21 Mei, 2011

LEMON YOGURT CAKE

Kek yang tengah glamer sejak akhir-akhir ni..macam-macam versi yang kawan2 dah buat, ada yang tukar kepada mangga (CMG), oren (Izah & Mas)..yang lain tak tahu le pasni tukar buah apa lak..kot2 boleh tukar kepada buah-buahan tempatan ok jugak kan..buah naga ke..eh..boleh ke perah jus naga tu? Sape berani cuba la..kot2 lepas ni macam-macam rasa boleh cuba kan..hehe..kita ikut jela..
Sedap kek ni, cantik  je tekstur kek, masam2 manis gitu..lembut & sebagainyala..nak buat pun kemain senang..cuma Ana bakar guna loyang agak kecil, jadi atasnya sedikit merekah..tak kisahle..janji boleh makan & sedap gitu kan..*kaver..kaver diri sendiri..*haha..Ana buat sebiji cam Kak Ummi buat..sebab ada lemon *memang suruh hubby beli lemon untuk buat kek ni pun..*..jadi kepada sesiapa yang belum sampai seru nak try tu..silakanlah buat & rasa sendiri..

LEMON YOGURT CAKE
Copy : Izahdaut

Bahannya
  • 1 1/2 cwn tepung serbaguna * guna tpg gandum
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1/2 teaspoon garam
  • 1 cwn plain yogurt
  • 1 cwn gula *Ana letak 3/4 cwn gula
  • 3 biji telur A
  • 2 teaspoons parutan lemon
  • 1/2 teaspoon pure vanilla extract
  • 1/2 cwn minyak sayur *saya ganti mentega cair *sama


******************************************************
  • 1/3 cwn jus lemon diperah
  • 1/3 cwn gula

cara:

1. Panaskan ketuhar ke 180 C dan griskan loyang dan alas dengan baking sheet. *Ana gris dgn mentega & tabur tepung..ketuk2 sikit loyang..
2. Ayakkan bersama tepung, baking powder dan garam ke dalam mangkuk.
3. Dalam mangkuk yg lain satukan yogurt, 1 (3/4) cwn gula, telur, parutan lemon dan vanilla. Kacau sebati kesemua bahan.
4. Perlahan2 masukkan bahan kering ke dalam adunan basah tadi. Kacau sehingga bahan2 sebati.
5. Dengan menggunakan spatula getah, kacau perlahan2 minyak ke dalam adunan tadi. Pastikan semuanya sebati. 
6. Bakar adunan selama 50 minit.
7. Sementara itu, masak 1/3 jus lemon bersama 1/3 cwn gula sehingga gula hancur. Ketepikan.
8. Apabila kek sudah masak, biarkan kek selama 10 minit dulu. Kemudian perlahan2 letakkan kek di atas baking rak. 
9. Sementara kek suam, tuang adunan lemon dan gula tadi ke atas kek dan biar ianya meresap ke dalam kek. Sejukkan dan kek sedia dihidang.


*maaf..kek ni dah banyak hari buat tapi baru nak tayang..hehehe

Apam Karamel Tanpa Telur

Assalamualaikum.

Menu malam tadi sambil2 layan tv..hehe..buatnya sekejap je, nak habiskan pun kejap jugak, cuma apam ni terlalu manis bagi tekak ni..rasanya kalau nak buat kena kurangkan gula tu..lain kali boleh cuba lagi sebab senang je..lepas dah masak tu keadaan apam ni tak berapa nak licin..nape yer..mungkinkah acuan tu dah lama? ada sape cakap gitu? heeee..ke tak cukup masa panaskan acuan dalam kukusan..tapi yang pasti resepi ni jimat telur & senang..jom cuba..

