.

##Ana masukkan semua bahan dalam Bread Maker & on, tunggu sampai doh siap..

Tips ZZ : 
* Tabur sikit tepung kat dulang...kalau tak nanti melekat pulak donat tu dan susah nak angkat masa nak goreng nanti..
* Kalau adunan tu terlalu melekit (mungkin terlebih air atau telur besar sikit), renjis2 tepung sikit...kat tangan pun letak tepung...macam dalam gambar kat tutorial..donat tu ada tepung sikit2...banyak2 nanti keras pulak...
* Kalau dah goreng donat pastu rasa2 nak simpan lama, susun donat dalam bekas, lepastu bungkus pakai plastik wrap...jangan bagi masuk angin langsung...insyaAllah tahan lama lembutnya tu...


SELAMAT MENCUBA..

20 September, 2011

Super Moist Steamed Choc.Cake

Assalamualaikum w.b.t

Pagi-pagi ni ada tayangan amal sikit, sebelum menyibukkan diri dengan anak-anak..mana-mana blog kawan2 yg sempat jenguk tu dapatle bertegur komen segala, mana yg tak sempat tu kena hold dulu, maklumle anak dah bertambah, kesibukan pun bertambah, kain baju makinle bertambah tinggi yer..jalan pun dah makin laju, tak boleh nak slow-slow takut tak terkejar..

Berkaitan dengan kek ni, dah 2 kali Ana buat, saja cuba-cuba resepi baru, resepi ringkas dari kak Fida@Myr tu, sedap kek ni, bila masak & potong tekstur keknya cantik..takle lembab & melekit gitu kan walau dikata 'super moist'. Cuma ada bahan2 yang kena kurangkan seperti serbuk koko, agar tak pahit sangat (bergantung kpd jenis serbuk koko kita guna kan) & hasilnya sungguh memberansangkan, anak-anak yang dah lama tak makan kek coklat ni apalagi..Masa mula2 buat Ana tak letak topping, suam2 lagi dah potong & makan, sedap je..kalau ikutkan Ana kurang gemar kek yang kukus sebab bau soda tu la..resepi ni ok lak, takde bau-bauan yang kurangkan selera nak ngap lebih banyak..hehe..


Kali ke 2 buat langsung tak rasa sebab bawa ke rumah sepupu yang adakan jamuan raya sebagai buah tangan..InsyaAllah ada kesempatan boleh buat lagi kan..Ana kongsikan kat sini bagi yang nak mencuba..terima kasih Kak Fida untuk resepinya..

Yang dipotong ni nampak hitam pekat je..yela dah kek coklat kan, takkan jadi kaler pink lak..huhu..*kaver..kaver..*. Tulisan bewarna tu yang Ana buat yer..nak ikut resepi direct pon leh gak cuba..

SUPER MOIST STEAMED CHOC.CAKE
Sumber Resepi : Kak Fida@myr

Bahan-bahan ( loyang 9 inc )

Bahan A :-

  • 300 g susu sejat/cair (dalam tin) = ( 1 1/4 cwn )
  • 275 g mentega/majerin (1 cwn + 1/8 cwn)
  • 270 g gula halus ( 1 1/4 cwn )*250grm je
Bahan B :-
  • 3 biji telur - pukul ringan dengan garfu
  • 1 sk esen vanilla
Bahan C :-
  • 185 g tepung gandum ( 1 2/3 cwn )
  • 100 g serbuk koko ( guna 80g pon ok) = ( 3/4 cwn + 1/8 cwn )*50grm je
  • 3/4 sk bicarbonate soda
  • 3/4 sk baking powder
TOPPING CHOC. PILIHAN :-*tak buat
  • http ://www.myresipi.com/top/detail/5082

 

TOPPING ANA BUAT : sumber asal dari myr tapi dah lupa sape punya..mintak halal yer..mmg selalu guna rsp ni untuk topping kek coklat.

  • 150 grm coklat masakan

  • 1 sdb susu pekat manis

  • 3 sdb air panas

  • 1 sdb butter/marjerin

**masak secara double boiler *boleh rujuk SINI*semua bahan hingga sebati & agak pekat, tuang ke atas kek & hias.

 

CARA-CARA :

  1. Ayak bahan2 C ke dalam sebuah mangkuk.
  2. Masak bahan2 A hingga larut dan biarkan suam dan masukkan bahan2 B dan kacau rata.*Ana masak bahan A dulu kemudian ketepikan, baru ayak bahan C & campurkan bahan A (suam )+ B
  3. Tuang campuran susu ke dalam campuran tepung sambil digaul hingga sebati.
  4. Tuang adunan ke dalam loyang yang dialas kertas dan sapu minyak. *Ana tapis adunan kek tersebut ke dalam loyang yang bergris sahaja (tak alas kertas pun). Tutup loyang dengan alum. foil dan kukus selama 45 min dengan api sederhana.
  5. Sejukkan kek dan hias dengan topping pilihan.

SELAMAT MENCUBA..

19 September, 2011

Terima Kasih Kak Anymz..^_^

Assalamualaikum
Harini dah petang baru dapat jenguk blog setelah berhempas pulas menggodek pc yang sejak akhir2 ini agak sengal sikit..hehe..pekabo semua? Masih ngadap kuih raya lagi kan? sudah-sudahla tu...kolestrol tinggi semua tu, bahaya..*takde dengki pon nih..* jangan salah paham..sekadar nasihat menasihati kan bagus..hehe..

Ahad lepas kami terima kunjungan kakak blogger ANYMZ-MYKITCHEN yang ramah ramah bersama suaminya, mesra sungguh bagai dah berjiran berpuluh2 tahun gayanya dengan kita ni..hehe. Terima kasih kak Anim & suami sanggup panjat tangga untuk sampai ke muka pintu rumah kami ni. Datangnya bersama buah tangan yang agak segan nak kita menyambutnya. Datang beraya dari jauh tapi tuan rumah cuma hidangkan mee goreng hasil kelentang kelentung cik Abe kita jek..tak patoott..tak patoott..lain kali datang lagi yer kak, tu pun kalo larat nak panjat tangga..hihi..dok menyembang tak lain tak bukan dah tentu hal masakan & makanan jua adanya..maklumle blog masak2 kan..*teringat teguran suami Kak Anim.."cerita pasal masak je.."..* hehe..apa nak buat.

Sekadar kenangan nak tempek je apa yang Kak Anim bawak..hihi..bukan untuk baby Syifa' je tau..untuk mak baby pon ada gak nih..terharu sungguh & rasa terkilan jugak bila tetamu nak balik tuan rumah ni sekadar bekalkan Kak Anim dengan 2 botol budu jek..errkk..ish..ish..

baby Syifa' punya..tq Aunty Anymz..
Kita punya..hehe
Apa2pun terima kasih tak terhingga buat Kak Anim & suami yang bertandang..segala kekurangan layanan dari kami harap dimaafkan..semoga silaturrahim antara kita kekal sampai bila-bila yer..InsyaAllah..

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...