26 Jun, 2010

Udang Masak Lemak Cili Api

Saje2 je nak tayang menu Ana semalam..Udang ni memang feberet anak2 Ana terutamanya Adam & Damia tu...Akmal?? Huh!! Janganla hulur, paksa camne skalipun takkan ditelannya udang, sotong & ketam..huhu...rugi..rugi...meh kita layaaaannnn...resepi ni biasa2 je, terpulanglah kalau nak tambah2 ikut suka..


Bahan2nya :
  • 1/2 kg udang sederhana besar-dibersihkan
  • 1 cawan santan pekat + dengan 1 1/2 cawan air
  • 1 ulas bawang putih*
  • 5 ulas bawang merah*
  • 1 inci halia*
  • Segenggam cili api(terpulang nak pedas mana)*
  • sebatang serai-diketuk
  • 1 keping asam keping
  • garam & gula
  • 1 sudu makan kerisik
  • sehelai daun kunyit dihiris @ disimpul
#semua bahan bertanda * ditumbuk lumat#

Cara2 : 
  • Masukkan santan ke dalam periuk bersama bahan2 tumbuk, serai, asam keping. Kacau2 selalu.
  • Bila dah mendidih masukkan udang, garam, gula & kerisik serta daun kunyit
  • Kacau2 sekejap je bagi sebati & udang masak. Angkat dan hidangkan...

Senang kan? Makan ngan nasi panas..mmmmm...(",)

CUBALAH

KEK LABU

Salam  pagi buat kawan2 yang baca ini blog...pepagi ni nak tunjuk gakla kek yang Ana buat petang semalam ...kelmarin dah buat Kek Pisang dari resepi E-Na tu tp kurang cantik rupa parasnya, lain kali nak buat lg & Ana post kat sini yea..yg ni lak ambik dari dapur Cik Mat Gebu . Kebetulan mmg dah lama terrrr...ingin nak wat & dok simpan ja labu tu dlm peti ais, kang rosak tak pasal2 kenyang tong sampah tu kan...daripada berkawan ngan syaitan...'membazirla tu..' baik Ana buat2 rajin..hihi...tp kan rupa kejadiannya takdelah secantik & nampak segebu Cik Mat Gebu tuh..sbbnya, Ana kurangkan adunan tu kepada separuh, konon2 takut tak muat loyang...rupa2nya..



inilah rupenya...haha..tak seberapa tp rasanya alahaiii...dlm syok2 mkn tu maka berkata2lah si pemakan kek tu.."labu pun blh wat kek???"..percayalah...SEDAP...nak kata cam bingka ubi pun ya tp isinya lembut je..anak2 plak soh buat lagi...hmmm..mana ada labu lagi daa..kena tggu lain hari akan Ana cuba buat yg tercantik skali yea...pehalpun jom kita layan kek yang cuma tinggal nama ni...

rupa kejadian kat dalamnya...nyum..nyum..

BAHAN-BAHANNYA: (ini resepi asal, yg Ana buat tu separuh dari adunan ni)
Anda digalakkan buat ikut adunan asal supaya nampak tinggi & cantik..(",)

3 biji telur gred A (Ana guna 2 bj telur gred C)
1 cawan minyak jagung (nak sedap guna mentega cair)
1 1/2 cawan gula halus
1 camca teh esen vanilla
1/4 camca teh garam
450 g labu, kupas kulit, kukus hingga lembut dan lecek halus
2 1/2 cawan tepung gandum *
1 camca teh soda bicarbinate*
1/2 camca teh baking powder*
1 1/2 camca besar susu tepung*(*digaul rata dan ayak)

