03 Oktober, 2012

Cotton Soft Japanese Cheesecake

Kek yang lembut macam kain cotton? errkk..

bukan..bukan..lembut macam kapas..*gulp!!

eh korang pernah makan kapas ke? haha..

dah agak lama tak buat kek ni, minggu lepas dapat tempahan untuk kek keju yang lembut ni, lepas tu ada pulak seorang makyung dari Wangsamaju nak jugak..ngidam anak ke 5 tak silap Ana..

Alhamdulillah Allah permudahkan penghantaran kek ni ke rumah beliau, terima kasih buat IZAH yang sudi tolong kami hantar kek ni sampai depan pintu rumah kak Ina..kami ni kalau jauh2 dari PJ susah sikit nak hantar kek..selain Sabtu dan Ahad tu InsyaAllah boleh hantar tu pun tengok keadaan jugakla kan..

 (30-10-2012) Order dari Kak Ina- Wangsamaju KL

Resepi mudah ni kita share lagi kat sini ya..versi mula2 buat dulu boleh jenguk kat link ni ya..Cotton Soft Japanese Cheesecake kot2 ada yang masih mencari2 tapi tak jumpa..ke malas nak cari?..(^_^)

Sumber : Alma@myresepi, (kebanyakan blogger dah pernah buat kek ni kan, nak sebut 1 per 1 mau sampai tengah malam tak habis so, boleh google nama kek & jumpala ramai yang dah buat kan..tqvm bt semua blogger yg mengispirasikn kek ni)
Cotton Soft Japanese Cheesecake by AnnaQawina
 
Bahan-bahan : Loyang bulat 9 inci

Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk) @ susu cair 70ml + air 30ml
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon @ 1 sdt  esen vanila
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine @ guna tepung gandum, ayak 3 kali
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:
  • 140g gula kastor
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon @ 1 sdt cream of tartar

Cara-cara:
Step I : Utk adunan A:
  • Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. kacau2 dengan whisk sehingga sebati.
  • Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. 
  • Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hingga sebati (gaul guna senduk kayu sj pun boleh, tapi Ana pukul guna mixer dengan kelajuan sederhana agar semua adunan halus dan sebati). 

Step II : Utk adunan B:
  • Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). 
  • Lepas tu, tambahkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).  

Step III :
  • Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. 
  • Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 9 inci, yg digriskan bwhnye & dialas dgn kertas baking.  tepi loyang tak perlu gris ya.
  • Tuang adunan kek dlm tin kek. Bakar kek dlm kire-kira sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.  
  • Waterbath = sediakan loyang yg lebih besar dari loyang kek, isikan air panas, kemudian letakkan loyang kek tadi di dalam loyang yg berisi air panas. 
  • Bakar hingga masak, test guna lidi ya, dah masak, off suis oven, renggangkan pintu oven sedikit dan biarkan kek di dalam hingga agak sejuk supaya kek tak mendap@turun mendadak.
  • Sisip tepi kek dan terbalikkan, hiaskan dengan filling kesukaan, sedap dimakan sejuk.

Blueberry Topping
  • 1 tsp Gelatin / Serbuk agar2*Ana guna gelatin Halagel
  • 30ml Air
  • 150g Blueberry pie filling @ apa2 filling kesukaan
Cara-cara :
  • campurkan gelatin/agar2 dgn air. 
  • Panaskan sebentar & campurkan blueberry. 
  • Sapukan ke atas cheesecake & sejukkan sebentar.

(29-10-2012)Order dari Kota Damansara(lupa nama dah) beliau juga order kek karamel untuk jamuan dirumahnya. Terima kasih ya dek..hampir 2 bulan tak silap Ana adik ni q order..Alhamdulillah..
 
SELAMAT MENCUBA

 

01 Oktober, 2012

KEK BALDU MERAH @ RED VELVET CAKE

Alhamdulillah..jumpa lagi diarena blogging..hehe...Isnin yang cerah, Syukur ke hadrat Ilahi kerana masih berpeluang bernafas dibumi Allah ini..Alhamdulillah, kami sihat2 aje..*macam ada yg tanya..)


Perkongsian harini dengan anda, RED VELVET DGN KRIM KEJU yang sedap..Alhamdulillah..InsyaAllah sedap, ada 2 resepi, satu yang gebus ala2 kek span, satu lagi yang moist dan sering digunakan untuk jualan..oh ya..warna kek red velvet ni bergantung kpd jenis serbuk koko dan pewarna yang kita guna, kalau serbuk koko tu jenis dark atau kadang2 jenis tulis "local" tu agak gelap & lebih rasa koko jadi boleh kurangkan sukatannya. apapun, percubaan kita yang tak jemu2 InsyaAllah akn membuahkan hasil yang kita ingini..


