19 Mei, 2016

VANILLA CRUNCHY COOKIES

Assalamualaikum w.b.t
Sekian lama menghilang, nasib baik ingat lagi kata laluan blog ya..Alhamdulillah. masih berkesempatan disini, semoga urusan kalian yang sudi membaca coretan ala kadar harini dikurniakan kesihatan, kebahagian & diRahmati-Nya sentiasa. InsyaAllah.

Harini nak kongsi resepi biskut yang bakal jadi hidangan Aidilfitri atau hidangan hari2 pun iyer..senang dan sedap, anak2 pun boleh tolong siapkan ni..Masa buat ni saya minta Damia yang tolong, sempatla 2 tray dia sudukan, bolehla dari langsung takde buat apa2. Berbanding beli chipsmore, oreo ke apa yang manis2 kat kedai, apa kata bagi peluang anak-anak buat sendiri, buat besar2 macam Giant Cookies pun boleh, cepat siap..hehe



VANILLA CRUNCHY
Sumber : Pn.Nur Azura (Facebook)
(terima kasih empunya tuan resepi, semoga bertambah maju jaya & murah rezeki)

Bahan A (Pukul sebati guna tangan/senduk kayu je)

  • 250gm butter/marjerin
  • 100gm gula perang
  • 100gm gula castor
Bahan B (Satukan)
  • 1 bj kuning telur
  • 1/2 sudu teh vanila
  • Sedikit butter oil (ini yg bt sedap & bau best)rahsia dr guru beliau (optional, takde stok tak letak la)
Bahan C (Satukan & ayak bersama)
  • 350gm tpg gandum
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bicarbonat
Bahan D
  • 250gm Import Coklat chip (saiz kecil2)
Cara2 :
  • Gaul sebati bahan A lepas tu masukkan bahan B...
  • Dah sebati masukkan bahan C dan D
  • Masukkan dalam peti ais lebih kurang 1 jam (bahagian chiller) kemudian keluarkan & boleh dicubit kecil2/sudukan 1/2 sudu teh agar dapat biskut yang sama saiz
  • Bakar selama 16 minit menggunakan suhu 160°c (oven industri) @ bergantung kepada oven masing2 ya..
  • Biarkan sejuk & simpan dalam bekas kedap udara..
**Tips nak dapatkan saiz biskut yang sama, gunakan sudu penyukat untuk menceduk adunan biskut.

Langsai dalam masa 1 hari je okeh...SEDAAPPP!! 

Bingka Jagung

Assalamualaikum..Pertengahan Mei sudah menjengah, misi meng'update' blog yang sentiasa tinggal misi..jangan basi sudah!!
Bingka ni sedap, tak perlu guna telur, sape2 ada jagung tu boleh cuba resepi ni ya..tq Kak Fida untuk resepi sedap & mudah ni. Semua resepi Kak Fida terbaik sejak dulu kala..hehe 
Resepi Bingka Jagung Tanpa Telur
Sumber Resepi : Kak Fida@myresepi 
Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan santan
  • 1 cawan susu segar/cair
  • 1 tin jagung krim
  • 1/2 sk garam
  • 1 sb mentega cair/minyak
  • sedikit esen jagung/vanilla
  • secukup pewarna kuning
Cara-cara
  1. Ayak kedua tepung ke dalam mangkuk.
  2. Satukan bahan2 yang lain ke dalam blender dan kisar halus dan tuang ke dalam mangkuk berisi tepung sambil dikacau hingga sebati.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang yang disapu minyak dan bakar pada suhu 170C selama 40 min atau hingga kuih masak ikut kepanasan oven masing2.
  4. Sejukkan kuih dan boleh dipotong dan hidangkan.
    Selamat mencuba

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...