16 April, 2011

STICKY CARAMEL CHICKEN

Haa..terlebih rajin...Menu makan malam tadi..sekarang sudah takde lagi..apa-apa hal pun meh kita layan..dah ramai yang buat menu nih, Ana tergerak hati nak buat lepas tgk Dapur Kak CT yang tayang tadi..bahan-bahan pun Ana buat ikut Kak CT iaitu  bahagian-bahagian ayam bukan hanya kepak aje..hehe..jadinya tajuk pun sama gak..takde wings blakang tuh..itu yang ada dalam esbox kan..


Waaa..ala-ala yang order kat Pizza Hut le..konon-kononnyala kan..hihi..


Terima kasih buat penyumbang resepi & Kak Ayu..Ana copy kat sini ye kak..halalkan ek..


Sumber : mutiarazura@myresipi.com

Bahan-bahan ( 24 keping )

  • 12 keping kepak ayam (belah dua jadi 24)
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 3 ulas bawang putih - diketuk dengan kulitnya sekali (tak perlu kupas)
  • 1 sudu besar halia dicincang
  • 1 sudu besar sos ikan
  • 1 sudu besar kicap
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1/4 cawan (60ml) madu-(Ayu gunakan dalam 7-8 sudu besar)

     Cara-cara

    1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih, halia dan chicken wings, kacau dan goreng selama 5 minit
    2. Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap, kemudian tutup kuali. Kacau sekali-sekala selama 15 minit atau sehingga semua wings masak dan browned (bersalut dengan sos).
    3. NOTA : Bila dah masuk madu, sos akan berbuih. Jangan takut bila tengok sos macam hangit towards the end. Bila sos dah agak kering dan bersalut pada wings ia akan jadi sticky dan caramelized macam barbecue chicken. Sedap sangat! 
     *Ana tambah lada hitam macam Kak Nor buat..*
     

      NASI GORENG BERSOSEJ..kegemaran anak-anak

      Assalamualaikum
      Alhamdulillah bertemu lagi di pagi yang damai ini..cuaca yang cerah semoga memudahkan urusan kita seharian yer..mana-mana yang berbakul-bakul nak bawak keluar ke ampaian tu silalah berbuat demikian..err..sape tuh? hihi..ni haa..tuan tanah sendiri le..berbakul nak disidai..nak dicuci..maklumle ank-anak sekolah dah 3..sehari dah 5 pasang baju sekolah..huhu..hujung minggu je bakul tak dapat nak menampung beban dah..hehe..saje tu tangguh..

      Apa-apa pun harapan Ana semoga muslimin muslimat yang dikasihi Allah berada dalam keadaan sihat walafiat hendaknya..Ana sendiri pun rasa semakin bertenaga, cuma kedudukan perut agak senak di bahagian atas, mungkin 'baby' tengah dok diam kat belah atas kot..bila makan pun kena menyandar sikit..mudah-mudahan diberi kesihatan & kemudahan berpanjangan oleh DIA Yang Maha Mengasihi..Amin..


      Harini saja nak share menu kegemaran anak-anak Ana..Umminya juga time ayahnya takde kat rumah..hehe..senang kerja..masak sekali harung je kan..Nasi Goreng yang mewah dengan sosej & juga telur hancur..buat tak boleh nak pedas sebab anak kecil pun nak makan sama..kalau kita sendiri nak makan, pandai-pandaile penyek cili api yer..

      Sedikit perkongsian kepada yang memerlukan idea ntuk anak-anak..samada untuk bekal anak ke sekolah atau untuk sarapan..Harap bermanfaat..

      NASI GORENG BERSOSEJ ANA
      Sumber : AnnaQawina

      Bahan-bahan : 
      • 2 mangkuk nasi putih - yang dah sejuk
      • 3 ulas bawang putih - diketuk/cincang 
      • 1 sudu besar cili giling - jika suka
      • 1 biji telur
      • 4 batang sosej - dipotong nipis
      • 2 sudu besar sos tiram
      • 1 sudu besar kicap manis
      • garam & gula @ serbuk pati ayam - jika suka
      • sayur-sayuran - jika suka..*Ana tak letak sbb anak tak suka
      • sedikit minyak untuk menumis
      • Kalau letak serbuk pati ayam dah tak perlu garam & gula lagi

      Cara-cara :
      • Panaskan minyak, tumis bawang putih bersama cili giling.
      • Masukkan sos tiram, kacau sebati, kemudian masukkan potongan sosej tadi. Gaul sebati.
      • Masukkan pula telur, kacau cepat-cepat bagi telur hancur & sekata masaknya.
      • Sementara itu gaulkan nasi bersama garam & gula @ serbuk pati ayam hingga sekata.
      • Masukkan ke dalam gorengan tadi, gaul sebati agar semua bahan bersalut dengan nasi.
      • Tambahkan kicap manis, gaul & bolehla ditambahkan sayur-sayuran (sawi/kubis) jika suka  
      • Kemudian boleh angkat..Hidangkan..
       