Tulisan kat atas kek tu, kalau nak cantik, yang bahagian bewarna tu gunakan piping gel ya, lagi terang, Ana takde masa lak nak bancuh pewarna masa tu..hehe..nak tgk yg cantik boleh cedok idea boleh teropong blog Kak Tun..Cup Of Cakes by Ruby's Delight. Subhanallah..cantik2 kek beliau..


sape2 nak try yang mana silakan..tak perlu nak call & mesej kat hp saya bgtau "..minta halalkan resepi ye Puan Anna.." hehe..mana yang dah keluar kat blog memang saya halalkan, lgpun bukanlah saya yg reka sendiri resepi, sekadar perkongsian mana yang dah cuba & kena dgn selera, disamping buat jualan..

**********************************************************************
RESEPI RED VELVET CAKE -MOIST
Sumber : Nurul@Cakes2U
Red Velvet Cake by AnnaQawina.blogspot
 
Bahan-bahan
 
A:
  • 300 g tpg gandum
  • 2 camb serbuk koko
  • 2 camt baking powder
  • 1 camt soda bicarbonate
  • 1 camt garam
B:
  • 125 g mentega tawar*Ana guna buttercup
  • 280 g gula castor
C:
  • 2 biji telur (gred B)
D:
  • 1 camt esen vanilla
  • 1 camt cuka putih @cuka kurma
  • 1 camb pewarna merah
E:
  • 240ml buttermilk (Campurkan 1 cawan susu segar @ susu cair dengan 1 sdb cuka. Biarkan sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.)

 CARA-CARA:
  • Ayak (A)-ketepikan
  • Pukul (B) sampai kembang & ringan.Masukkan (C) satu persatu dan pukul lagi
  • Masukkan (D)-pukul hingga sebati
  • Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.
  • Alas & gris loyang saiz 9" dengan baking paper. Tuang adunan kek dan bakar hingga masak.
  • Atau masukkan adunan dalam acuan cupcake sebanyak 1/2 cup sahaja dan bakar pada suhu 180c @ 15 ke 20 minit.
  • Sejukkan dan hiaskan dgn cream cheese icing.
********************************************************************************************************************
********************************************************************************************************************

RESEPI RED VELVET CAKE- GEBU
Olahan : AnnaQawina

Bahan -bahan : 
  • 5 biji telur gred B@4 bj telur gred A
  • 250 gram mentega beku tanpa garam
  • *3 cawan tepung naik sendiri (Tepung gandum + 2 1/2 sdt baking powder)
  • *3 sudu makan serbuk koko
  • 2 cawan gula kastor
  • 2 sudu makan pewarna oil base
  • 1 cawan buttermilk- kalau xde buttermilk blh tgk resipi kt bwh
  • 1 sudu teh garam- x letak
  • 1 sudu makan bicarbonate of soda @baking powder- Ana guna baking powder
  • 1 sudu makan cuka makan-Ana guna cuka kurma

BUTTERMILK:
  • 1 cawan susu segar
  • 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon  
 Cara :
  • Satukan semua bahan dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.

CARA-CARA:
  • 1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
  • 2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
  • 3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
  • 4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
  • 5. dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
  • 5. Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
  • 6. Larutkan bicarbonate of soda/baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalam adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati guna senduk.
  • 7. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.

***********************************************************************
RESEPI KRIM CHEESE :
  • 500 grm whipping cream-brand VIVO
  • 250 grm cream Cheese-brand Phillidephea
  • 60 grm gula icing
  • 110 grm butter
  • 2 titik lemon paste
Cara -cara :
  • Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan
  • Dalam bekas lain, pukul krim keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.
  • Satukan whipping cream tadi bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga  pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.
  • Boleh digunakan untuk menghias kek anda


 
Cara mudah menyiapkan red velvet dengan krim keju
 
Ini gambaran salah satu teknik memotong kek agar lapisan kek kita sekata tak nipis tak tebal..upload dari fb Norlie Harumaini (Jazakallah buat saudari/Puan Norlie, harap tak kisah Ana share kat sini)
SELAMAT MENCUBA
*
*
*


T.kasih IZAH DAUT kerana berani order kek dengan Ana..mengidam katanya, bukan beliau yang mengidam kek ni, tapi encik suaminya yang terlebih idam..hehe..tq Izah untuk n3 kek ni kat blog..

Ini pula ditempah oleh Norul, jauh berjalan ke Melaka kek ni asalnya untuk seprais buat suaminya, tapi yang datang ambik kek ni suami isteri jugak..hehe..harap Norul dan suami puas hati ya..*baru dapat feedback dari Norul..sedap sangat katanya..Syukur Alhamdulillah..*

Untuk tempahan boleh text ke 0193004358 @ email : anna_qawina@yahoo.com

Wassalam..terima kasih buat yang sudi singgah..(^_^)


BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...