04 Ogos, 2012

Asam Pedas Ikan Tenggiri Cara Kak Anim

Assalamualaikum

Ni haaa...menu femes emes sekarang ni bagi penggemar asam podeh...resepi rahsia warisan asli dari Rembau...sape lagi..iaitu Kak Anymz..wah..glamer hakak kita sekarang ni tau..banyak menu2 yang best kat blog beliau..sila..sila...jenguk sana ya....


RESEPI ASAM PEDAS ANYMZ 
Sumber asal : Kak Anim
Copypaste : Noorsha & Mas

Bahan :
  • 1 ekor ikan talapia hitam.(noorsha & Ana guna ikan tenggiri)
  • 20 tangkai cili kering - didihkan sebentar angkat dan toskan - dikisar
  • 1 labu kecil bawang besar - dikisar
  • 3 ulas bawang putih - dikisar
  • sedikit halia - dikisar
  • sedikit kunyit hidup - dikisar
  • 1 kuntum bunga kantan - dikisar
  • 2 batang serai - dikisar
  • sedikit daun kesum - di kisar
  • belacan -dikisar ( noorsha tambah )*Ana tak letak
  • air asam jawa secukupnya
  • 1 kiub ikan bilis - (noorsha ganti ngan 1sb udang kering yang dikisar)
  • garam secukup rasa
  • beberapa batang bendi 
  • tomato - dibelah 4
  • sedikit serbuk kunyit 
  • sedikit serbuk lada hitam

Cara memasak :
  1. Ikan di bersihkan dan dilumur garam dan sedikit serbuk kunyit.Ketepikan
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar hingga terbit minyak @ pecah minyak.
  3. Pastikan cili betul2 masak @ garing, masukkan sedikit air asam jawa, kacau sedikit.
  4. Masukkan ikan dan didihkan sebentar, kemudian masukan garam dan kiub ikan bilis.
  5. Masukkan lebihan air asam jawa dan biarkan mendidih lagi. Kemudian baru masukkan  bendi ,tomato @ terung jika suka.
  6. Kecilkan api dan didihkan hingga masak.Tabur sedikit serbuk lada hitam, biaekan seketika dan boleh tutup api dan sedia untuk di hidang.

02 Ogos, 2012

Butter Bread Pudding

Assalamualaikum..
Bersua kembali..masih di bulan yang mulia ini..macam2 menu keluar ya..rajin sungguh mummy2 semesta alam ni..teruskan..eheh...kita je yang tak rajin sangat buat kuih muih ni, mana yang sempat je..nipun nak habiskan pisang yang mak kirim..buah-buahan kering & juga chocolate urai yang ada sejuk2 dalam peti ais..Alhamdulillah licin jugakla..


Cuma masa nak makan tu Ana siram dengan susu cair je, nak buat sos kastard tak sempat la..heehee..sedap makan sejuk..anak2 lak suka makan yg bahagian atas garing2 tu..rasa kayu manis & coklat urai serta gula perang sangat ngam kan..tryla..

Oh ya..Kak Anymz pun ada keluarkan versi beliau pagi tadi nampak menggunakan resepi dari Kak Nor....eheh..ni menu hari Isnin tak silap Ana..layan jela..mana2 yg nak ikut boleh pilih nak makan yang mana satu..

Butter Bread Pudding
(Untuk step by step boleh rujuk blog kak Dayang ya)
 
bahan-bahan : 4-5 orang makan
  • 8 keping roti
  • 2-3 biji pisang ranum- dihiris nipis
  • mentega secukupnya
  • peanut butter secukupnya
  • chocolate rice / chocolate chips secukupnya
  • kismis secukupnya
  • sedikit parutan kulit oren sunkist - optional
 
Bahan A :
  • 2 cawan susu segar/susu cair
  • 1 sudu besar gula kastor
  • 3 biji telur 
  • 1 sudu kecil esen vanilla
 
Bahan B :
  • 1/4 sudu kecil serbuk kayu manis* - optional
  • 1-2 sudu besar gula perang/pasir * (satukan kedua-dua bahan ini)

