10 Ogos, 2012

UDANG BEREMPAH BERIANI

Resepi dari Kak DayangJack yang sedang sibuk melapis kek..ehhe..makasih kak Dayang..soo sedap..cuma Ana takde daun kari..tu pun dah sedap dah makan dengan nasi panas semasa bersahur tempohari..Alhamdulillah..terima kasih kak Dayang untuk resepi ni ya..Ana share kat sini..


RESEPI UDANG BEREMPAH BERIANI
Sumber : dayang Jack@Dapurku Sayang
Udang Berempah Beriani by AnnaQawina

bahan-bahan : Ana cuma buat separuh dari resepi di bawah
  • 500g/sekilo Udang besar/sederhana
  • 2 tangkai daun kari
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu besar rempah beriani
  • 1 sudu besar rempah kari ikan
  • 1 sudu besar rempah kari daging
  • 1/2 sudu makan serbuk kunyit
  • 1/2 sudu besar serbuk cili
  • sedikit air sejuk (jika perlu)
  • garam dan gula secukupnya
bahan-bahan kisar :
  • 6 batang serai
  • 6 biji bawang merah
  • 1 inci halia
  • 4 ulas bawang putih

Cara-cara :

  • Gaulkan udang bersama semua bahan di atas dan perapkan selama 30 minit atau semalaman (simpan dalam peti sejuk).
  • Sediakan minyak untuk goreng terendam. Apabila sudah cukup panas, gorenglah udang hingga masak keemasan.
  • Hidangkan bersama nasi putih atau apa-apa sahaja jenis masakan nasi.
SELAMAT MENCUBA

FRESH FRUITS TART

Assalamualaikum w.b.t
Apa khabar kawan2 yang diingati..harap semua dalam lindungan Ilahi sentiasa..semoga Ramadhan yang semakin ke penghujung ini memberi lebih keberkatan buat kita semua InsyaAllah.

Semasa n3 ini keluar, Ana mungkin sibuk di depan oven menyiapkan tart shell yang belum berkesudahan, ada juga penambahan order disaat akhir ni..nak tak nak buatle jugak..mana yang rasa tak sempat tu harap maaf la ye, Ana terpaksa tolak tempahan takut tak terkejar..dengan anak2 yang kurang sihat ni, raya pun dah semakin dekat, karang kita yang tak balik kampung raya ni..hehe..seraamm..



Kali ni nak share pula resepi tart buah-buahan segar..ini adalah tempahan dari Saudari Nas dari PPUM, untuk jamuan berbuka puasa kat hospital tempatnya bekerja tu..Alhamdulillah dapat siapkan, cuma lepas dah hantar tu ada kesilapan teknikal yang tak boleh dikawal..huhu..harap Nas ok kan..harap tart tu sedaple..InsyaAllah.

RESEPI CRUST <----Klik


RESEPI KRIM KASTARD & FRUITS TART
Fresh Fruits Tart by AnnaQawina

Bahan2 Untuk Kastad :
  • 1 cawan tepung kastad
  • 2 cawan susu cair
  • 2 cawan air
  • 3/4 cawan gula (boleh dikurangkan kepada 1/2 cawan)
  • 1 camca besar marjerin@mentega

Cara2 :
  1. Masukkan semua bahan kecuali marjerin ke dalam periuk dan masak di atas api yang sederhana besar sehingga pekat.
  2. Masukkan marjerin. Matikan api dan kacau hingga marjerin cair sepenuhnya.
  3. Masukkan ke dalam piping bag. 

**Buah2an :
Mengikut selera sendiri - anggur hijau, anggur merah, peach, strawberry, kiwi
Potong mengikut citarasa masing2.
**Sebaiknya potong buahan dahulu sebelum mengadun krim kastard kerana kastard cepat membeku dan akan menyukarkan kita meletakkan buah-buahan diatasnya.


**Coklat masakan yang dicairkan guna kaedah double boiler (optional)

Cara Untuk Menghias :
  1. Sapu nipis coklat masakan yang dicairkan terlebih dahulu..ketepikan seketika.
  2. Picitkan adunan kastard ke atas tart crust.
  3. Susun buah2an pilihan.
  4. Glis buah2an dengan piping jelly - supaya nampak berkilat.

Nota :
  1. Untuk adunan kastad, boleh juga menggunakan 4 cawan air sahaja (tanpa menggunakan susu). Dengan ini adunan kastad akan nampak lebih striking / keemasan lagi.
  2. Semasa memicit adunan kastad, boleh juga menggunakan nozel berbentuk bintang.
  3. **Ana pernah cuba guna air sahaja tapi hasilnya agak kurang kena dengan selera, jadi kali in guna susu cair ikut resepi di atas..Alhamdulillah sedap 
  4. Tujuan menyapu coklat cair ke atas crust adalah supaya crust tahan lama tak mudah lemau bila diletakkan adunan krim kastard.
SELAMAT MENCUBA KEPADA YANG NAK CUBA BUAT TU..KEPADA YANG NAK BUAT TEMPAHAN MUNGKIN UNTUK JAMUAN RUMAH TERBUKA HARI RAYA NANTI BOLEH HUBUNGI ANA TERUS YA..terima kasih buat yang berkunjung..Wassalam

05 Ogos, 2012

Ayam Goreng Berempah Simple

Selamat menunaikan ibadah puasa ya teman2...dah pun pertengahan Ramadhan ni..ada yang dah buat kuih raya nampak..tukang jahit pun rasanya dah tak lelap mata ni..ehhe..apapun semoga anda semua sihat walafiat & diberi kemudahan & kesempatan yang lapang untuk beribadah kepadaNya..
 
Sekarang menu kesukaan anak-anak pula..kali ni guna ayam, hajat nak buat macam Noorsha tu..ada rempah bagai dengan rosemary lagi..tapi apakan daya..hehe..tak cukup bahan, maka bersilat le jugak nyudahkan yang simple2, Alhamdulillah..anak-anak suka ni..siap ratah lagi..


Saja nak kongsikan di sini untuk kenangan & panduan dilain hari oleh anak-anak mungkin..ehhee

RESEPI AYAM GORENG BEREMPAH SIMPLE
Sumber : AnnaQawina

Bahan-bahan :
  • 1/2 ekor ayam - dipotong kecil & dibersihkan
  • 1 ulas Bawang merah besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • serbuk kunyit
  • Serbuk cili
  • Rempah cajun
  • Serbuk lada hitam
  • garam
  • serbuk perasa@gula
  • daun kari
  • 2 sudu besar tepung jagung

Cara-cara :
  • Tumbuk bawang merah, putih & halia hingga lumat.
  • Gaulkan semua bahan termasuk bahan tumbuk dengan ayam yang dah cuci tadi.
  • Perap lebih kurang 2@3 jam.
  • Goreng dengan minyak yang banyak guna api sederhana sehingga masak.
  • Sedia dihidang.
  • *kalau nak rasa lebih pedas boleh tambah cili api yang ditumbuk kasar

SELAMAT MENCUBA..simple kaann..

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...