Selasa, 20 September 2011

Super Moist Steamed Choc.Cake

Assalamualaikum w.b.t

Pagi-pagi ni ada tayangan amal sikit, sebelum menyibukkan diri dengan anak-anak..mana-mana blog kawan2 yg sempat jenguk tu dapatle bertegur komen segala, mana yg tak sempat tu kena hold dulu, maklumle anak dah bertambah, kesibukan pun bertambah, kain baju makinle bertambah tinggi yer..jalan pun dah makin laju, tak boleh nak slow-slow takut tak terkejar..

Berkaitan dengan kek ni, dah 2 kali Ana buat, saja cuba-cuba resepi baru, resepi ringkas dari kak Fida@Myr tu, sedap kek ni, bila masak & potong tekstur keknya cantik..takle lembab & melekit gitu kan walau dikata 'super moist'. Cuma ada bahan2 yang kena kurangkan seperti serbuk koko, agar tak pahit sangat (bergantung kpd jenis serbuk koko kita guna kan) & hasilnya sungguh memberansangkan, anak-anak yang dah lama tak makan kek coklat ni apalagi..Masa mula2 buat Ana tak letak topping, suam2 lagi dah potong & makan, sedap je..kalau ikutkan Ana kurang gemar kek yang kukus sebab bau soda tu la..resepi ni ok lak, takde bau-bauan yang kurangkan selera nak ngap lebih banyak..hehe..


Kali ke 2 buat langsung tak rasa sebab bawa ke rumah sepupu yang adakan jamuan raya sebagai buah tangan..InsyaAllah ada kesempatan boleh buat lagi kan..Ana kongsikan kat sini bagi yang nak mencuba..terima kasih Kak Fida untuk resepinya..

Yang dipotong ni nampak hitam pekat je..yela dah kek coklat kan, takkan jadi kaler pink lak..huhu..*kaver..kaver..*. Tulisan bewarna tu yang Ana buat yer..nak ikut resepi direct pon leh gak cuba..

SUPER MOIST STEAMED CHOC.CAKE
Sumber Resepi : Kak Fida@myr

Bahan-bahan ( loyang 9 inc )

Bahan A :-

  • 300 g susu sejat/cair (dalam tin) = ( 1 1/4 cwn )
  • 275 g mentega/majerin (1 cwn + 1/8 cwn)
  • 270 g gula halus ( 1 1/4 cwn )*250grm je
Bahan B :-
  • 3 biji telur - pukul ringan dengan garfu
  • 1 sk esen vanilla
Bahan C :-
  • 185 g tepung gandum ( 1 2/3 cwn )
  • 100 g serbuk koko ( guna 80g pon ok) = ( 3/4 cwn + 1/8 cwn )*50grm je
  • 3/4 sk bicarbonate soda
  • 3/4 sk baking powder
TOPPING CHOC. PILIHAN :-*tak buat
  • http ://www.myresipi.com/top/detail/5082

 

TOPPING ANA BUAT : sumber asal dari myr tapi dah lupa sape punya..mintak halal yer..mmg selalu guna rsp ni untuk topping kek coklat.

  • 150 grm coklat masakan

  • 1 sdb susu pekat manis

  • 3 sdb air panas

  • 1 sdb butter/marjerin

**masak secara double boiler *boleh rujuk SINI*semua bahan hingga sebati & agak pekat, tuang ke atas kek & hias.

 

CARA-CARA :

  1. Ayak bahan2 C ke dalam sebuah mangkuk.
  2. Masak bahan2 A hingga larut dan biarkan suam dan masukkan bahan2 B dan kacau rata.*Ana masak bahan A dulu kemudian ketepikan, baru ayak bahan C & campurkan bahan A (suam )+ B
  3. Tuang campuran susu ke dalam campuran tepung sambil digaul hingga sebati.
  4. Tuang adunan ke dalam loyang yang dialas kertas dan sapu minyak. *Ana tapis adunan kek tersebut ke dalam loyang yang bergris sahaja (tak alas kertas pun). Tutup loyang dengan alum. foil dan kukus selama 45 min dengan api sederhana.
  5. Sejukkan kek dan hias dengan topping pilihan.

SELAMAT MENCUBA..

16 ulasan:

Nazrah berkata...

kita raya ni marathon buat kek ni..apa pun resepi semuanya sedap

Mas berkata...

aku dah lama tak buat kek coklat anna..
sedapnya tengok..
meh la hulur sepotong...

Chik Mimi berkata...

best ni boleh tambah koleksi rcp kek cekelat

Cheq Sue berkata...

Wahhh....calon ibu mithali nih... :)

chikadakbiru berkata...

sedapnyeerr...kek cokelat nih..
rajin aa akak ...dlm dok bz2 sempat lagi mendeco kek..hihi.

Sue @ Nenie berkata...

Salam..Nyum nyum ..sedapnya choc cake kat sini...Lama plak rasanya yak membaking

LinRosly berkata...

Assalamualaikum Anna....Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin...

Kek Coklat Ni Mmg Fav Kak Lin...Bolehlah Buatkan Utk Kak Lin Erk?...

Yana Shaiful berkata...

Salam Kak Anna..nak jeling je tgk kek tu..sgh tergoda hikhik..bleh msk list jgk nii..:=)

Liza berkata...

Anna..mintak kek sepinggan besau...hihihi

Ida,Japan berkata...

tak per ana..yg itam tu yg mebeles kek cokelat ni...lama tak buat

tun_telani berkata...

Haaa... muncul pun kek nih.. duk tunggu2 bila laa nk muncul. hihi.. nnti dh habis musim diet tun try nih. hihi.. apa2 saja yg bercoklat mmg xleh nk resist (patut la badan mcm kene pam. uhuk..)

mamaNoriz berkata...

bile la sya nak start uat kek balik ni...

malas sungguh rasa, makan tu bukanmain rajin...huhu

sya ni perasan muda ek, ada hati panggil anna akak padahal sya lgi tua...ekekeke

nuwairani ismail berkata...

sedapnya!!!! mood mengekek dah sampai...tapinya xde telur pulak. rasanya kek ni dulu kot yg akan dicuba selepas beli telur.

ninazsyafinaz berkata...

whoaa..sedapkan pekena kek coklat sesekali..smlm pun naz buat egg choclate gak..tapi version eggless..

Juwita Jamaludin berkata...

sedapnya nampak ana.. ita ni kalau bab2 kek coklat ni memang tak tolak tau sebab suka sangat

ibundo berkata...

salam anna, yang coklat coklat ni memang susah nak tolak. hmmmm.. copy ye.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...