Cara-cara :
  1. Bahan A : Pukul telur bersama gula hingga hancur dengan whisk. Kemudian masukkan susu segar/susu cair dan esen vanilla. Kacau sebati. Ketepikan.
  2. Sapukan roti dengan mentega dan peanut butter.
  3. Potong roti kepada 4 bahagian.
  4. Sementara itu, lengserkan bekas/mangkuk tahan panas dengan mentega. Kemudian susunkan roti dan hirisan pisang seperti dalam gambar. 
  5. Taburkan dengan sedikit chocolate rice dan parutan kulit oren jika suka. Lapiskan lagi dengan kepingan roti dan pisang yang sudah dipotong mengikut citarasa sendiri. Buat hingga habis. 
  6. Setelah itu, tuangkan bahan A tadi sehingga rata. Taburkan chocolate rice, parutan kulit oren, kismis dan juga bahan B. 
  7. Biarkan sebentar sehingga ia serap. Sementara itu sediakan dulang yang berisi air panas. Letakkan bekas/mangkuk roti tadi di tengah-tengahnya.
  8. Bakar selama lebih kurang 35-40 minit atau hingga keperangan dengan suhu 160C. 
  9. Setelah masak, bolehlah dihidangkan samada panas atau sejuk. 

TIRAMISU II

Satu lagi resepi Tiramisu..kali ni Ana buat sebab ada permintaan dari Niza, Hosp. Tawakal..harap berpuas hati & disini Ana share resepi untuk panduan bersama.  


Sebelum ni ada n3 TIRAMISU jugak kan..tapi versi lain sikit..kali ni versi Nescafe..Ana buat dalam bekas plastik supaya senang nak bawa & simpan.

RESEPI :
Sumber : Citarasawan
Tiramisu by AnnaQawina
  • 200ml thickened cream@whipped cream
  • 250 grm mascarpone cheese@ cream cheese
  • 110 grm gula kastor
  • 2 sdb kopi segera@ nescafe + 1 cawan air panas(bancuh & sejukkan)
  • serbuk koko secukupnya
  • biskut lady fingers @ kek span yang dihiris nipis

Cara-Cara:
  • Pukul cream sampai kental, ketepikan.
  • Dalam mangkuk lain, pukul krim keju dengan gula kastor hingga licin & tidak berketul, masukkan thickened cream @ whipped cream yang dah dipukul tadi,
  • Kaup balik hingga rata.
  • Celup biskut dalam air kopi, atau susun biskut/kek dalam bekas/loyang, siran air bancuhan kopi tadi perlahan2 dengan sudu.
  • Tuang adunan krim keju & ratakan. Hentakkan bekas sedikit agar rata.
  • Susun kek/biskut & ulangi langkah tadi hingga selesai.
  • Ayak serbuk koko di atas permukaan cream keju & hiasakan ikut suka.
  • Simpan dalam peti sejuk selama 3 jam sebelum dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA..


Di harap Niza puas hati ya..selain tu Niza juga tempah sebiji kek karamel saiz mini..Harap semua dalam keadaan baik ya..Mana yang terkurang tu harap dimaafkan & sila bagi komen jika perlu penambahbaikan..maklumle bertatih lagi ni haa..Terima kasih..Wassalam.


01 Ogos, 2012

Ayam Oohh Ayam...

Assalamualaikum..

Malam-malam tayang ayam takpe kan..kot2 lapar leh makan..eheh...menu yang selalu sangat ulang2 & menjadi kegemaran anak-anak..siap ratah2 yang baki tu..buat jangan pedas-pedas sangat okla..menu hari pertama puasa tak silap Ana..hari2 buat pon takpe..


Resepi blasah je..sbb dah teror kan..muehehee...ni kita lauk feberet sepanjang jalan..eheh..letak kat sini kot2 ada yang tengah termenung tengok ayam tergolek tak tahu nak masak apa..buat jela gini..senang & sedap..

Ok..selamat bersahur ya..eh..ada yang kat Finland baru nak berbuka..selamat berbuka Nieza..

Wassalam..

30 Julai, 2012

KEK SPAN COKLAT

Assalamualaikum..ini juga n3 berjadual..harap maaf buat kawan2 yang singgah..Ana tak sempat nak balas kunjungan..harap ada lebih masa untuk blogwalking macam biasa InsyaAllah..
 
Kek Span Coklat Ayat Sendiri..hehe..nak tergelak gak baca tapi okla mudah nak faham kan..dalam adunan kek ni ada letak mayonis untuk melembabkan kek, tapi mayonis dah habis, jadi Ana letak yogurt..sukatan sama juga..Alhamdulillah rasa sedap & moist je, tak kering pun..


Terima kasih buat Zethy penyumbang resepi yang mudah ni, untuk asas kek bolehla buat macam2 dgn kek span ni ya..silakan..