      Lagi banyak sosej lagi anak-anak suka kan..

      *Anak perempuan Ana, Damia (5 tahun) & Hannah (1 thn 7 bln) suka makan sayur2an terutamanya ulam tomato & timun, berbeza dengan abang2nya Adam & Akmal, hanya makan sayur lobak merah & kentang sahaja..Ragam budak-budak kan..

      15 April, 2011

      AYAM MASAK KICAP BERKENTANG

      Menu kelmarin nih..diulangi..kelmarin..hehe..sedap tau ayam masak kicap ni, makan dengan nasi panas, memang tak payah lauk lain dah..kuahnya yang pekat tu gaul dengan nasi..makaiiii...haha..Resepi asalnya menggunakan daging, tapi Ana ada ayam jer..bila maask tu ada 3 langkah yang menyebabkan hidung & tekak tak tahan bau...

      1) masa letak kicap & lada hitam dalam rebusan

      2) masa tumis rempah

      3) masa air rebusan bersatu dengan rempah..

      Hehee...sape nak try Ana letak resepi kat sini ek..


      Sumber : Daging Masak Kicap Berkentang by Sofinar@myresipi

      Ayam Masak Kicap Berkentang by AnnaQawina

      Bahan-bahan ( 1 family )

      • 1/2 ekor ayam- potong kecil
      • 1 sudu besar lada hitam - ditumbuk halus
      • 2-3 biji kentang - potong dadu/ berbaji
      • 2 labu bawang besar -potong dadu
      • 5 tangkai cili kering
      • 1 sudu besar jintan manis
      • 2 cm belacan- bakar jap
      • kicap manis- agak2 untuk menghitamkan masakan
      • minyak untuk menumis
      • garam dan gula

      Cara-cara

      1. Rebus ayam hingga lembut, masukkan kicap dan lada hitam. teruskan merebus..jika menggunakan daging, masa memasak agak lama, tetapi ayam masanya lebih pendek
      2. Masukkan kentang, bila kentang dah agak lembut masukkan bawang besar. Tapiskan. Asingkan air rebusan dan isi rebusan
      3. Tumbuk bersama cili kering, belacan dan jintan manis.
      4. Tumis cili kering, belacan dan jintan manis yang ditumbuk tadi hingga berbau wangi, masukkkan isi rebusan, gaul biar sebati
      5. Masukkan air rebusan dan masak hingga pekat, masukkan garam dan gula secukup rasa 
      6. Sedia dihidangkan bersama nasi panas..

      ROTI KENTANG "Lemariresep"

      Assalamualaikum w.b.t
      Bertemu kembali..Alhamdulillah diberikan kesempatan & ruang untuk menutur bait bicara diruangan maya ni..Syukur juga kehadrat Ilahi kerana memberi Ana kesihatan yang agak baik pada hari ini..terima kasih buat yang bertanya khabar tu..
      Kebelakangan ni, agak lemah sikit badan terutamanya bila cuaca panas..kalau cuaca mendung ok lak..biasa orang jemur kain pagi, kita jemur kain jam 4 petang..tu pun kalau cuaca elok..huh..sebelum waktu tu memang melepek je kerjanya..nak bangun pun tak larat..semalam rasanya dh ok sikit..Alhamdulillah..

      Nak ajak sarapan ni..mehla bawak kopi O sendiri yer..tuan rumah sedia roti jek..hehe..sungguh lembut..sungguh gebu..sungguh sesungguhnya lengkap dengan segala yang sungguh tu haa..hihi..tanpa apa-apa bahan pelembut melainkan telur & yis saja..bolehlah cuba ya..terima kasih Izah kongsi resepi *moodnya mungkin tgh berbunga2 kot..takde lagi mood : PASRAH tu..* kikikiiii...gurau Zah pepagi nih..
       

