16 Jun, 2012

ALMOND CHIPS aka COKLAT CHIPS

Assalamualaikum..Moningggg..dah sarapan? Sekut kering cicah kopi pun jadiler..alas perut kan..Kami berdua makan nasi goreng nan seciput aje pagi ni, nasi lebihan semalam tak banyak..goreng cincai2 makan berdua ala2 'perantin' gitu..ngehehe..budak2 makan roti jela..tu pon beli..

Ini bukan sample sekut raya taon nih yer..ni buat sesaje tekak gatal nak makan sekut, sedap amat..tapi tak banyak kuantiti yang dapat, kalau nak buat makan anak2 sesuaila..sedap tau, rasa sangat kecoklatannya..hehe..


Tapi kan..masa buat sekut ni, Ana buat jugak tart shell, jadi sohler cik Abe tolong sudahkan sekut ni, sekali tengok dah siap..ruper2nya..besar gedabak beliau gentel, baru puas makan katanya (tp kan rasanya sebab nak cepat siap kot..kan??)..tu sebab tak banyak yang dapat..huhu..kalo jual mau pitam tokey..tak balik modal..haha..

Ok..ni resepi..sila rajin2kan buat, mungkin blh buat untuk juadah raya tahun ni yer..Tq Kak Zu & Gobok Buruk (buruk benor ker?..hehe)

ALMOND CHIPS aka COKLAT CHIPS
RESEPI ; GOBOK BURUK
Sumber : Dapur Kak Zu

BAHAN BAHAN

  • 295  gm butter
  • 2  telur kuning
  • 120 gm gula castor 
  • 1 tsp choc emulco 
  • 65 gm gula perang
  • 3 tbsp coklat powder
*
  • 320 gm tepung redrose @ tepung gandum
  • 50 gm tepung custard
  • 60 gm tepung ubi
  • 3/4  tsp soda bikarbonate
  • 1 tsp b.powder
  • 190  gm coklat chips
  • 155  gm almond nibs ( panggang )

CARA CARA :

1. Putar butter,gula castor,gula perang dan telur kuning hingga sebati *Guna senduk je..
2. Masukkan serbuk koko dan coklat emulco
3. Masukkan kesemua jenis tepung ( termasuk b.powder dan soda bikabonate ) yang telah di gaul sebati dan telah di ayak .
4.Masukkan  coklat chips dan almond yang telah dipanggang.
5.Tepek tepek kan nipis2 menggunakan kreativiti masing2
6.Bakar pade suhu 180 @ ikut  kepanansan oven masing2.
7. Bakar selama 20 hingga 30 minit..

SELAMAT MENGUKIS YER..

pstt : dengar2 kawan kita kat Ampang nun nak buat sekut bunga cina..bolehler g ngendeng sebalang 2..hehe

15 Jun, 2012

PENGAT KELEDEK CACA MARBA

Assalamualaikum

Lama tak menempel kat sini..menu semalam ni, dah petang ternampak Ibundo buat, pastu tengok lak Kak Yatie tayang menu lebih kurang, cepat2 ambe masuk dapo..godek2 apa yang ada, cuma sagu takde, caca tu pun pemberian Mama Hawa dulu..lom habis, cam sayang je nak guna..kekekeee..


Okla..nih resepi yer..ikut mana yang ada la, ikutkan menu biasa2 jek, cuma kita ni kalau orang tak tayang takdenya nak terliur & buat kan..inspirasi..iyer..inspirasi....tq Ibundo..Ana kopipes ok..

Campak pat lima ketol ais..pheewww......aku jugak makan tak hengat..grrrr!!

PENGAT KELEDEK CACA MARBA
Cetusan Idea : Dapur Ibundo

Bahan:
  • 2 biji keledek sederhana besar dipotong dadu kasar
  • 1 cawan ca ca direndam dulu 1/2 jam
  • 1/2 cawan sagu mata ikan direndam 1/2 jam
  • 1/2 cawan gula pasir (letak 1/4 cawan je)
  • 1 sudu kecil garam
  • Santan secukupnya (1/2 biji kelapa )*Guna santan kotak je
  • 2 helai daun pandan
  • 1 1/2 keping gula melaka@nise (panaskan dgn sedikit air sehingga larut)

Cara-Cara :
  • Rebus caca dalam santan hingga 3/4 empuk. Masukkan daun pandan.
  • Masukkan keledek & gula melaka yang ditapis.
  • Bila keledek hampir empuk, masukkan gula, garam dan sagu mata ikan.
  • Kacau selalu supaya santan tidak pecah.

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...