02 April, 2011

MEE BANDUNG BUKAN MUAR...

Menu petang semalam...dah lama teringin nak makan yang buat sendiri...tapi tak reti & takde kekuatan nak godek2 bahan..semalam nampak Kak Madiha tayang..tengok resepinya simple je, Ana pun tryle buat..tapi masa makan tu rasa macam ada kekurangan, maklumla, bahan2 yang digunakan tak seberapa, pakai mana yang ada je, tu sebab namanya Mee Bandung Bukan Muar..hihi..lain kali kena sediakan bahan yang sebetul-betulnya baru ngam ngan namanya yang asal kot..apa-apapun kat sini cuma buat tayangan amal jela, nak resepi tengok kat blog Kak Madiha yerk...*malas nak copy...*.heeeeee

ala kadar je isi kejadiannya...
Betul ke cenggini rupa kuahnya???
Cili jeruk buatan sendiri..sedap ye...
Sapa mau???..huhuhuuu..udah pinish!!
Klik sini untuk resepinya...
RESEPI MEE BANDUNG MUAR

AIR TEH DANGDUT

Assalamualaikum..

Bekpes apa ya pagi ni? Meh pekena teh dangdut nih..heheh...sebenarnya bukan bekpes pagi ni, buat minum malam tadi..minum sorang-sorang je..Cik Abe ada meeting kat Masjid...ada jamuan dah tu..kita kat rumah layan teh dangdut jela eh..hehe..Haritu Mas dok berdangdut nampak menawan, nak gak try..huhu..sekali tarik, makaiii buihnya siap anak-anak Ana senduk dgn sudu hirup..teruja tgk buih yang tinggi. Kenapa digelar teh dangdut? Tahle...

RESEPI AIR TEH DANGDUT

Sumber : siti mariam@myresipi

 Bahan-bahan ( 1 gelas )

  • 2 UNCANG TEH
  • 3 SB SUSU PEKAT
  • 2 SB SUSU CAIR (option)
  • AIR PANAS (IKUT SUKATAN GELAS)

 Cara-cara

  1. -REBUS TEH TU DENGAN SETENGAH CAWAN AIR...PASTIKAN TEH TU PEKAT.. (PASTIKAN TEH TU JADI PEKAT, BIASANYA SAYA REBUS SETENGAH CAWAN AIR DAN BILA PEKAT AIR AKAN TINGGAL 1/3 CAWAN JE...)
  2. -1 CAWAN AIR PANAS,CAMPUR SUSU PEKAT DENGAN SUSU CAIR LEPAS TU TARIK SAMPAI BERBUIH
  3. -LEPAS TU MASUKAN SUSU KE DALAM GELAS SEKALI DENGAN BUIH-BUIH TU..
  4. -AKHIR SEKALI BARU MASUKAN TEH YG PEKAT TADI KE DALAM SUSU.. MASUKKAN TEH TU SLOW2...
  5. *SUKATAN AIR DAN SUSU IKUT SUKA KITE SENDIRI NAK MANIS ATAU TIDAK...SUKATAN AIR PUN SAME....IKUT SAIZ GELAS KITA...KALU NK SENANG KITE SUKAT DULU AIR MENGIKUT GELAS YG KITE NK GUNA... 
 
Apalagi? Jom ngeteh...heee

    01 April, 2011

    DONUT SURIA

    Kawan-kawan dah sarapan? Ada tempat yang kawan-kawan tengah berdengkur lagi, ada yang baru nak Subuh...maklumla, alam maya ni, kawan-kawan merata-rata merantau seluruh pelusuk dunia...Walau dimana anda berada, semoga sentiasa dilimpahi Rahmat & Nikmat Allah Ta'ala..

    Donut yang dah takde dalam menu harini tau..buat petang kelmarin untuk bekal & sarapan anak-anak pagi & petang semalam, nak n3kan semalam tak boleh kerana keputusan bekalan internet down tetiba je hampir seharian jugakla..dah petang baru ok, banyak pulak kerja lain nak buat..sudahnya pagi ni baru masuk blog..heheh..begitulah kisahnya si donut...


    Skodeng kt blog CMG..ramai yang dah buat kan..Ana sendiri pun dah pernah buat sebelum ni, tapi masa tu belum ada BM, uli pakai tangan..tapi kali ni masuk semua bahan dalam BM, tunggu siap jela..heheh..kemudahan dah tersedia, rugi kan tak guna...*ayat orang nak senang*. Ana copy paste dari blog glamer seantereo dunia masakan tu kat sini lak..ok harap CMG dok marah eh..malas nak merayap dah cari link asal..apa-apapun terima kasih buat penyumbang resepi asal tu..


