Assalamualaikum..
Harini cuaca cerah Alhamdulillah, cuma hati kita mendung sikit, risau teringatkan mak kat kampung yang tengah sakit..sedang tunggu perkembangan selanjutnya, harap2 tiada apa2 yang tak diingini berlaku..semoga mak sihat walafiat macam sediakala..doa untuk ayah juga..semoga mak dan ayah sentiasa dalam rahmat Ilahi dunia akhirat..aamiinn..
Harini Ana nak kongsikan 1 lagi resepi bagi penggemar cheese, dapat resepi dari majalah Mingguan Wanita Ogos 2012. Sesiapa yang nak mencuba silakan..cuma Ana buat ni comot sikit, sambil2 layan tetamu yang datang beraya kat rumah, sempatla bagi tetamu bawa balik sikit rasa2 kan..
CHEEZY LOVER
Sumber : Puan Siti Haniza Danudin (Annisa Mukmin Bakery)
Cheezy Lover by AnnaQawina
Bahan-bahan :
- 250 grm krim keju
- 100 grm krim putar
- 100 grm susu pekat manis
- 1 sudu teh perasa (mangga/kiwi/strawbery/blueberry@ apa2 shj)@ gunakan filling yang ada
- 20 grm isi mangga@buah-buahan kesukaan *Ana tak masukkan buah-buahan sbb xde stok
- Filling secukupnya
Cara-cara :
- Campurkan krim keju, susu pekat manis dan perasa@filling ke dalam bekas adunan pemutar.
- Selepas itu, putar adunan sampai lembut.
- Masukkan pula krim putar ke dalam adunan tadi, putar seketika bagi sebati.
- Sediakan bekas yang sesuai, tuang filling dahulu, kemudian adunan keju, buat lapisan demi lapisan sampai siap.
- Akhir sekali bolehlah dihiaskan dgn potongan buahan kesukaan@gunakan filiing pon boleh juga.
Sedap dimakan sejuk2, perasa & filling boleh diubah ikut suka, nak letak kek@biskut yang diramas kasar di setiap lapisan keju tu pun boleh, terpulang pada kreativiti anda ya.
NOTE :
**Krim putar tu Ana guna brand VIVO, boleh didapati di kedai2 jual bahan kek, jika diputar kaku kemudian dimasukkan ke dalam adunan keju, teksturnya lebih kental bila dimakan.
**Jika dicampurkan terus ke dalam adunan semasa krim putar masih cair, adunan akan lembut2 gitu, sudukan je bila nak makan..
mana2 cara yang buat tak kisahla..sbb kita buat dalam bekas kan, xde masalah teksturnya keras@ lembut..hehe
SELAMAT MENCUBA