21 Ogos, 2010

CHOCOLATE CHIP COOKIES

Salah satu juadah untuk raya nanti...rangup betulla..krup krap..krup krap...hihi...dah buat 1 adunan tapi dah semakin berkurangan nih. Kena buat lagi nampaknya untuk raya nanti...

Biskut coklat chip & badam

Sumber : Kak Fida My Resipi

Bahan-bahan ( lebih kurang 100 kpg )

  • 190 g mentega- lembut
  • 45 g gula perang
  • 80 g gula kastor/icing
  • 220 g tepung gandum
  • 1/2 sk rata baking soda
  • 1 sk serbuk koko(lebihkan jika suka utk mendapatkan cookies yang gelap)
  • 1/2 sk esen vanilla
  • 170 g choc chip
  • 170 g badam cincang kasar- di panggang
  • 1 biji telur -yg sedang

Cara-cara

  1. Tepung, baking soda, koko di ayak bersama.
  2. Mentega, gula icing, gula perang di gaul rata.
  3. Masukkan telur dan esen dan digaul lagi hingga sebati.
  4. Masukkan pula campuran tepung,gaul diikuti dgn choc chip dan badam cincang dan di gaul hingga rata dan sebati.
  5. Susun doh sesudu2 di atas loyang pembakar dan bakar hingga garing mengikut suhu kepanasan oven masing2. 
 Semua ni bancuh pakai senduk je...

SELAMAT MENCUBA

    DAGING GORENG SIMPLE

    Assalamualaikum...dah sahur? Makan apa ek? Nih menu senang nih...Daging goreng yang membuatkan selera bersahur kami agak cergas..ehehee...nak buat pon senang je...

    Daging goreng...

     Bahan-bahan :
    • Daging - dihiris nipis & dibersihkan
    • Perap daging dengan garam & kunyit
    Bahan hiris :
    • Bawang merah
    • Bawang putih
    • Bawang besar
    • Cili api & cili besar
    • Halia
    • Daun bawang
    Cara-cara:
    • Masukkan daging ke dalam kuali & masak sehingga airnya kering ( jika daging liat, masukkan air & biarkan airnya kering)
    • Bila air daging tadi dah kering (akan bertukar warna gelap..), buat bulatan di tengah kuali, (daging tu kuis2 sikit dok kat tepi), tuang minyak masak.
    • Bila minyak dah panas, masukkan bahan2 hirisan kecuali bawang besar, kacau2 sehingga bawang bertukar warna kekuningan.
    • Gaulkan dengan daging yang ada kat tepi kuali tadi, masukkan bawang besar, cili & daun bawang.
    • Kacau2 seketika & angkat & bolehlah dimakan dengan nasi panas....
    ##Daging boleh juga direbus terlebih dahulu kalau nak bagi cepat empuk##

    SELAMAT MENCUBA

    19 Ogos, 2010

    AIR NENAS

     JOM MINUUUMMMM...!!! hihi...oppsss..tunggu petang karang yea..

    Sumber resepi : cik com..myresipi gak le

    Bahan-bahan ( ikut banyak nenas )

    • Nenas yg kuning masak. 
    • 1 cawan gula pasir (ikut manis)
    • 1 helai daun pandan (jika suka)
    • 2 jug air atau lebih

    Cara-cara:

    • Kupas dan cuci nenas. Buang sulur yg keras tu & potong kiub-kiub kecil.
    • Masuk dalam periuk dan letak air 2 jug atau sebanyak mana suka. Tambah gula & jerang hingga masak.
    • Sejukkan dan boleh hidang dgn ais ketul. Atau campur dgn sirap ros..* Ana cuma tambahkan air sejuk dari peti ais je, tak suka sangat ais ketul..*

    NAGASARI CENDOL

    Menu berbuka petang semalam, ada lagi lebihan tu boleh makan harini lak..hiiii...resepi dari Kak Fida My Resipi tuh..patutnya bungkus dalam daun pisang tapi dah daunnya takde Ana masukkan dalam bekas plastik je..

    makan gitu je sedap, lemak2 manis..

    edisi makan bersama air gula melaka

    Bahan-bahan ( 30 - 40 kpg )

    • 400 g cendol - dicuci dan ditapis
    • 1 cawan tepung jagung
    • 1 sb tepung Hoen Kwee
    • 1 cawan gula pasir
    • 1 st garam
    • 1,700 ml santan - drpd 2 biji kelapa (saya guna 500ml santan Kara+1,200ml air)
    • 2 helai daun pandan - disimpul
    • daun pisang utk membungkus - dipotong dan disalai

