Assalamualaikum
Ni haaa...menu femes emes sekarang ni bagi penggemar asam podeh...resepi rahsia warisan asli dari Rembau...sape lagi..iaitu Kak Anymz..wah..glamer hakak kita sekarang ni tau..banyak menu2 yang best kat blog beliau..sila..sila...jenguk sana ya....
RESEPI ASAM PEDAS ANYMZ
Sumber asal : Kak Anim
Bahan :
- 1 ekor ikan talapia hitam.(noorsha & Ana guna ikan tenggiri)
- 20 tangkai cili kering - didihkan sebentar angkat dan toskan - dikisar
- 1 labu kecil bawang besar - dikisar
- 3 ulas bawang putih - dikisar
- sedikit halia - dikisar
- sedikit kunyit hidup - dikisar
- 1 kuntum bunga kantan - dikisar
- 2 batang serai - dikisar
- sedikit daun kesum - di kisar
- belacan -dikisar ( noorsha tambah )*Ana tak letak
- air asam jawa secukupnya
- 1 kiub ikan bilis - (noorsha ganti ngan 1sb udang kering yang dikisar)
- garam secukup rasa
- beberapa batang bendi
- tomato - dibelah 4
- sedikit serbuk kunyit
- sedikit serbuk lada hitam
Cara memasak :
- Ikan di bersihkan dan dilumur garam dan sedikit serbuk kunyit.Ketepikan
- Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar hingga terbit minyak @ pecah minyak.
- Pastikan cili betul2 masak @ garing, masukkan sedikit air asam jawa, kacau sedikit.
- Masukkan ikan dan didihkan sebentar, kemudian masukan garam dan kiub ikan bilis.
- Masukkan lebihan air asam jawa dan biarkan mendidih lagi. Kemudian baru masukkan bendi ,tomato @ terung jika suka.
- Kecilkan api dan didihkan hingga masak.Tabur sedikit serbuk lada hitam, biaekan seketika dan boleh tutup api dan sedia untuk di hidang.