 

Teksturnya sangatle lembut..Hannah suka sangat..makan sambil2 picit..pagini  masih berbaki 4 biji..sedang elok sebijik sorang budak2 ni, bersama menu sarapan yg ringkas..nasi goreng & telur dadar mayonis je..hehe

 

APAM KAREMEL TANPA TELUR 

Sumber : Kak Fida MyResepi

Bahan-bahan ( 24 biji )

  • 150 g gula pasir*perlu kurangkan lain kali
  • 250 ml air
  • 150 g tepung gandum*
  • 1 sk baking powder*
  • 1/2 sk bicarbonate of soda*
  • 75 g gula halus(kurangkan jika tak makan dgn kelapa putih)
  • 2 sb susu sejat
  • 2 sb mentega cair*Ana guna minyak masak je
  • 1 sk esen vanilla
  • sedikit minyak masak untuk mengoles acuan lompang
  • kelapa parut putih dikukus dengan sedikit garam dan daun pandan.*tak buat

Cara-cara

  1. Sediakan gula hangus dgn menggoreng gula pasir hingga kecoklatan dan tuang air sedikit2 hingga cair.Sejukkan.
  2. Ayak bahan2 bertanda* ke dalam sebuah mangkuk dan masukkan gula halus.Tuangkan air gula hangus sedikit2 dan kacau rata.Masukkan susu,esen dan mentega cair dan kacau lagi hingga sebati dan tak berbintil2.
  3. Sapu acuan lompang dgn sedikit minyak dan panaskan di dalam kukusan sebentar.Tuang adunan 1/3 penuh acuan lompang.Kukus selama 10-12 min.Angkat dan sejukkan.
  4. Sajikan bersama kelapa parut yang telah dikukus. 

    20 Mei, 2011

    CHOCOLATE FILLING II


    Resepi Inti Coklat untuk dimakan bersama roti, pau & kuih muih...anak-anak Ana suka juga sapu inti ni kat biskut..Resepi asal dari tokey apam..hehe...Pn Azlina Alias, yang asalnya sesuai untuk inti apam polkadotnya..bila nak letak dalam roti & pau, kena ejas le sikit adunan, yang ni dah ok, sedang2 je untuk letak dalam roti pun senang..Ini kali ke 3 buat inti ni & sekarang dikongsikan kat sini untuk rujukan bersama..harap memberi manfaat buat yang suka menghasilkan makanan sendiri..sedaya upaya kita kan..kali ni buat separuh adunan je, sebab nak menghabiskan baki susu cair yang dah buka..ngam-ngam je separuh adunan resepi..hihi..hasilnya pun banyak juga....resepi asal ada kat SINI yer..ada jugak versi kak Nor Secubit Garam & Mas Duniaku..boleh tengok mana-mana yang berkenan..hasilnya tetap sedap InsyaAllah.

    Bahan-bahan :
    • 250 ml susu sejat@susu cair
    • 180 ml air suam
    • 180 gm gula halus atau gula kastor
    • 60 gram mentega
    • 60 gram serbuk koko
    • 70 gram tepung jagung
    • 1 sudu teh esen vanilla
    Cara-cara :
    • Campurkan susu,koko, air suam dan tepung jagung.Kacau
    • Tapis kedalam bekas berisi gula *Kali ni tak tapis & blend pun, just kacau bg sebati & tak berketul je..
    • Kacau dan pekatkan diatas api..guna api perlahan
    • Kacau sampai pekat
    • Campurkan mentega dan esen vanila
    • Kacau sebati dan tutup api..sejukkan
    • Simpan dalam peti ais
     
    SELAMAT MENCUBA

    BASIC DOUGH BUN..sarapan pagi Jumaat

    Assalamualaikum...

    Dah tentu ramai yang masuk dapur sediakan menu tengahari kan..kita baru nak tayang menu sarapan..hehe..badan rasa letih & keupayaan jadi terbatas untuk seketika..jalan paling baik..baring..pejam-pejam mata & lapangkan minda yang takdela berserabut pun, cuma penat je..
    Pagi tadi kami sarapan dengan roti berinti coklat & sardin, ini jugakle bekal anak-anak ke sekolah agama pagi tadi..Oh ya..harini dah bermula peperiksaan pertengahan tahun bagi pelajar KAFA kat sini..harini subjek Akhlak & Tauhid..mudah-mudahan Adam & Akmal dapat melaluinya dengan jayanya...
    Takmo bikin mata penat baca..moh layan menu sarapan kami yer..Resepinya dah biasa letak, boleh belek SINI...


    Letak dalam cup pesen baru kata tokey kedai tu, takyah letak dalam muffin tray..dia kekal elok, dalamnya macam plastik je, bila roti dah masak, cup tu boleh pulak tanggalkan & rasanya nak guna balik la..sayang nak buang..hihi..tak jejas pun..*ke kita je yang tak tahu ada cup jenis nih?* jakun...