Cara-cara nak buatnya :
  • Griskan loyang dengan butter, tabur sedikit tepung gandum dan ketuk keluar lebihan tepung. Panaskan oven pada suhu 175C
  • Dalam satu bekas, satukan telur, gula, garam, minyak(@mentega cair), labu manis lecek dan esen vanilla, kacau hingga semua rata dan sebati menggunakan whisk. (Ana guna garfu je..)
  • Masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit ke dalam no 2. Kacau hingga semua sebati dan adunan tidak berbintil2. Tuang dalam loyang yang telah disediakan tadi. Bakar selama 50 minit hingga 1 jam. Bergantung pada oven masing2.
  • Bila kek masak (uji kek dengan mencucuk lidi sate dibahagian tengah kek, jika keluar bersih tanda kek telah masak) keluarkan dari oven dan biar kan sejuk 10 minit. Keluarkan kek dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan.
  • Boleh dihidangkan atau nak lagi sedap, simpan semalaman, kek akan menjadi lebih lembap dan lembut...
Tp kan macam biasala, kek @ kuih yang Ana buat takpernah sempat bermalam..habis tang tu jugak..hihi...10Q Cik Mat...

SELAMAT MENCUBA

    23 Jun, 2010

    BINGKA ROTI SUSU/SANTAN

    Ada roti dah nak xpired? tp dah takde sape2 yg nak makan? Haa..meh kita cuba buat bingka ni..sonang jo.....sodap pon sodap..hihi...*pinjam ayat Tok Dalang..Upin Ipin*

    Layan gambar dulu yea....

    Hah...menitik air liur tak?

    BAHAN2 : Ana copy & paste je,pastu ejas2 le mana yg patut kan..nak tgk resepi asal ada kat GERAI KAK MAIZA ni..hihi... 

    • 12-14 keping roti putih/gardenia (tak perlu buang kulit tepi) 
    • 1 1/2 cawan santan kotak *@ susu cair - tgk bawah*
    • 1 1/2 cawan air*@ susu cair - tgk bawah*
    • 3 biji telur 
    • 1 cawan gula pasir (kemanisan ikut suka) 
    • 1/2 sudu teh esen vanila 
    • 20 gm kismis (untuk tabur-optional)*
    • sedikit pewarna hijau
    • sedikit garam (guna susu x perlu garam) 

    **kalau nak guna susu cair pun boleh, 3 cawan susu & x perlu tambah air **

    • Blender semua bahan kecuali roti & kismis
    • Roti tadi dikoyak-koyakkan, potong 4 pun ok je. Masukkan kedalam mangkuk. 
    • Tuang bahan yang di blender tadi kedalam mangkuk roti. Kaup balikkan supaya roti benar2 menyerap bahan cecair tu. 
    • Perap sekejap, 5 minit dah ok, tuang ke dlm loyang
    • Nak lapis2 mcm Ana buat pun ok, tuang roti, pastu tabur kismis, ulang2 sampai habis.
    • Kalau nak bakar kena griskan loyang dengan mentega. Bakar 160'C (bergantung oven la) lbh kurang 30 mnt-45 mnt/ sampai masak (cucuk ngan lidi/garfu..tak lekat tu dah masakla..)
    • Nak kukus pun blh, kukus lbh kurang 20 minit /sampai masak.
    • Sejukkan sebelum dipotong...
    Psstttt!!! Ana makan panas2 lagi sbb tak sabar, sedap juga mkn panas2, pastu ada lak tinggal suku loyang, Ana masukkan dalam peti ais, pagi ni baru makan, laagiiii seedaaaapppp...hihi.

    Ha, sekarang kalau ada roti yg dah agak2 nak "tamat edah" tu jgn dibuang yea, buat kuih..cekodok pon blh buat ngan roti tu..janji ada "R" je...
    SELAMAT MENCUBA

    NASI LEMAK ANA

    Salam pagi buat anda...wah...awalnya Ana bersiaran harini yea..hihi...baru lps sarapan nasi lemak tadi. Kat rumah Ana ni kalau masak nasi lemak mesti sampai tengahari nak mkn nasi lemak tu je, anak2 suka sangat..Alhamdulillah...Adam bawa bekal pergi sekolah agama...bila balik dia cakap.."Ummi, saya nak bawak nasi lemak macam tadi pergi sklh ptg ni..." tandanya sedapla tu kot..hihi...




