02 November, 2011

Masak Lemak Perut & Rebung Jeruk..sedap rupanya..

Assalamualaikum w.b.t

Bertemu kembali di alam maya setelah beberapa hari takde tayangan..asyik tayang kuih bakar tu je ya..dah basi agaknya..hehe..agak kesuntukan masa dengan macam2 hal termasuk anak2 yang macam-macam ni, adalah jugak tempahan cheese tart & kek yang simple2 tu, selebihnya dok melangut je, best jugak golek2 dengan baby Syifa' yang dah mula 'membebel' mulutnya..kalau takde orang dekat dia mulalah bising, nak orang temankan & sembang je..takde kerja ke hape nak nyembang ngan dia 24 jam..kalau ada butir2 tu takpe la jugok, ni aaaa..aaaaa..uuuuu....kuikui..takpelah nak oooii...masa ni la nak layan lebih2 kan, dah besar panjang nanti masing2 bawa haluan & terkontang kanting la mak ayah kat rumah ni..tu pun kalau panjang umur & ada rezeki kan..InsyaAllah..

Dah masak ke belum tu? Kita belum..hehe..ni lauk bila tah, dah seminggu berlalu kot, pertama kali jumpa rebung jeruk, sebelum ni mana pernah tengok, tahu pun lepas gugel resepi utk perut lembu yang cik abang beli, tak reti sangat nak masak benda ni, reti makan ye..sama tak ngan korang? Sama la tuh..


Rebung jeruk ni agak berbau 'bacin' ya..tapi dah masak memang takde bau tu kat rebung, agaknya bau tu datang sebab rebung dijeruk la kot..kot la kan..kita tak tau gak..korang jangan percaya sangat fakta ni..kihkih..Resepi ambik kat MyResipi..lubuk resepi bagi kebanyakkan orang kan..Raya Haji dah dekat ni, mesti banyak perut yang dapat kan..bolehla masak macam ni, sedap ratah rebung tu..

RESEPI MASAK LEMAK PERUT/ BABAT & REBUNG JERUK
Sumber : DatinLulu@myr

Bahan-bahan ( 5-6 org - ikut prmintaan gak )

  • 800gm perut lembu@babat - cuci/rebus lmbut/tos/ potong
  • ~sy beli yg siap proses brsih/rebus kejap aja, 5 minit dah lmbut~
  • 1 mngkuk rebung jeruk - potong/rebus 5 minit/tos
  • *1 labu bwg besar
  • *5 biji bwg merah
  • *4 ulas bwg putih
  • *12 biji cili api (merah+hijau)
  • *2@3 inci kunyit hidup
  • *1 inci lengkuas (kalo suka)
  • 2 btg serai - d titik/ketuk
  • 3 cawan santan - sederhana pekat
  • 1 sudu kecil pes asam jawa adabi @ 1,2 keping asam gelugor
  • srbuk maggi ckup rasa*tak letak
  • garam secukup rasa
  • daun limau purut - carik kasar

Cara-cara

  1. Panaskn sedikit aja minyak, tumis bhn*& serai hingga naik bau, x prlu garing
  2. Masukkn perut@babat, rebung, asam jawa, daun limau purut, srbuk maggi d ikuti santan. Masak dgn api sederhana hingga mndidih - kecilkn api, biar kuah mereneh prlahan-lahan
  3. Sesuai rasa garam nya, agak2 dah ok.. tutup api & bleh d hidangkn
  4. Mudah aja...selamat mncuba ;)...

ERRR..PERUT DGN BABAT TAK SAMA YE? heee...

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...