      ROTI KENTANG
      Sumber : Lemarirese
      Copy : Izah

      Bahan:

      • 300 grm tepung roti
      • 100 grm tepung gandum
      • 100 grm kentang, kukus, haluskan
      • 15 grm susu tepung *tak letak
      • 2 butir telur
      • 75 grm gula pasir
      • 2 sdt yis segera
      • 77 grm margarine
      • 1 sdt garam
      • 100 ml air sejuk dari peti sejuk


      Bahan olesan:
      1 btr kuning telur dan 50 ml susu cair, campur rata
      *saya guna madu campur susu segar..sama ikut Izah


      Cara membuat:

      • Campur tepung, gula, susu, kentang, yis, aduk rata, ketepikan.
      • Tambahkan telur dan air es sedikit demi sedikit, uli hingga jadi doh.
      • Tambahkan margarin, uli hingga elastis, diamkan 30 menit.
      • Kempiskan, timbang 50 gr, diamkan 10 menit.
      • Pipihkan atau bentuk sesuai selera, aku taruh di cup muffin, diamkan 75 minit.
      • Oles bahan olesan, panggang 190 C selama 12 minit
      Cara Ana ikut Izah :

      *Saya guna Bread Maker dan campurkan bahan menuruti BM.
      bakar pada suhu 180 C 20-25 minit.



      Bahan Kastard
      • 3/4 cawan susu segar
      • 2 camca besar tepung kastard
      • 2 camca besar gula halus
      • 1 camca teh mentega
      • 1/2 camca teh esen vanilla


      1. Satukan susu, gula dan tepung kastard. Kacau dengan wisk hingga semua sebati. Masak atas api perlahan sambil terus mengacau hingga pekat. Angkat dari api, masukkan mentega dan esen vanilla. Gaul rata dan biarkan suam sedikit.


      SELAMAT MENCUBA

      14 April, 2011

      CENCARU SUMBAT

      Assalamualaikum.

      Mood : kurang sihat tapi nak jugak update apa-apa yang patut..sambil2 tunggu roti kentang dalam oven masak, sempat jugakla menjelajah kat dapo2 geng yang dok menayang masakan yang mengiurkan itu...huhu..sabo..sabo..buat satu satu yek..hehe..

      Lauk ikan ni dah beberapa hari buat, Ana guna resepi yang diambil dari MyResipi, pertama kali cuba versi begini, sedap jugak..yang pasti kuah tu anak-anak boleh makan, maklumle kicap..menu utama budak-budak ni..

       

      CENCARU SUMBAT

      Sumber : hby(v)@myresipi

       

      Bahan-bahan ( 3-4 org mkn)

      • 2 ekor ikan cencaru
      UNTUK ISI :
      • 1/4 labu bawang besar
      •  4 biji cili (ubah ikot tahap kepedasan masing2)
      •  1/4 biji tomato
      UNTUK KUAH :
      • sedikit kicap manis
      • sedikit air
      • perahan air limau nipis (boleh diganti dgn tomato yg dihiris nipis2/air asam jawa)
      • sedikit minyak utk menggoreng 

      Cara-cara

      1. siang ikan - belah belakang badan ikan utk disumbat
      2. tumbuk hingga hancur semua bahan2 utk isi
      3. sumbatkan bhn2 yg telah ditumbuk ke dalam bhgn perut dan belakang badan ikan
      4. panaskan kuali dan goreng ikan dgn minyak sedikit (1-2 sudu). paling2kan ikan sehingga masak
      5. masukkan kicap dan air(ikot selera masing2 samada nak kuah byk atau sikit).kalau guna tomato boleh masukkan sekali.didihkan sebentar
      6. siap utk dihidang!! (kalo gune limau nipis, perah atas hidangan yg sudah sedia dimakan)
      SELAMAT MENCUBA

      12 April, 2011

      ROTI BERINTI COKLAT

      Assalamualaikum...

      Selamat pagi...sejuknya suasana harini..pagi tadi hujan renyai-renyai membasahi bumi..membasahkan permukaan bumi yg kering kontang ni..itulah Rahmat Allah untuk kita makhluk di bumi ini..hujan panas adalah rahmat....semoga kita sentiasa bersyukur atas segala rahmat & kurniaan-Nya..& terus-menerus beramal kepada-Nya..InsyaAllah..


      Roti edisi semalam ni..hehe..habis sudah baru sempat ditayangkan..apa nak buat kan..Basic Dough Bun yang dah femes tuh & berintikan coklat yang dibuat sendiri..Alhamdulillah..selamat dijamu keluarga sendiri..Permukaan roti yang berkilat tu Ana cuma sapu bancuhan telur(ambil sedikit dari sebiji telur utk doh tu) & dicampur susu segar & beberapa titis madu asli..bila keluar oven & sejuk, tetap kekal berkilat, tak payah sapu butter dah..


      Ingat nak pintal2 tapi doh tak cukup lak, ini lebihan dari buat yang bulat2 tu..Canai doh nipis2 & sapukan inti coklat, kemudian gulung, masukkan dalam loyang petak kecil..dapatle cicah air kopi..