    Jadi sekarang Ana nak kongsikan juadah ni bersama dengan resepinya skali...tryle buat....

    BAHAN-BAHAN NASI :
    • 1kg beras
    • 500 ml santan cair
    • 2 cm halia (hiris/tumbuk)
    • 1 labu bawang besar (hiris/tumbuk)
    • 2 ulas bawang putih(hiris/tumbuk)
    • 3 helai daun pandan (dicarik2 sedikit & disimpul)
    • 1 sudu makan marjerin
    • Secubit garam
     
    BAHAN SAMBAL :
    • 5 sudu makan cili kering yang dah dikisar halus...(blh ubahsuai ikut citarasa anda..)
    • 3 labu bawang besar *
    • 2 ulas bawang putih*
    • 2 inci halia*
    • 20 gm belacan *(tak suka takyah bohla)
    • Segenggam ikan bilis (tumbuk bg halus sedikit & ketepikan)
    • 50 ml air asam jawa..kalau takde ganti ngan asam keping je..
    • Seketul gula melaka
    • Garam
    • Air
    # Blender semua bahan (*) #


    HIASAN YANG BLH DIMAKAN :
    • Ikan bilis goreng
    • Kacang tanah goreng
    • Timun
    • Keropok ikan
    • Telur rebus

    CARA MASAK NASI:
    Panaskan santan bersama bahan2 di atas kecuali beras, biarkan mendidih, Ana guna rice cooker je...
    Bila dah mendidih masukkan beras yang dah dibersihkan, kacau2 sedikit bg sekata. tanak sampai masak.* beras & kandungan santan bergantung kpd jenis beras yg anda guna ya..*


    SAMBAL :
    • Panaskan kuali dan tumis bahan kisar bersama cili kering sehingga pecah minyak.
    • Masukkan ikan bilis yang ditumbuk tadi, kacau2 & masukkan sedikit air.
    • Kemudian tambahkan gula melaka dan garam.
    • Tuangkan air asam jawa.kalau kurang dari segi rasa blh tambahkan gula pasir sikit
    • Kalau nak berkuah tambahkan air, kalau tak nak kuah biarkan kering sedikit & tutup api
    Bolehlah dihidangkan nasi lemak bersama sambal & bahan2 hiasan yang blh dimakan ...selamat menjamu selera ya...

    21 Jun, 2010

    AYAM GORENG PANDAN

    Selamat tengahari....dah masak ke? Masak ape yek? Harini Ana nak tayang sikit menu yg Ana buat semalam..sempena hari minggu yg banyak masa terluang...hihi...Menu ni biasa2 je, tp cara memasaknya ada sedikit beza yg menjadikan ia sedap...terasa rempah dalam isinya...



    Bahan2...
    • Ayam separuh daripada seekor *dibersihkan dipotong ikut suka*
    • Daun pandan
    Bahan Perapan :
    • 5 ulas bawang merah*
    • 5 ulas bawang putih*
    • 2 inci halia...nak boh lebih pun ok je*
    • 3 batang serai*
    • sedikit gula melaka (jika suka gula putih pun takpe)*
     # Semua bahan bertanda * diblender halus bersama sedikit air# 
      • 2 sudu besar cili kering yang dah dikisar
      • setangkai daun kari *opt*
      • garam
      • sedikit serbuk kunyit/ serbuk kari ayam
        Cara nak buat :
        1. Campurkan semua bahan diatas & perapkan aym dengan bahan perapan tersebut.
        2. Simpan ayam yg diperap tu dlm peti ais plg kurang pun 1/2 jam, lg lama lg sedap.
        3. Keluarkan ayam tadi & bungkus dengan daun pandan & cucuk dgn lidi utk melekatkannya.
        4. Buat sampai habis. .
        5. Panaskan kukusan & kukus ayam yg dibalut daun pandan td selama lbh kurang 10 minit.
        6. Kemudian goreng ayam tadi dlm minyak yg agak banyak bg tenggelam ayam tu.
        7. Agak2 dah garing & masak tu angkat & toskan minyak....

