Lebihan isi durian yang Ana dapat dari kampung, Bonda Ana yang kirim, puasa2 ni mana ada selera nak makan durian, beberapa hari lepas tengok Mas buat, katanya ambik kat Hana, katanya jugak resepi asal dari Mat Gebu...Jom layan...
Semerbak bau durian, Ana buat pun dah dekat2 nak berbuka, ngam2 masak tu, dah boleh makan untuk berbuka, kelakar gak buka pose ngan muffin...
Rasa muffin ni?? Rasa durian le, dapat dalam 9 biji, sempat bagi jiran 2 biji...sedekah tu...gebu memang gebu..dah abes pon...Meh layan resepi nih..
Resepi Ana copy dari Mas...TengQ Mas..
Bahan-bahan
- 125 g mentega
- 100 g gula halus
- 2 biji telur gred A + 1 kuning telur *Ana guna 3 biji telur saiz B
- 130 g tepung gandum*
- 3/4 camca teh serbuk penaik* *disatukan dan diayak
- 20 ml susu segar *Ana guna susu cair
- 70 g isi durian
- 30 g hazelnut, dicincang kasar
Cara-cara
- Pukul mentega, gula dan telur hingga kembang dan gula hancur. Masukkan isi durian dan terus memukul hingga sebati.
- Masukkan tepung berselang seli dgn susu segar hingga habis. Gaul rata.
- Masukkan cincangan hazelnut, dan gaul rata menggunakan spatula. Boleh juga diganti dgn walnut, badam atau tak payah letak kalau tak nak..
- Isi dalam muffin cup 3/4 penuh dan hias dgn sebiji hazelnut. Banyak atau sikit bilangan muffin bergantung pada saiz muffin cup masing2.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C, selama 25 minit. Sejukkan atas redai.