RESEPI KEK SPAN COKLAT
Sumber : Zethy@myresipi
Kek Span Coklat by AnnaQawina

Bahan-bahan ( 1 biji kek)(loyang 8/9 inci)

Bahan A
  • 4 biji telur (Gred B @ A)
  • 120g gula kastor (gula pasir yg dikisar halus)
  • 1 camca besar ovallate (optional)
  • 1 camca besar mayonis original yg putih (optional @Ana letak yogurt)

Bahan B (satukan semua n ayak)
  • 80g tepung gandum
  • 20g serbuk koko
  • 20g tepung jagung
  • 1 camca teh baking powder

Bahan C
  • 65g butter cair-sejukkan dulu (sy ganti dgn minyak masak je)

Cara-cara

  1. Satukan semua bahan B n ayak 5 kali.ketepikan
  2. Satukan semua bhn A dlm 1 mangkuk n putar dgn mixer smpai jd putih gebu. guna kelajuan paling maksimum.
  3. Kemudian tambah bahan B yang telah diayak tadi, putar lagi sampai sebati 2,3 minit jer
  4. Pastu tmbah bahan C plak. Putar lg 2,3 minit.siap adunan kek.
  5. Sapukan loyang dgn minyak n tabur tepung gandum,ketuk2 sikit supaya tepung rata,  tuang adunan kek.
  6. Bakar mcm biasa..PREHEAT DULU oven dlm 15 minit. guna suhu 170⁰C selama 45 minit guna api atas bawah. lps 45 min, cucuk dgn lidi utk test,klu x msk lg tambah le masa kejap.
  7. Lepas siap masak,terus keluarkan dr oven n hentak 2,3 kli perlahan2 n telengkupkan/terbalikkan atas redai dlm 10 minit 
  8. Lepas tu barulah lalukan hujung pisau di sekeliling kek utk longgarkan kek dari acuan n then terbalikkan semula atas papan kek.
Harap faham yer..ada saya ubah sikit2 ayat nak bagi lagi senangnak faham..apapun selamat mencuba..

29 Julai, 2012

TIRAMISU

TIRAMISU (BLUEBERRY@STRAWBERRY)

Salah 1 menu jualan, terima kasih kak Nor & kak TUN yang share resepi sangat sedap ni..Dah lama simpan resepi ni dalam buku, siap bookmark kat hp.lagi..cuma tak sempat nak post kat sini..Terima kasih buat penyumbang resepi Kak Tun yang cantik yer..kek2 beliau pun cantik2 tau..


Bolehla cuba ya,,tak nak cuba try order..ehhe...Untuk menu jualan Ana guna kek span yang dibuat sendiri sebab memang tak beli pun biskut tu..Alhamdulillah sedap sangat..bagi kami la..heehee..


RESEPI TIRAMISU (BLUEBERRY & STRAWBERY)
Sumber : Kak Tun & Kak Nor

Bahan untuk syrup: (dapat 4 cup spt di atas)
  • 150 g blueberry (strawberry) filling
  • 80ml air suam
  • 2 tbsp gula ising ~ optional klu nak manis sikit
  • sedikit parutan kulit lemon ~ optional

Bahan2 lain:

  • 250g cream cheese
  • 125g whipped cream
  • 125g whipping cream
  • 50g gula icing~ shiffted
  • 1 peket biskut tiramisu@kek span
  • sedikit buah blueberry segar ~optional

Cara:

1). Mula2 sediakan syrupnya. Campur kesemua bahan dan kacau sebati. Ketepikan.
2). Pukul cream cheese hingga gebu. Masukkan gula icing, pukul seketika.
3). Campurkan kedua2 whipped dan whipping cream. Pukul hingga agak pekat dan sebati.
4). Campurkan krim yang dipukul tadi ke dalam adunan cream cheese. Kacau dengan spatula hingga rata.
5). Cara untuk melapis : Mula2 letak sedikit syrup, kemudian susun biskut dan letak cream ke atasnya. Boleh juga susun buah jk ada. Ulang hingga adunan habis dan ikut suka nak berapa banyak layer pun. Kalau nak buat asing2 cup by cup mcm Tun pun boleh..lagi senang nak serve. ye dak :-)

* K.Nor guna whipping cream aje sbb tak ada stok whipped cream, 
jd K.Nor letak 250 whipping cream (Ana ikut Kak Nor)
** dlm adunan syrup tu K.Nor tambah 1 sudu kecil gelatin (halalgel) dan panaskan kejap atas api (selepas dah bancuh semua bahan2) tu supaya gelatin tu larut (saja letak nak kasi syrup tu tak cair sgt) (Ni Ana tak buat sebab nak bagi filling tu pekat aje)
*** biskut tu K.Nor celup sekejap dlm air bancuhan nescafe sebelum letak dlm cup (Optional)

SELAMAT MENCUBA..nak order silakan...terima kasih..Wassalam
**Ini n3 auto post..harap maaf..


BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...