02 Oktober, 2010

KERABU TOTAMO IKAN BILIS

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum

Pagi-pagi ni Ana nak tayang kerabu yang Ana buat petang semalam, sebab tengahari nanti nak g open house rumah kawan facebook, lepas tu terus ke Labu, N9 utk makan-makan lagi rumah sepupu..jauh gak jalan harini...Kerabu yang Ana dpat resepinya dri blog Kak Ayu, Kat blog Izah pun dah buat cuma versi beza sikit je....kata Kak Ayu dapat dari Hana nun di Jepun..



Kerabu ni makan dengan nasi panas-panas, dah tak payah ambil lauk lain pun takpe...tambah2 lak kalau buat pedas2 mau sok sek..sok sek..hidung tu..hihi.. Ana copy dari blog Kak Ayu yea..trimas Kak..

Copy dari : Ayu
Bahan-bahan
  • 2 biji tomato - buang empulurnya n dihiris
  • segenggam ikan bilis goreng (bilis yg dh dikupas)
  • 1/2 biji bwg besar - dihiris
  • 3-4 biji chili padi (bergantung thp kepedasan) - dihiris-(Ayu letak lebih)
  • 1 btg serai - dihiris
  • garam
  • gula-(Ayu tak letak ni)..Ana bubuh ni..
  • jus lemon - optional..Ana perah limau nipis
  • pak aji - klu suka-(Ayu letak ni)..Ana tak letak
Cara-cara
  1. Ikan bilis goreng tumbuk kasar. Kemudian gaulkan semua bhn2. Perasakan ngan garam dan gula. Klu nak lebih masam bleh letak jus lemon lebih.
  2. Dah siap! bleh la dihidang.

01 Oktober, 2010

"SUNBEAM" LAKSA KARI

Assalamualaikum...dah makan tengahari? Hari ni Ana cuma makan laksa atau yang lebih tepatnya mee kari je, tupun segera punya..hihi....pes ni cukup pekat, pedas sampai menitik2 peluh masa makan panas2 tadi...huhu...


Ana dapat pes laksa kari ni percuma masa beli susu pekat Sunbeam sebelum ni, jenama ni baru lagi..ala yang Sime Darby tu ler..sekarang dah ada produk makanan lak...dia tulis laksa kari tapi arahan kat kotak tu soh bubuh mee kuning...maka dengan kata yg lebih tepat mee kari lah yea...

haa..nielah bendanya....
Cara nak buat ada kat belakang kotak ni...pandai-pandaila nak tambah apa kan....1 kotak ni ada 2 pek pes laksanya...

Antara produk lain keluaran Sunbeam ni ialah...Lontong Johor...Laksa Johor..Laksam Kelantan..Assam Laksa Penang..Laksa Singapore...& ada lagi Minyak masak Aliiifff...heeheheh..Anak-anak Ana suka sangat tengok iklan minyak masak tu... ada sape2 nak try beli bolehla..kalau nak sedap lagi boleh tambah macam2 dalam tu...*Pst : Sime Darby kena bayar komisen nih...hihi*

30 September, 2010

SAMBAL LEBUR namanya...

Assalamualaikum....bersiaran sebelum lelap mata..heheh...taknak ngomong lebih-lebih, kita tgk jela...biasa je wat sambal cenggini, tak tau lak ada nama "Lebur" tu..haha...Ana dah buat siang tadi, dah abes jadi buat lagi ptg ni utk makan malam...korang nak resepi g terbang ke Jepun nun lah yea..hahahaa..
layaaaannn...


Tadi ternampak kat rumah Hana tu...memang senang nak membikinnya...Anak-anak Ana memang suka sambal camni, siap bawak bekal pergi sekolah lagi...tu yang tergolek-golek sebelah tu apa??? Petai jeruk daaa...sapa suka angkat tangan??? hihi...Ana kurang suka sikit, kalau makan pun bila terdesak je...Lauk selain tu untuk makan malam ni cuma ayam goreng je, Cik Abe pun siap pesan tadi takyah masak lebih-lebih, takut tak habis...lagipun Ana tak suka makan lauk semalaman nih..huhu..

Okey kawan-kawan...jumpa lagi esok jika dipanjangkan usia..InsyaAllah

POPIA NESTUM

Assalamualaikum w.b.t....apa menu minum petang kawan-kawan yek? Kat sini hujan & mendung sepanjang hari, mata pun asyik kuyu je...huhu...pekena jemput-jemput pisang & kopi O panas sodap nih...jap lg nak g ngendeng le kat dapo sape2 yang buat jemput-jemput tu, ada tak? Hehehe...kat dapo Ana takde jemput-jemput cuma ada benda nih jer...krup..krap..krup..krap...tak sedar dah nak abes rupanya, baru teringat nak masukkan kat sini..hihi..