        Makan dengan nasi panas...huhu....sedap...
        Tujuan ayam tu dikukus supaya isi dalamnya cukup masak sekata apabila digoreng, kalau goreng terus mgkn kat luar dah garing tp kat dalam blh masak sepenuhnya..


        MENU RINGKAS UNTUK KELUARGA.....CUBALAH!!

        INDULGENCE CHOCOLATE CAKE

        Father's Day Cake?? Errmmm...takdelah..Ana buat kek ni saja2 nak makan, pasal anak2 pun mintak kek coklat, pastu Ana gatal2 g jenguk kat dapur Mat Gebu tu maka terpesonalah dgn satu jenis kek ni...


        kebetulan lak ada coklat paste kat esbox tu, maka terhasillah kek yg amat-amat sedap & senang ni...ikut tekak Ana mmg sedap ler...orang lain tak pasti lak kan..hihi...tp kan, nak mintak maaf kat Cik Mat sbb dah ejas2 sikitla ikut kesesuaian bahan2 & bekas kat dapo Ana ni..hihi..Ana buat separuh daripada adunan asal yang ada kat dapur Cik Mat tu..tupun dah besar & sgt sesuai untuk 1 keluarga makan..


        Haa..mari kita teropong bahan2 & cara nak buat...

        Bahan2 :
        • 125 g mentega
        • 170 g gula halus
        • 2 biji telur gred A
        • 1 sudu besar coklat paste (kalau takde tak payah boh takpe..nak tukar kpd coklat emulco ok gak)
        • 1/2 sudu teh esen vanila
        • 150 g tepung gandum*
        • 50 g serbuk koko*
        • 1/2 sudu teh soda bikarbonat*
        • 1/2 sudu teh baking powder*
        • secubit garam*
        • 162.5 ml susu segar...Ana guna susu cair

        #Ayak bahan2 bertanda (*)  ketepikan#

        Bahan Coklat Ganache :
        • 1 cawan non dairy whipping cream
        • 250 g coklat masakan diparut/ cincang
        • 1 sudu besar golden syrup...(blh tukarkan kepada madu)

        Cara- cara nak buat kek :
        • Lenserkan loyang dgn mentega & alas dgn kertas minyak, lenserkan juga kertas minyak tu dgn mentega.
        • Putar mentega bersama gula sampai putih.
        • Masukkan telur satu persatu, putar lagi sampai kembang
        • Masukkan coklat paste & esen vanila
        • Perlahankan speed pengadun, masukkan tepung & bahan2 diayak tadi sedikit2 di selang seli dengan susu segar @ cair....putar sampai rata & buat sampai habis...dan semestinya berakhir dengan tepung..
        • Tuang ke dalam loyang (Ana guna loyang 8 inci).
        • Bakar dengan suhu 160'C selama 50 minit-1 jam(sampai masakla)
        • Ana cuma guna api bawah (sebab Oven Ana Jenama Elba, tak blh guna api atas bawah..hangus terbakar nanti..)
        • Dah masak, keluarkan dari oven & biarkan didalam loyang selama 25 minit utk mengekalkan kelembapan kek..(kata tuan punya resepi)
        • Sejukkan kek atas redai & bolehlah dihias dgn coklat ganache...
        Coklat ganache:
        #Didihkan non dairy whipping cream, bila dah didih tutup api & masukkan coklat masakan..kacau sebati..tambahkan golden syrup@madu# sejukkan sebentar sblm guna


        Tuang coklat ganache biar rata...Ana taburkan kat tepi tu ngan badam je, pastu hias guna coklat putih yg dicairkan..tu je yg ada dalam peti dapo Ana semalam..haaahaha...

        Nyum...nyum.....

        Kalau dibiarkan semalaman lagi bagus sbb lebih moist, tp kek Ana ni tak sempat bermalam dah kena kenduri...heheheheeee....sedap...mesti cuba lagi lepas ni...

        SENANG SANGAT NIH...TAKNAK CUBA??

        BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

        Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...