12 September, 2012

CHEEZY LOVER

Assalamualaikum..

Harini cuaca cerah Alhamdulillah, cuma hati kita mendung sikit, risau teringatkan mak kat kampung yang tengah sakit..sedang tunggu perkembangan selanjutnya, harap2 tiada apa2 yang tak diingini berlaku..semoga mak sihat walafiat macam sediakala..doa untuk ayah juga..semoga mak dan ayah sentiasa dalam rahmat Ilahi dunia akhirat..aamiinn..

Harini Ana nak kongsikan 1 lagi resepi bagi penggemar cheese, dapat resepi dari majalah Mingguan Wanita Ogos 2012. Sesiapa yang nak mencuba silakan..cuma Ana buat ni comot sikit, sambil2 layan tetamu yang datang beraya kat rumah, sempatla bagi tetamu bawa balik sikit rasa2 kan..


CHEEZY LOVER
Sumber : Puan Siti Haniza Danudin (Annisa Mukmin Bakery)
Cheezy Lover by AnnaQawina

Bahan-bahan :
  • 250 grm krim keju
  • 100 grm krim putar
  • 100 grm susu pekat manis
  • 1 sudu teh perasa (mangga/kiwi/strawbery/blueberry@ apa2 shj)@ gunakan filling yang ada
  • 20 grm isi mangga@buah-buahan kesukaan *Ana tak masukkan buah-buahan sbb xde stok
  • Filling secukupnya 

Cara-cara :
  • Campurkan krim keju, susu pekat manis dan perasa@filling ke dalam bekas adunan pemutar.
  • Selepas itu, putar adunan sampai lembut.
  • Masukkan pula krim putar ke dalam adunan tadi, putar seketika bagi sebati.
  • Sediakan bekas yang sesuai, tuang filling dahulu, kemudian adunan keju, buat lapisan demi lapisan sampai siap.
  • Akhir sekali bolehlah dihiaskan dgn potongan buahan kesukaan@gunakan filiing pon boleh juga.
 


Sedap dimakan sejuk2, perasa & filling boleh diubah ikut suka, nak letak kek@biskut yang diramas kasar di setiap lapisan keju tu pun boleh, terpulang pada kreativiti anda ya.

NOTE :
**Krim putar tu Ana guna brand VIVO, boleh didapati di kedai2 jual bahan kek, jika diputar kaku kemudian dimasukkan ke dalam adunan keju, teksturnya lebih kental bila dimakan.

**Jika dicampurkan terus ke dalam adunan semasa krim putar masih cair, adunan akan lembut2 gitu, sudukan je bila nak makan..

mana2 cara yang buat tak kisahla..sbb kita buat dalam bekas kan, xde masalah teksturnya keras@ lembut..hehe
 
SELAMAT MENCUBA

10 September, 2012

Cake In Jars -Red Velvet Cake & Cream Cheese Frosting

Assalamualaikum

Selamat sejahtera...sihat semua ya..Alhamdulillah harini sempat update blog beserta resepi sekali..

Kali ini order dari Puan Syuhada dari Rawang, Red Velvet untuk tetamu yang bertandang ke majlis perkahwinan beliau. Tahniah Syuhada..SELAMAT PENGANTIN BARU. Tema majlis MERAH..dari kek, pelamin & semuanyala warna merah..cantik..makin berseri pengantin, cuma maaf ya Syuhada akak tak dapat hadir ke majlis, banyak urusan yang tak siap haritu. Apupun semoga berbahagia hingga ke Jannah..aamiin..


Resepi kek yang dah ada tapi Ana letak lagi sekali beserta dgn krim kejunya yang sedap ni. Sesiapa yang nak mencuba silakan, nak tempah juga silakan..Jom layan..


RED VELVET CAKE IN JARS
Sumber Resepi : Cakes2U
Red Velvet Cakes in Jars by AnnaQawina

Bahan-bahan  
A:
  • 300 g tpg gandum
  • 2 camb serbuk koko
  • 2 camt baking powder
  • 1 camt soda bicarbonate
  • 1 camt garam
B:
  • 125 g mentega tawar
  • 280 g gula castor
C:
  • 2 biji telur (gred B)
D:
  • 1 camt esen vanilla
  • 1 camt cuka putih
  • 1 camb pewarna merah
E:
  • 240ml buttermilk(Campurkan 240ml susu segar @susu cair dan 1 sdb cuka. Biarkan bancuhan sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.)
CARA-CARA:
  • Ayak (A)-ketepikan
  • Pukul (B) sampai kembang & ringan.Masukkan (C) satu persatu dan pukul lagi
  • Masukkan (D)-pukul hingga sebati
  • Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.
  • Masukkan batter/adunan dalam acuan cupcake dan bakar pada suhu 180c @ 15 ke 20 minit. Isi 1/2 cup/jar sahaja ya..
  • Untuk isian dalam jar, sila bakar menggunakan teknik water bath @ double boiling ya.
  • Sejukkan dan hiaskan dgn cream cheese icing.
-----------------------------------------------------------------------

RESEPI KRIM KEJU I
(Krim jenis ini sesuai untuk dibawa dalam perjalanan yg memakan masa agak panjang & acara di tempat terbuka yang agak panas sbb tak mudah lembik)
Cream cheese icing:
  • 360 g cream cheese
  • 70 g mentega
  • 200g gula icing
Cara-cara:
  • Pukul mentega & cream cheese hingga kembang dan masuk kan gula icing ...kacau sebati.
  • Hiaskan ikut suka.
-----------------------------------------------------------------
RESEPI KRIM KEJU II
(Krim keju jenis ini memang sedap & dapat dalam kuantiti yang banyak, namun tidak sesuai digunakan jika hendak digunakan di tempat panas & perlu sentiasa dalam keadaan sejuk, jika tidak krim akan mudah lembik dan jika terlalu lama diluar akan mudah 'basi'-betul ke istilah basi tu? hehe)


Sumber : MakLang Azie & Anna Alisya

Bahan-bahan Cream Cheese Topping II

  • 500g w/cream - pukul sampai jadi soft peak
  • 250g CreamCheese
  • 60g gula icing
  • 110g butter
  • lemon emulco @ lemon paste (gunakan beberapa titik shj)

Cara2


Pukul CreamCheese + butter + gula icing + lemon emulco. Masukkan w/cream yg dah gebu td sebatikan.

Resepi II ni Ana dapat daripada blog Anna Alisya, tokey kek yang cemerlang bagi saya kerana beliau bekerja dan sempat pula buat kek..hehe..resepi ni Anna Alisya dapat setelah pergi kelas RVC Mak Lang Azie. Jasamu ku kenang sampai bila2 Ana..terima kasih banyak2..

versi dalam loyang...suka..suka..suami Ana pun suka kek ni..

Selamat mencuba

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...