    Cara-cara

    • Satukan tepung2,gula,garam,santan dan daun pandan di dlm periuk dan kacau rata. Masak atas api yg sedehana panasnya hingga pekat dan licin.
    • Setelah itu masukkan cendol dan masak lagi hingga rata.Matikan api dan keluarkan daun pandan.
    • Ambil 3 sb adunan dan bungkus dlm daun pisang yg disediakan tadi.Buat hingga habis. sejukkan pd suhu bilik dahulu.
    • Masukkan dlm peti sejuk sebelum dihidangkan.
    • Adunan ini juga boleh dibubuh dlm mangkuk2 plastik yg kecil.

    BISKUT BUAHAN CAMPURAN

    Assalamualaikum...wah..hari ni dah seminggu lebih kita berpuasa ya..ada yang dah mula buat biskut raya ke? Ada...Ana dah buat, buat awal-awal sebab nak buat banyak2 kena mula sikit2, kalau tak gerenti tak sempat, nak masak lagi, nak uruskan anak-anak sekolah lagi, yang paling celaru bila Hannah ni meragam, lagi susah nak membakar...Ini biskut kedua yang Ana buat, yang pertama tu Biskut Almond Coklat tapi belum di'make-up' lagi, so, takleh tayang lagilah...

    Biskut ni dah siap di'balangkan'..hihi
    Nak buat biskut ni teramatlah senang, dah siap bancuh jemput2 je masukkan dalam cup, pastu bakar...1 adunan tu 1 jam je boleh siap, bergantung keadaan gakla kan...dapat resipi dari laman web yang femes tu le, My Resipi.com..resipi quinnie nama biskutnya Biskut 1 Malaysia, tapi Ana tukarkan namanya sebab bahan2 pon ada yang dah tukar...maaf ye q..
     
    Bahan-bahan ( anggaran 60 biji )..*Ana dapat 100 biji kecil2..
    • 2 cawan tepung gandum
    • 1 cawan mentega *nak pakai butter pun boleh,tapi saya suka pakai planta
    • 3/4 cawan gula halus *kalau suka manis bleh letak 1 cawan
    • 1 cawan tepung kastard
    • 1 biji telur ayam *ambil merahnya saja
    • 1 camca teh baking powder
    • 1/2 cawan kismis yg di dicincang *Ana letak kurma di cincang
    • 1/2 cawan buah ceri yg dicincang *Ana letak ceri merah n hijau
    • 1 camca teh esen vanila

    Cara-cara

    • Putarkan mentega dengan gula hingga mentega bertukar warna...(tak yah lama sgt)
    • Isi esen vanila dan telur....putar kasi rata je....
    • Lepas tu...ayak tepung gandum, tepung kastard dan baking powder ( sekali je). kemudian masukkan tepung dalam adunan tadi. guna kaedah kaub balik je...gaul sampai rata....
    • Bila dah rata...masukkan buah buahan tadi....gaul rata....
    • Lepas tu, boleh la dipanaskan oven dulu selama 20 minit. guna 160 c..( saya pakai fan...kalau tak dek fan boleh naikkan lagi suhu)*Ana pun pakai fan...lebih cepat masak
    • Kemudian boleh la bentuk kan biskut......masukkan sikit adunan kedalam paper cup....tekan2 skit adunan tu kasi rata....
    • Bila oven dah cukup panas...boleh la masukkan adunan biskut tadi....masak selama 20 - 25 minit....pastikan warna biskut tu dah bertukar brown baru angkat.....(biskut ni lebih sedap bila...bahagian atas dan bawah dia dah betukar warna )


    18 Ogos, 2010

    BUBUR CHACHA & JAGUNG/KELEDEK

    Salam mesra buat teman2 di alam maya..dah buka puasa ke? Makan apa ye?Kami kat rumah ni sehingga ke hari ini berbuka & makan pun ala kadar aje, tak nak masak banyak2 pastu buang, membazir kan? Siang2 takde lak yang nak makan...Ini menu yang 2 hari lepas kot, begitu sibuk membakar biskut raya sampaikan tak sempat nak masukkan dalam blog...