     Semuanya yg letak choc.urai ni berinti coklat..makan sebiji pun dah kenyang..hehe


    Yang ni letak inti sardin, lebihan lauk sardin tumis yang anak-anak makan..hehe..ala berkedut pulak kulitnya..

    SELAMAT MENCUBA

    19 Mei, 2011

    TEPUNG PELITA GANDUM

    Assalamualaikum...

    Berkesempatan lagi bersua disini..harap maaf jika kunjungan teman2 tak dibalas..InsyaAllah akan menziarah alam maya ke rumah teman-teman jika diizinkan nanti..InsyaAllah..Malam ni sempat jugak kongsikan menu desert untuk beberapa hari lalu, teringin nak makan & bahan-bahan yang digunakan pun simple je, kebetulan bahan-bahan tu je yang ada..hehe..bolehla nak lepas keinginan tu kan..

    Resepi ni Ana ambil dari MamaJay@Mama kastam Tioman kat MYR..diharap perkongsian idea & resepi ringkas ni dapat dimanfaatkan buat semua yang berkenan..Terima kasih MamaJay..banyak resepi tepung pelita ni, Mas (Duniaku) & Noorma (Cendana Kasih) pun ada resepi sendiri..InsyaAllah akan dicuba bila ada cukup bahan nanti..

     

    TEPUNG PELITA GANDUM

    Sumber : mama kastam tioman@myresipi

    Tepung Pelita Gandum by AnnaQawina

    Bahan-bahan ( 30 biji )


    • 4 cawan santan ( 1 biji kelapa )
    • 1 1/4 cawan tepung gandum
    • 1 1/2 sudu kecil garam
    • 1 helai daun pandan
    • Daun pisang secukupnya *Ana guna bekas plastik je
    • Stapler ( utk membentuk takung )*tak guna pun
    • Sedikit pewarna hijau
    • Gula pasir secukupnya

    Cara-cara


    1. Blend daun pandan dengan santan kemudian tapis.
    2. Blend tepung, garam dan santan sehingga sebati.
    3. Bahagikan kepada dua bahagian. Satu biar warna putih dan satu lagi warnakan hijau.
    4. Daun pisang di lap kemudian layur di atas api, supaya senang nak membentuk takungnya.*jika menggunakan daun pisang.
    5. Potong daun pisang berukuran 8cm x 12cm. Ambil 2 keping, maka bentukan empat segi, klip dengan stepler. Kalau sekeping, takung tu jadi lembik, susah nak letak dia dlm kukusan.
    6. Dah siap semua takung, susun di dalam kukusan. Panaskan kukusan sehingga air mendidih.
    7. Masukan 1/4 sudu kecil gula kedalam takung, tuang separuh takung adunan warna hijau. kukus selama 5 minit.
    8. Buka penutup kukusan, tuang adunan putih pula, kukus lagi selama 5 minit. Kukus tak bolih lama nanti bahagian kepala dia tak cantik..masuk dek wap..
    9. Dah pun masak.. 
    10. Ana letak gula untuk dasar lebih sikit lbh kurang 1 sdb, sedang2 elok manisnya sebab adunan kuih ni tak manis..

    NASI TOMATO & AYAM MASAK MERAH

    Sesekali makan nasi selain nasi putih yang dimasak sendiri sedap jugak..biasa nasi macam ni makan di tempat kenduri atau restoran je..menu ni dah berlalu rasanya lebih seminggu dah kot, lupa nak tayang..hehe..percubaan pertama rasanya ok la..ada lebihan beras basmathi lagi, mungkin ada kerajinan boleh buat lagi..apa-apapun resepi ni dari Myr..