      Anak-anak cakap "Nape sikit sangat inti coklat??" hehe...ingatkan dah banyak letak, bila doh dah naik & bakar, se'coet' je dalam tuh..hikhik...


      Apa2 pun, terima kasih tah yang keberapa kali dah ni buat empunya resepi..sape lagi...Kak Nor le..


      11 April, 2011

      BINGKA ROTI MAS

      Dah ada menu minum petang? Kalau belum boleh cuba buat bingka nih..sedap..bagi yang suka bingka roti ler..yang tak suka tu takyah nak paksa-paksa tekak nak telan kan..sebenarnya..bingka roti ni Ana buat hari Sabtu lepas, untuk dijamu kepada qariah surau tempat kami tinggal ni yang adakan gotong royong bersihkan surau & kawasan sekitarnya..suami tak dapat nak hadirkan diri,ada sesuatu yang menghalang..jadi hantar kuih je..hihi...apa-apa pun harap2 yang makan kuih ni suka la yer..selain bingka ni, Ana ada juga buat Puding Roti Marble..


      Yang ada dalam gambar tak seberapa ni pun cuma sepotong 2 yang Ana tinggalkan kat rumah, nak rasa gak..hehe...Meh kita buat kuih yang mudah ni..
      Sekali lagi copy kat sini ek Mas..haritu dah buat..ada kat SINI


      BINGKA ROTI MAS
      Sumber : MasDuniaku
      Bahan :
      • 5 keping roti gardenia
      • 2 biji telur - pukul sikit
      • 1 cawan tepung gandum
      • 1/2 cawan gula pasir
      • 1 /2 sudu kecil garam
      • 400ml santan
      • 100 ml susu segar / susu cair
      • 1 sudu kecil esen vanila


      Cara membuatnya :
      1. Carik - carikkan roti dan rendam dengan santan. Biarkan sekejap.
      2. Satukan susu segar / susu cair dengan tepung gandum dan telur, sebatikan dan tapis.
      3. Tuang ke no 1 dan masukkan esen vanila dan gula pasir. Kacau sebati.
      4. Jika ada bekas bingka, tuang kedalam bekas bingka yang telah dilengser dan bakar atas api perlahan selama 1 jam.
      5. Mas guna bekas bekas kek chiffon, Mas sapukan marjerin dan taburkan sedikit tepung gandum pada bekas kek chiffon tu dan tuang adunan bingka dan bakar dalam oven yang dipanaskan 170 c bergantung pada saiz oven, selama 45 minit dengan api atas bawah.
      6. Jika atas bingka dah cantik keperangan / kecoklatan masa tengah bakar, boleh tukar api bawah sahaja. Bergantung pada jenis oven. Kena perhatikan juga masa bakar..

      CHOCOLATE FILLING

      Assalamualaikum..
      Salam sejahtera buat semua teman-teman..harapan Ana anda semua sihat walafiat & sentiasa didalam lindungan Allah hendaknya..Amin..
      Semalam Ana ada buat chocolate filling, khas utk inti roti, pau & kuih apam yang berinti tu..resepi ni Ana dapat dari Pn. Azlina Alias, katanya kuih apam dot dot tu berintikan filling coklat buatannya sendiri..jadi dengan bermurah hati beliau kongsikan resepinya..semoga Pn. Azlina sentiasa dilipahi rezeki yang berkat & berpanjangan hendaknya..banyak pahalanya berkongsi ilmu ni..rasanya Pn. Azlina ni meniaga kuih..tak lokek ilmu..
      Jadi, apa kata kita cuba buat sendiri ikut resepi ni..mana tahu kena dengan selera & mampu menjimatkan kos, daripada beli yang dah siap kan. Kalau tanya Ana, sedang-sedang elok filling ni, senang nak letak dalam roti, 1 aduan ni dapat lebih kurang dalam 500 gram lebih..cuma bagi yang nak lebih manis, mungkin kena tambah sedikit gula, jika nak letak dalam roti yang tak manis..
      Kalau tanya sedap ke tak, bagi Ana sedap le, BERBANDING YANG BELI SIAP?? TAK TAHU...SEBAB?? Ana tak pernah beli apa-apa inti yang dah siap kat kedai tu, kecuali roti berinti je..hehe..kalau sesiapa yang nak tahu keputusannya, kena cuba & buatle perbandingan sendiri yer..Bagi Ana setakat ni Alhamdulillah, sekurang-kurangnya kita berjaya menghasilkan makanan kita sendiri, tahu apa yang kita letak..berbanding yang dah siap kat kedai kan.. jimat pun jimat..
      Kepada sesiapa yang nak mencubanya, disini Ana kongsikan pula resepinya untuk dipanjang-panjangkan..moga kita sama-sama beroleh manfaatnya..Terima kasih buat Pn Azlina.
      CHOCOLATE FILLING
      Sumber : PN AZLINA ALIAS@Kongsi resepi
      Bahan-bahan :
      • 250ml susu sejat
      • 180ml air suam
      • 125gm gula halus atau gula kastor..boleh tambah sedikit jika nak manis
      • 60gram mentega
      • 60gram serbuk koko
      • 40gram tepung jagung
      • 1 sudu teh esen vanilla
      Cara-cara :
      • Campurkan susu,koko, air suam dan tepung jagung.Kacau
      • Tapis kedalam bekas berisi gula..Ana campur & blender sampai halus, terus tuang dalam bekas gula
      • Kacau dan pekatkan diatas api..guna api perlahan
      • Kacau sampai pekat
      • Campurkan mentega dan esen
      • Kacau sebati dan tutup api..sejukkan
        