    DONUT SURIA
    Sumber : Puan Suria Insani of Resipi.Net

    BAHAN-BAHANNYA :-)
    • 3 cawan tepung gandum
    • 3 camca besar susu tepung
    • 3 camca besar gula halus
    • 3 camca besar lemak sayur (shortening)
    • 1/2 camca teh garam (yang ni mat tambah sendiri)
    • 200 ml air suam*
    • 2 camca teh instat yeast*(*disatukan dan biar berbuih)
    • Sedikit lagi air (extra)

    CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Satukan tepung gandum, susu tepung, gula halus, lemak sayur dan garam. Kacau rata. Tuang bancuhan yeast + air suam dan gaul rata hingga menjadi doh, jika tak cukup air, tambah dengan sedikitlagi air. Uli hingga licin dan tidak melekat di mangkuk adunan.
    2. Canai doh tadi dan terap dengan acuan donut, alih ke dalam dulang yang telah ditabur sedikit tepung, buat hingga siap. Biarkan 30 minit hingga naik (mat biarkan 45 minit).
    3. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat, toskan dan letak atas paper towel. Gaul donat dengan gula halus atau hias ikut suka...menghasilkan kurang lebih 17 biji donat...

    KARI KEPALA IKAN JENAHAK..versi sihat??

    Assalamualaikum w.b.t.

    Beberapa hari yang lalu...hehehe...buat kari kepala ikan ni, hubby beli 2 ketul kepala ikan, tapi bila nak masak, selongkar santan takde..yang banyak berderet susu cair, jadi Ana letak susu cair jela, hasilnya sedap kata hubby, bagi Ana lak sihatle, takle berlemak sangat kan..ada bagitau dia, stok santan kotak dah habis, maklumle hujung2 bulan ni kan..hehe...*versi nak bodek hubby g soping* 


    cara masak lebih kurangle, tapi bagi yang nak tau gak cara kita yang tak seberapa nih, Ana rajinkan tangan ni menaip..ok...harap adik2 yang baru mula nak belajar masak tu ada dapat idea terdesak ke..heheh..

    KARI KEPALA IKAN
    Sumber : AnnaQawina

    Bahan-bahan :
    • 4 ulas bawang putih *blender
    • 1 labu bawang besar *blender
    • 2 inci halia *blender
    • 1 batang serai - diketuk
    • 3 sudu besar rempah kari ikan
    • 1 sudu besar cili giling
    • Daun kari
    • Sayur timun masak -dipotong & belah 2@4* jika suka
    • Kacang panjang *jika suka
    • Tomato -dipotong 4
    • Cili hijau besar -belah 2
    • 1/2 tin susu cair 
    • Air secukupnya
    • Minyak masak untuk menumis
    • Garam & gula
    Cara-cara :
    • Panaskan minyak di dalam periuk, tumis bahan-bahan yang diblend bersama daun kari sehingga naik bau & kekuningan
    • Masukkan rempah kari ikan yang dibancuh dgn sedikit air@susu cair bersama cili giling.
    • Kacau2 sehingga terbit minyak & bertukar warna sedikit gelap.
    • Masukkan air secukupnya, kepala ikan bersama serai.
    • Bila dah mendidih, masukkan sayur timun, kacang panjang,tomato & cili hijau.
    • Kacau-kacau seketika, kemudian masukkan susu cair. Kacau sehingga mendidih, kejap je.
    • Agak-agak sayur dah lembut bolehlah di masukkan garam & gula. Angkat & hidangkan.
    Selamat Mencuba..(^_^)


    31 Mac, 2011

    PUDING KASTARD

    Assalamualaikum w.b.t

    Salam sejahtera buat semua...ada yang merindui kita ke? Dah ada sawang2 & habuk yang tak di sapu ni, takde yang sudi bersihkan yer..sampai hati.....Maafle, dah dekat seminggu ni kot tak update apa-apa kat blog kesayangan ni, hari-hari masuk, tapi bila tangan nak mula menaip, tang tu le mata & badan rasa letih, lemah semangat nak berblog, mengantuk yang amat..boleh dikatakan hmpir kebanyakan masa yang ada sehari suntuk tu dipenuhi dengan aktiviti memejamkan mata je..hihi..apa nak buat kan, malam tadi dah gebang2 ngan hubby, bgtau dia selalu sangat rasa nak tidur,asal ada peluang je nak tidur, bila dia kata, "biasala tuh, orang peknent...nak buat macamana.." tersenyum sengih jap,kira ada sokongan la kan...* hihi..