    Terima kasih tuan punya resepi..izinkan dikongsikan kt sini pula..*choppy ada blog ke?*

     

    NASI TOMATO

    Sumber : choppy@myresipi

    Bahan-bahan ( 4 orang )

    • 2 cawan beras basmati
    • 2 biji tomato-potong dadu
    • 2 cawan air
    • 1/2 cawan susu
    • 3 sudu besar sos tomato
    • 1 helai daun pandan
    • sedikit garam
    ## Bahan tumis ##
    • 2 sudu mentega/ minyak sapi
    • 2cm kulit kayu manis
    • 1 kuntum bunga lawang
    • 1 biji buah pelaga
    • 2 ulas bawang putih-hiris
    • 1/4 bawang besar dihiris  
    ## Hiasan ##
    • Bawang goreng

    Cara-cara

    1. Cuci beras. Rendam selama 5-10 minit. Toskan
    2. Panaskan mentega/ minyak sapi. Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau
    3. Masukkan beras. Kacau sekejap dalam 1-2 minit. Kemudian masukkan sos tomato, tomato, susu, air, daun pandan dan sedikit garam
    4. Masaklah nasi macam biasa.
    5. Bila dah siap bolehlah ditabur bawang goreng

     

    Lauk macam ni anak-anak Ana suka..sedap..bertambah nasi & ada lebihan lauk, diratah je..

     

    AYAM MASAK MERAH

    Sumber : choppy@myresipi

    Bahan-bahan ( 4 orang )

    • 1/2 ekor ayam
    • sedikit garam kunyit
    ## Bahan-bahan kisar ##
    • 4-5 biji cili kering
    • 1 cm halia
    • 2 ulas bawang putih
    • 1 labu bawang besar
    • 1 biji tomato-potong dadu
    • 1/2 cawan sos tomato
    ## Bahan Hias ##
    • 1/2 biji bawang besar- potong bulat
    • kacang hijau secukupnya *tak letak

    Cara-cara 

    1. Bersih ayam. Potong kecil-kecil dan gaul dengan garam kunyit. Goreng sehingga 2/3 masak
    2. Tumis bahan kisar kecuali sos tomato dan tomato sehingga naik bau. Kemudian barulah dimasukkan sos dan buah tomato. Tumis sehingga naik minyak.
    3. Masukkan ayam. Biar kuah jadi pekat. Sekali sekala hendaklah digaul balikkan.
    4. Bila kuah dah pekat bolehlah masuk bahan-bahan hias. Biar 1-2 minit. Kemudian padamkan api.

    YOGURT STEAM CUPCAKES II

    Assalamualaikum w.b.t

    Dah berapa hari blog tak terupdate...sibuk campur buat-buat sibuk jek..hihi..banyak kerja lak akhir-akhir ni, tambahan lagi anak-anak baru siap ujian pertengahan tahun, sekarang kena prepare untuk ujian sekolah KAFA pula..harap agar semuanya berjalan lancar InsyaAllah..


    Dah sarapan? Harap anda semua bersarapan dengan gembira..sebagaimana 'gembira'nya kuih yang ditayangkan ni..hehe..kali ke 2 buat, kali ni juga buat separuh adunan, yogurt pun cukup2 je untuk separuh adunan tu..sarapan untuk pagi ni beserta bekal Adam & Akmal ke sekolah Kafa..jom tengok resepi yang Ana edit untuk separuh adunan, nak tengok resepi asal blh jenguk SINI & SINI...Kak Nor pun dah cuba & lagi cantik hasilnya..



    YOGURT STEAMED  CUPCAKES
    Sumber : AnnaQawina

    bahan-bahan : 
    • 3/4 cawan gula castor 
    • 1/2 sdt ovallete
    • 1 cawan tepung gandum
    • 1/2 cawan yogurt asli
    • 1 biji telur
    • 1/4 sdt double action baking powder
    • pewarna hijau, merah, ungu & coklat
    • cawan kertas secukupnya
     
    Cara-cara :
    • Campur semua bahan di atas dalam mixer.
    • Pukul sampai adunan menjadi pekat, pucat warnanya..*guna high speed.
    • Adunan menjadi pekat seakan-akan yogurt..
    • Asingkan sedikit daripada adunan tersebut & campurkan pewarna kesukaan, gaul sebati.
    • Sendukkan adunan putih ke dalam cup muffin 3/4 cup, sudukan sedikit adunan bewarna atasnya.
    • Kukus dengan api kuat, pastikan kukusan sudah betul-betul panas baru letakkan kuih tadi.Kukus lebih kurang 15 minit, adunan yang masak akan mekar tersenyum...
    • Sejukkan & simpan dalam bekas tertutup..

    16 Mei, 2011

    MINI CHOC.MOIST CUPCAKES With CHOC.FROSTING..Selamat Hari Guru

    Assalamualaikum w.b.t

    Bersua kembali di pagi Isnin, semoga hari ini & hari2 seterusnya memberi kecerian & Rahmat buat kita..InsyaAllah..