    bubur chaca bersama keledek
    Resepi :
    Bahan-bahan : 
    • 2 cawan biji chacha (bewarna warni)
    • 4 cawan santan (tak pekat tak cair)
    • 100 gm gula melaka
    • 1/2 cawan gula pasir
    • 2 helai daun pandan
    • 1/2 tin jagung manis
    Cara-cara :
    • Rebus biji chacha sehingga lembut
    • Kemudian masukkan daun pandan, santan, gula melaka, gula psir & jagung manis.
    • Kacau bahan tersebut sehingga rata & mendidih.
    • Tutup api & sedap dimakan sejuk...
    bubur chaca bersama jagung manis
    Bubur ini juga boleh dipelbagaikan, Ana buat yang terkemudiannya ditambah jagung manis dalam tin, guna bahan2 yang sama je....Hari2 kalau masak bubur mesti masak pagi2 lagi sebab suka makan sejuk2, dah masak boleh simpan dalam peti ais...nyaman rasa....(",)

    15 Ogos, 2010

    AIR TEMBIKAI LAICI

    Dah ada plan untuk juadah minum petang ni? Cuba buat air tembikai ni, sedap looo...air tembikai tapi rasa laici..hmmm..macamana tuh? Kena buat sendiri le kalau nak tau...

    Tak boleh nak cakap banyak, nanti lama2 dok tenung air ni berkeriut perut Ana yang tak sahur ni..jom layan gambar dulu, layan tekak kena tunggu waktu berbuka nanti yea,,,

    Sumber resepi : Onigiri..Myresipi tu...

    Bahan-bahan : ( menghasilkan 2 gelas jus )

    • Beberapa Potong Tembikai
    • 1 gelas air laici dalam tin
    • 8 biji buah laici
    • beberapa ketul air batu

    Cara-cara:

    • Potong dadu tembikai dan buangkan bijinya, kemudian blender bersama air laici tadi.
    • Tuang jus didalam gelas dan campurkan buah laici dan beberapa ketul air batu. Siap untuk dihidangkan.

    PUDING KOKTEL BERKUAH

    Assalamualaikum...selamat berpuasa teman2...pose ke harini? Kami ni dah 2 hari puasa tanpa bersahur..aduuhhh..penat betul la..tp Adam tu ok je sampai petang..Dah tak sempat makan apa2 masa sahur jadi waktu berbuka buat kuih banyak2..haha..dah lama tak buat puding ni, bukan malas cuma kurang rajin je...

    Siap bubuh dalam bekas ni sebab nak senang letak dalam peti ais, kebetulan pulak Cik Abe Ana suruh sedekah kat jiran, mula2 tu sedekahkan utk orang depan je, pastu ternampak lak jiran sebelah rumah balik kerja, terus bagi 1 bekas, Alhamdulillah rezeki dia kan...Puding ni memang sedap, kena makan sejuk2 le, nak letak apa kat dalam tu terpulang ikut apa yg ada dalam genggaman anda ya..Ana cuma ada laici & kurma je...heheh..bolehla sedap tau..

    sumber : Myresipi---->> Aziemas

    Bahan-bahan

    BAHAN UNTUK PUDING
    • 1 cawan tepung kastad
    • 1 cawan gula
    • 5 cawan air
    • 1 cawan santan - jgn terlalu pekat
    BAHAN UNTUK KUAH
    • 1 tin susu cair
    • 2 tin air masak ( gunakan tin susu )
    • 1/2 cawan gula @ sesuai manis
    HIASAN
    • Buah-buahan dalam tin
    • Nata de coco - optional
    • Jelly @ sumi - optional

    Cara-cara :

    UNTUK PUDING
    • Masukkan semua bahan gaul sebati
    • Masak atas api sedrhana hingga pekat dan likat *Sentiasa kacau supaya tidak berkerak di dasar periuk
    • Angkat, masukkan dlm bekas biarkan keras dan sejuk. ( Dh sejuk boleh masukkan dlm peti ais )
    UNTUK KUAH
    • Panaskan susu, air dan gula dalam periuk
    • Jangan mendidih sekadar panas dan gula hancur
    • Biarkan sejuk ( boleh juga masuk peti ais )
    CARA PENYEDIAAN
    • Potong puding kastard td mengikut bentuk yg disukai. Masukkan dlm mangkuk
    • Tambahkan buah-buahan dlm tin, nata de coco, jelly ( ikut suka berapa bnyk nk letak )
    • Tambah kuah pd mangkuk yg berisi puding dan hiasan
    • Sedia dinikmati. 

      BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

      Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...