    Berbalik kepada situasi bloggers yang semakin mendapat tempat dihati ramai sekarang ni kan, dah ramai resepi2 masakan dah masuk majalah, sebelum ni Kak Ummi & CMG, Mamafami, terbaru Kak Nor & Hana..Ros pun pernah masuk majalah Mingguan Wanita tak silap kan..gembira bila dengar berita..TAHNIAH dengan setulus hati dari Ana buat semua..teruskan usaha murni anda menghasilkan resepi2 menarik & mudah..*senang nak copy..*..kihkih...sebenarnya kita ni bukan tahu masak pun, sejak ada kemudahan2 siber ni le dapat tambah ilmu rumahtangga terutamanya bab masak-memasak ni..kadang-kadang nak buat cekodok pun kita tengok resepi..siap timbang2 tepung bagai...kiranya bersyukur dikurniakan kemudahan & bertemu kawan-kawan yang bermurah hati....

    Harini nak buat tayangan amal sekadar meghangatkan suasana dulu..bagi panas enjin sikit, kot2le lepas ni perasaan nak update tu semakin rajin kan..hihi...Puding yang Ana buat hari Ahad lepas, kebetulan adik & family dia datang bertandang, buatla ala kadar yang terdaya kan, lagipun puding macam ni mudah & cepat nak buat..selain tu ada juga buat nasi ayam butter & ayam berempah madu CMG tu, takdan nak ambik gambo ler..siap je terus santap..


    Resepi Ana ambil dari blog Kak Lin yang ayu tu, malam tadi kak Lin tayang kek coklat, mau meroyan anak Ana kalau nampak, maklumle dah lama gak tak mengekek..kena cari semangat untuk membaking, tak boleh nak buat dengan separuh hati je, tak jadi kang..haraap takde sampai ke tahap nak perasap kemenyan kot kan...huishhh..


    PUDING KASTARD
    Sumber: LinRosLy

    Bahan A/

    2  Cawan Tepung Kastard
    6 Cawan Air
    ½  Cawan Gula
    ½ Sudu Teh Garam
    ½ Tin Susu Cair

    Bahan B/

    1 Tin Susu Cair
    ½  Cawan Gula
    2 Cawan Air
    1 Tin Buah-Buahan Campuran
    1 Sudu Tepung Kastard



    Cara:-

    Masukkan Kesemua Bahan A Kedalam Periuk. Masak Dengan Api Perlahan  Dan Kacau Rata Jangan Sampai Bergentel. 

    Bila Adunan Kental Dan Berkilat Tuang Diatas Loyang Atau Acuan Kecil.
    Masak Gula Dengan Air Hingga Mendidih Kemudian. Masukkan Susu Cair Dan Satu Sudu Tepung Kastard. Sejukkan.

    Masukkan Buah-Buahan Campuran Kedalam Susu Cair Tadi. Akhir Sekali Masukkan Kastard Ke Dalam Mangkuk TuangkanSusu Cair Diatasnya. 

    27 Mac, 2011

    BINGKA SUSU

    Assalamualaikum...

    Salam sejahtera buat semua ya....on sekejap je ni, nak letak gambar bingka yang dah lama buat..sebenarnya lebih lama daripada bingka labu tuh..hehe...harini agak sibk sedikit, ada tetamu akan berkunjung ke teratak buruk ambo nih...


    Resepi dari kak Fida@MyResipi...kat dapo kak Yatie pun ada...lembut sangat bingka ni tau..betul kata kakak2 yang dah cuba, orang takde gigi pon boleh makan bingka nih..hehe..

    BINGKA SUSU

     

    Bahan-bahan ( Loyang 8 X 8 in / 9 X 6 in )

    BAHAN A : -
    • 1 cawan susu cair
    • 3/4 cawan susu manis
    • 50 g gula pasir (opt)
    • 1 cawan tepung gandum - diayak
    • 2 biji telur

    BAHAN B :-
    • 500 ml air
    • 100 g mentega / majerin
    • 50 g tepung kastard
    • 1/2 sk esen vanilla
    • 1/2 sk garam

    Cara-cara


    1. Satukan bahan A dan ketepikan
    2. Satukan bahan B dalam periuk dan kacau rata. Masak hingga pekat atas api perlahan.
    3. Masukkan bahan A ke dalam adunan yang dimasak, kacau rata dan masak terus hingga pekat lagi. Matikan api.
    4. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu mentega dan bakar pada suhu 160C selama 30 - 40 min atau hingga permukaan kuih garing.
    5. Biar kuih benar2 sejuk di dalam loyang, potong dan boleh dihidangkan. Kuih boleh disimpan dalam peti sejuk jika ingin dimakan dingin.
    6. Adunan boleh juga dibakar di dalam acuan bahulu pecah lapan.

    BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

    Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...