05 Oktober, 2021

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum. 

Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, setakat pengetahuan saya sepanjang menjadi penjual di Shopee, dari kosong sehingga sekarang sebagai Preferred Seller & pernah naik hingga Preferred++ juga. InsyaAllah mana yang termampu.

Permulaan, sila buka muka depan apps Shopee korang, (1) klik SAYA/ME kat bawah bahagian kanan tu, paparan akan ke page kedai kita (2)

Scroll bawah sikit, klik MULA MENJUAL/START SELLING, paparan akan bawa korang ke pic ke (3) bawah ni. Klik TAMBAH PRODUK, paparan akan bawa ke page seterusnya (4), Shopee akan minta kita isi detail bahagian courier dulu. Tekan TETAPKAN SEKARANG. 

No. (5) tu, isi detail alamat penjual, semua yang dia nak tu isi je, LABEL : RUMAH atau KERJA, pilihla beroperasi kat mana. Kemudian tengok no (7), Buka togol pilihan. Mana yang korang rasa courier service available dengan tempat korang, yang bagus. Klik je buka.

Lepas klik je nanti butang tu jadi warna hijau, tengok pic.no. (8). 

Sekarang masa untuk kita upload produk kita nak jual. Masukkan gambar yang paling menarik, mengiurkan dan jelas, boleh tambah video pendek juga ya. 

Letak tajuk produk. Minimum 20 patah perkataan. Contoh saya upload Brownies Coklat, kita letak tajuk "Brownies Coklat Sedap Murah". 

Masukkan detail produk, minimum 20 patah perkataan, contoh : 

>Brownies premium menggunakan mentega tulen, coklat Beryl's

>Saiz 5 x 5inci

>PERCUMA sos coklat!!

Kemudian, isi ruangan yang shopee sediakan, kategori, jenama, kuantiti dan lain2 mana yang nak isi, tak perlu isi semua takpe. Letak mana yang penting je.

No.(10), isi ruangan HARGA, pengiraan harga ni korang kena kira betul2 kos bahan, termasuk pembungkusan, kotak dan wrapping juga. Pengiraan harga juga dah termasuk komisen yang akan shopee kutip setiap kali ada pesanan masuk. Tambah siap2 ya. 

No.(11), BERAT : masukkan berat total barang yang dah siap bungkus, contohnya kalau guna kotak, timbang barang sekali dgn kotak, wrapping dan sebagainya. Ambil ukuran kotak juga. Tekan part no. (12), butang tu akan jadi warna hijau. Klik SIMPAN. Done!

Tengok no.(13), semua dah lengkap, tekan PUBLISH/SIARKAN . Lepas tu kalau ada nak edit tambah apa2 maklumat, boleh edit balik.

Paparan page no.(14) tu korang scroll bawah sikit, nampak produk korang tadi. Tu tanda korang dah masukkan produk untuk dijual..yeaayyy

Paparan produk kedai korang akan terlihat seperti no 15 dibawah :

Tarraaaaaaa.....

Ok, no.(16) tambah produk lagi banyak-banyak, ikut step sama dari nombor 9 sampai selesai. 

Harap korang faham lah. Selamat berniaga di SHOPEE 🥰


Tiada ulasan:

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...