      Sarapan pagi ni dengan Bun Berinti Coklat..
      SELAMAT MENCUBA...^_^

      10 April, 2011

      PUDING KAREMEL TANPA TELUR

       Assalamualaikum w.b.t
      Haaa...pekabo semua? Ada plan nak g jalan2 ek.....kita sibuk je rini, ..walau takde pergi mana-mana pun ...hmm...anak-anak dah sekolah ni kena ikut jadual anak-anak le kalau nak kemana-mana pun kan, plan awal nak balik kampung suami, tergendala dah lebih sebulan dah plan ni, asal hujung minggu je ada yang perlu diselesaikan/dihadiri..itulah kita ni sekadar merancang..tetapi DIA Maha Mengetahui & DIAlah Perancang terbaik sekelian alam..moga-moga rancangan tertangguh ni tertunai akhirnya..maklumle, menziarahi orang tua 1 kewajipan oleh anak-anak..tambah lagi FIL Ana kurang sihat dengar-dengarnya, MIL dah takde..semoga FIL sihat walafiat hendaknya..InsyaAllah..
      Eh..ni puding yang bila nih? Haa..jangan buat spekulasi yer..masih berbaki pagi ni, sempat buat sarapan lagi..hehe..tak sempat nak update semalam, maklumle sibuk mengalahkan Menteri Kabinet nih...Resepi ni dah terlalu ramai yang mencubanya..tanpa telur & jimat kan..rasanya sungguh sedap, lembut & licin permukaannya..*testimoni ni..*
      Untuk pengetahun (bg yang nak ambik tau ler..) resepi ni dah berkurun simpan, rasanya dah hampir setahun kot..heee...punyala  malas susah nak membikinnya..banyakle ko punya susah..!! Dalam bahan-bahan & cara tu Ana dah edit sikit, buat ikut senang kan..bila dah kurangkan gula tu manisnya sedang-sedang je, sesuai utk yang tak suka manis macam Cik Abe Ana nih..banding ngan tekak sendiri yang lebih suka manis..sebab tu muka Ana nih manis jer..kuikuikuii.*uwweeekkk*
      PUDING KAREMEL TANPA TELUR
      Sumber asal : firasyira@myresipi
      Sumber : Anna Qawina

      Bahan-bahan :

       

      (A) 
      1 1/2 senduk gula 
      sedikit air
        (B)
        1 bungkus agar-agar serbuk (8 grm)
         4 cawan air 
        2 1/2 senduk gula
          (C) 
          1 tin susu cair(lebih kurang 400g)
          2 sudu makan tepung kastard
          1 sudu esen vanilla
            (Campur sebati semua bahan C & blender sampai halus)

            Cara-cara

            1. hanguskan gula macam buat karamel utk puding karamel yang lain, bila dah keemasan, tuang sedikit air, kacau sebati & tuang ke dalam loyang/bekas.
            2. Boleh juga jika nak hanguskan gula tu terus dalam loyang untuk letak puding, kemudian tambah air & ketepikan
            3. Dalam periuk didihkan bahan (B) sampai gula larut, kecilkan api kemudian masukkan bahan (C) kacau rata selama lebih kurang 3 minit @ sehingga adunan sedikit likat dan pekat. 
            4. Matikan api, tuang adunan dalam acuan yang berisi gula hangus.
            5. Bekukan sebentar, dan hidang. (lebih sedap dihidang sejuk-sejuk).
            **Guna senduk cedok nasi tuh..
            SELAMAT MENCUBA

            BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

            Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...