Nampak ke nestum tu? Tak nampak le, sebab boh sikit jer, yang jelas lagi terang gula tu je..tergolek-golek mak aiih..kasar2 la plak..hihi...nak cepat jer....yang nyata lagi bersuluh ialah rasanya yg sedap...Resepinya Ana copy dari rumah Izah, cuma Izah buat letak horlicks..Ana takde benda alah tu..boh nestum jerla...Kat dapo Mas pon banyak nih, siap bersira lagi...apa2 hal pon meh kita layaaannnn resepinya yang teramat mudah ni...

Bahan-bahan :
  • 2 bungkus popia
  • 1/2 cawan nestum*
  • 1/2 cawan gula pasir*
  • 1/3 cawan horlicks*Ana tak letak
  • 2 sudu makan tepung gandum+sedikit air,jadi paste)-untuk melekat popia
  • minyak secukupnya(dlm 3 cawan) untuk menggoreng
Cara:
  1. Pisahkan kulit popia satu persatu
  2. Gulungkan dan 'gam'kan hujungnya dengan paste tepung.
  3. Setelah semua selesai digulung,gunting dalam 1 inci
  4. Goreng sehingga bertukar warna kekuningan,angkat dan toskan
  5. Kisar bersama bahan2 * menggunakan pengisar bahan kering
  6. Gaul bersama bahan 4 bersama bahan kisar semasa masih suam.
  7. Sejukkan sepenuhnya sebelum disimpan di dalam balang dan boleh dinikmati bila2 masa..
 
Resepi asalnya umah Mek Sue

    29 September, 2010

    PISANG..PISANG...PISANG lagiiii

    Assalamualaikum....sihat semua? Ana & baby Hannah kurang sihat ler ini hari..mungkin sebab cuaca tak berapa elok akhir2 nih, Hannah lak mungkin sebab nak kurangkan berat badan kot, nak jalan..huhu..dah staun 2 bulan masih  dok setapak je terus tumbang..heheh...

    "Asyik-asyik pisang..asyik-asyik pisang"..huhu..itulah ungkapan orang yang tak suka kek pisang nie..Akmal dia suka kek yang ada coklat jer..nak buat camner dah pisang tu bertukar warna kehitaman dah, takde sape yang nak makan, nak letak atas meja hidangan pun rasanya dah tak sesuai...haha...memang tak sesuai sebab dah lembik2 dah...eeeeeeiiii....malu i...

    nampak badam tuh?? sedap wei kunyah badam...aha..

    Resepinya Ana guna resepi sebelum ni, tengok sini ,guna bahan-bahan yang sama tapi diadun dengan kaedah asal tuan punya resepi tuh..all in 1 pastu mix jer sampai kembang...hasilnyaa....woowww!!! ...maaf ye Izah & Hana..lain kali leh try buat ikut kaedah asal tu, cantik hasilnya & gebu takyah cakap ler korang sendiri pun tau kan?? (pada pendapat Ana lah yea..)..mana tahu kan....besar kek nih..sebab Ana buat 2 adunan sekaligus..maka selamatlah pisang-pisang tu daripada ditongsampahkan....

    Sebab Ana all in 1 je nak tau nape??? Sebab baby ni asyik merengek je...nak tak nak Ana buat gitulah, dalam hati doa je mintak-mintak jadi elok...hasilnya Alhamdulillah....hihi...okes kawan-kawan..kena out dulu, nak masak tuk Adam lak nak g sekolah nanti....Wassalam

    28 September, 2010

    Cencaru Sambal & Jantung Masak Lemak

    Fuuuhhh...lega dah siap masak..boleh goyang-goyang kaki je petang2 ni sambil tunggu kek pisang siap...biasa masa ni belum apa-apa lagipun...hihi...saje terrajin sikit...pasni nak out ler, nak layan Hannah jer...sebelum melabuhkan tirai blog untuk hari ini..Ana tayangkan ajer menu ringkas yang semua orang tahu buat nih...makan ngan nasi panas2 memang sedap tambah2 ada lak petai jeruk tuh pasti teeerrrangkat Cik Abe Ana nanti..haha..ada yang marah nanti dengar pasal petai nih...

    iniler rupa cencaru sumbat sambal kiter...hensem tak??

    Ini pulak masak lemak jantung pisang abu...