    SELAMAT HARI GURU buat semua guru-guru kat dunia nih..Jasa guru mendidik seawal usia dari tidak tahu apa-apa kepada seorang manusia yang berilmu..betapa besar & berat tugas guru namun tetap mereka ikhlaskan diri berkhidmat untuk mendidik anak bangsa..teruskan usaha murni & ikhlas itu wahai guru..

    Sempena jamuan kecil-kecilan kat Tadika Al-Humairah, tempat puteriku Nurdamia Zahra menuntut ilmu alam kecilnya, umminya merajinkan diri menggodek sesuatu untuk dibawa ke tadika pagi ni, masing-masing murid bawa serba sedikit juadah untuk dikongsi, tambahan lagi cikgunya juga dah sediakan juadah..kira tokok tambah bagi meriah suasana & meja hidangan jela..hehe..


    Chocolate Moist Cakes resepi asal dari Puan Munira Baharom, kini di 'mini'kan dalam acuan kecil-kecil, lagi senang nak makan & cepat lagi habis berbanding kalau buat sebiji kek dalam loyang..sedap sangat kek ni, walau kali ke berapa dah buat, tak jemu makan, tambah lagi dah buat kecil-kecil ni makin sedap pulak..huhu..si kecil Hannah ni sejak malam tadi lagi dok makan, tak silap sebelum tidur dah 6 biji dia makan, lembut tak payah nak kunyah pun takper..tapi pastikan kemam dulu yer..kang tercekik lak telan terus..hehe..Kat sini dikongsikan resepi yang dah diedit untuk dijadikan saiz mini & diletakkan Choc.Frosting atasnya..simple deco aje..nak deco lebih2 faham-faham ajela ek..



    MINI CHOC.MOIST CUPCAKES
    Resepi asal dari KEK COKLAT MOIST MUNIRA..resepinya ada sini..

    Bahan2 A :  (+/- 64 biji cup saiz no.2)
    • 1/2 cwn gula pasir
    • 3/4 cwn serbuk koko
    • 1 cwn susu cair
    • 3/4 cwn susu pekat
    • 1 cwn minyak masak
    *semua bhn A diatas gaul sebati & masak atas api perlahan. Tak payah sampai mendidih.
    *rehat kejap bila bhn dah sebati.


    bhn2 B:
    • 3/4 cwn tpg gandum
    • 1/2 sudu kecil soda bicarbonat
    • 1 sudu kecil baking powder
    *semua bhn B diayak bersama..

    bhn C:
    • 4 biji telur(blender jer)..kebetulan blend.rosak, jadi guna mixer jela..
    Cara2nya:
    • Satukan bhn B dan C kedlm bhn A...
    • Tuang secara berselang seli dan gaul dgn senduk je...gaul smpai sebati & tak berketul.
    • Sediakan acuan lompang beralas cawan kertas & tuang adunan kek 3/4 penuh. Masukkan adunan ke dalam jug & tuang, lebih senang.
    • Kukus adunan tersebut di dalam kukusan yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Pastikan penutup kukusan dibalut kain bersih agar tiada air menitik atas kek.
    • Kemudian kukus dlm 10 - 15 minit (sehingga masak). Sejukkan baru dihias dengan choc.frosting @ apa-apa topping kesukaan.


    Choc.Frosting 

    Frosting:-
    • 142g chocolate (5 oz)-(Ayu used Valrhona Dark Chocolate)
    • 86g butter(3 oz)
    • 1/2 cup sour cream-(Ayu used 1/2 cup plain yogurt +11/2 tbsp melted butter) *ikut Kak Ayu
    • 1 tsp vanilla
    • 5-7 oz icing sugar (start with 5 oz and add accordingly) - (Ayu used 2 oz -21/2 oz- 60g -75g)-sorry just edited. *Ikut jugak..

    Method:-

    • Melt butter and chocolate using a double boiler. 
    • Once smooth and melted, gently whisk in vanilla. 
    • Whisk in icing sugar, a little at a time. Add in sour cream and cream till its satiny smooth. 
    • Keep it aside for a while to thickens. Do give it a stir once in a while.
    SELAMAT MENCUBA DENGAN JAYA..^_^

    BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

    Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...