    Masak lemak jantung pisang..bukan jantung orang yer...
    Cara buatnya :
    Jantung pisang dicelur...dibelah/potong ikut suka

    Bahan Blend : 
    • Bawang besar
    • Ikan bilis
    • Cili merah
    Bahan lain :
    • Santan
    • Ikan bilis
    • Daun kunyit..jika suka

    1. Masukkan bahan yang diblend tadi ke dalam periuk bersama sebahagian lagi ikan bilis & santan.
    2. Biar sehingga santan mendidih, sentiasa kacau supaya tidak berketul..
    3. Dah mendidih masukkan jantung pisang yang dah siap dipotong tadi, tambah garam & gula secukup rasa
    Okey kawan-kawan...salam mesra buat semua & jumpa lagi esok...InsyaAllah

    27 September, 2010

    KEK COKLAT KUKUS

    Wah...minggu ni asyik nampak kawan2 mengekek je kan...sekut2 semua dah tak rancak sangatla dah pertengahan Syawal ni.. makan apa yang ada jela..buat kek lagi mudah tambah-tambah lagi kalau ada yang nak datang tetiba ni..Kali ni Ana buat kek coklat kukus resepi aych07 dari myResipi tu, sebelum ni dah buat masa kat kampung tapi takdan nak snap gambar dah habis dikerjakan..maklum..ramai..huhu..

    ~@_@~....berpinar bijik mata nak tunggu petang...
    Nak buat senang & bahan-bahan pun ringkas je, sedap tu bergantung pada lidah masing-masing la kan, bagi Ana & anak branak Ana memang mengancam, nak-nak ada topping lak...anak-anak dah tak sabar tapi kena tunggu ayahnya balik dulu baru leh potog..heheh..mendera perasaan diaorang nih...

    buah ceri tu anak daro den yang paksa letak...huhu
     Sumber : aych07

    Bahan-bahan:

    bahan A

    • 11/2 cwn gula pasir
    • 1 cwn minyak masak
    • 11/2 cwn susu cair
    • 3 biji telor
    • 1 s/k esen vanila
     Bahan B
    • 1 cwn serbuk koko
    • 11/2 cwn tepung gandum
    • 1 s/k soda bikarbonat
    • 1 s/k baking powder
    • 1 cwn air panas baru mendidih

    Topping : Ana tambah sendiri..Ini Ana buat ikut agakan sendiri...

    Coklat masakan + Susu cair dimasak double boil, tutup api & masukkan 1 sudu butter, kacau2 & tuang atas kek..agak2 dah likat & boleh tuangla..

    Cara-cara

    1. Ayak semua bahan B, blander bahan A sehingga sebati.
    2. Campurkan bahan A dan B, kacau sehingga sebati, masukkan air panas yang baru mendidih kemudian kacau lagi dan akhir sekali kukus selama 1 jam 
    3. Boleh letak topping yang disukai....nyum..nyum...
    NOTES: SENANG & SEDAP...cubalah..

    KEK PISANG II

    Selamat pagi....uuu..2 hari tak bersiaran nih, sibuk memnuhi undangan makan-makan @ dengan kata lain jalan-jalan cari makan le, dapo pun tak berasap dah...N3 ni patutnya pagi Sabtu dah kluar tapi sebab sibuk kemain tak sempat gak nak masukkan...KEK PISANG lagi sebab ada pisang, tak maule wat cekodok, nanti takde sape nak makan, Ana cuba buat kek guna resepi yang dicilok dari umah Izah & katanya ambik nun dari Jepun...sapekah ituw?? hahaha....cek kat bawah ek....


    Hasilnya sungguh memuaskan, memang tak muak makan & tak berminyak, Cik Abe oder lagi & memamg kena buat sebab nak prabihkan pisang tu..

    Resepinya Ana copy dari Izah ye....10Q Izah & Hana
    Sumber : Sofinar MyResepi
     
    Bahan-bahan
    • 150g pisang emas - dilecek - hana lebihkan 40g utk lebih rasa pisang-Izah ikut kak hana..Ana pon ikut gak..haha
    • 180g tpg gandum- hana campur ngan tpg mixpancake (tpg gandum 90g, tpg mixpancake 100g)-letak tepung gandum je
    • 180g gula halus - klu nk kek kaler keperangan gune gula perang
    • 3 biji telor
    • 120ml minyak masak
    • 1 sudu teh ovelate
    • 1 sudu teh soda bikabonat
    • 1 sudu teh baking powder
    • secubit garam
    • hana tambah susu segar 2 sudu besar dan badam flakes-Izah ikut kak hana kecuali badam..Ana boh badam tu...

    Cara-cara
    • campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih
    • masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak masak, bakar 180 darjah selama 40 - 50 minit
    • pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda.
     
    NOTE: Hana blend pisang+susu dan sedikit gula. baki gula, ovelet dan telur pukul hingga gebu. kemudian masukkan pisang blend td dan juga minyak. pehtu baru masukkan tepung+ b.powder + soda bicarbonat yang telah di ayak. pehtu bakar.... sonang jaa...-cara-cara saya ikut kak hana..Ana pun ikut gitu gak..kuikui...



    BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

    Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...