31 Julai, 2010

KESIAN ORANG NIGERIA TUH!!

Assalamualaikum....dah sarapan ke belum ni? Meh kita pekena mee goreng spinggan, kena lak ngan teh susu nih (orang kampung Ana panggil teh tarik tu teh susu..) Pagi-pagi ni masuk blog sebab harini kan Sabtu & esok Ahad, anak-anak akan bentang kawad berduri depan pc...tak boleh nak berfb @ berblog ler..kena curi-curi je masuk, macam pencuri lak kan..hihi...

Harini Ana masak mee goreng je, bahan-bahan pun main taram je, ikut apa yang ada dalam petiais, yelah dah ujung bulan ni, mana ada stok barang dapo...heheh..*alasan nak nyoping kot* Ana cuma letak meatball ,fishball & chicken ball je, sayur pun takde, boh daun bawang kira adala khasiat sayur tuh..haha...


Ni sebenarnya nak cerita tentang malam tadi..Cik Abe Ana pergi kenduri tahlil, biasala dia kan Imam..heheh..bukan Imam Muda yea, dah tuo sikit ler...Masa nak pergi kenduri tu ada 2 orang rakyat Nigeria *betul ke eja nama negara tuh?*, orang Muslim le, diaorang ajak pergi skali lepas solat Isyak tu. 

Pergi kat rumah pertama (ada 2 tpt tahlil mlm tadi) tuan rumah hidangkan nasi berlauk, lauknya ayam merah pedas & daging gulai camtuler..pastu ada dihidangkan sambal belacan, dimakannya sambal belacan tu, dia ambik banyak lak tu, tengah2 makan tu dengar dia 2 orang tu dok cakap.."hot..hot..hot..." pakat cari air, sudahnya nasi tu diketepikan je, tak boleh nak telan dah.....hadooiii...sian dia kan?

Pastu pergi lak ke rumah yg ke2..lepas doa, tuan rumah jemput makan, diaorang dah fobia dah nak makan takut terkena macam tadi, tapi dipujuk tuan rumah dengan bubur, mula2 tu dia tenungla, sebab bubur kan warnanya macam belacan kot..hihi..tapi tuan rumah cakap.."coconut..coconut.." baru dia makan..Kisah sebaliknya berlaku kat kawan dia sorang lagi tu, agaknya dahaga kot, dia ambik gelas, dicedoknya menu  cecair tu masuk dalam gelas...sekali dengar "ssllllrrrrpppp..." dengan bergayanya...."kukik..kukik..kukik..." tetamu sebelah & yg terdekatnya dok gelak, nak tegur tak tahu nak spiking kot...maka periksalah Hamba Allah tu kenapa kan...rupa-rupanya dia g slllrrrppp kuah acar timun..waaaaaa...mau masam + pedas le....aduuiii...sian lagi..rasanya pasni tentu diaorang serik dah kot nak ikut g kenduri..hihi...

Ana kongsikan cerita ni bukan nak aibkan sesape yea, tapi rasanya bolehla dijadikan iktibar untuk tuan rumah, kalau nak buat majlis makan-makan & yang dijemputnya orang luar @ asing *bukan makhluk asing tau..* agak-agakla, jelaskan apa menunya kan..yang kawan-kawan pun kena tunjuk ajar gakla orang yang tak tahu tu, takdela diaorang serik nak berkawan & berjiran..tol tak?
Oh ya..selamat berhujung minggu...

29 Julai, 2010

STRAWBERRY MUFFIN

Bismillah..Alhamdulillah dah selesai makan malam...sementara menunggu cik Abe Ana balik dari surau, sempatla update jap, projek petang tadi, muffin lagi..konon2nya nak tunggu untuk makan2 esok pagi sambil nak bagi Adam bawak bekal, tapi yang tinggal seciput je..huhu...
Ni le cinonet je boh dalam bekas kecik, senang budak2 nak makan, baru kluar oven..

Dah sejuk sikit warnanya dah bertukar, takdela pucat macam tak berbedak gitu kan...

Rupa kejadiannya setelah di'operate'...lembut je anggota dalamannya..heheheee...sebenarnya filling tu Ana cuma boh jem stoberi yang buat sapu kat roti tu je, lenyek2 bagi hancur..haha..dah terdesak kan..tu pun tak banyak, habis di makan ngan roti...
Meh kita layan bahan-bahan & cara-cara pembuatannya...

Sumber :Ana copy dari blog Mat Gebu ,kat Izah pon ade,kat blog lain nantile Ana cek yea, lom sempat nak jenguk2, skali masuk dapo org mau berjam-jam termenung tgk menu & masakan sedap2..hihi

Bahan-Bahannya:- (Ana buat 1 adunan dapat 20 biji bekas kecil & 9 biji cup besar)
  • 170 g mentega
  • 170 g gula halus (castor sugar)
  • 4 biji telur gred A (berat kurang lebih 60g sebiji)
  • 350 g tepung gandum*
  • 20 g baking powder*(*disatukan dan diayak)
  • 160 ml susu segar *Ana guna susu cair
  • 1 camca teh esen vanilla
  • Strawberry filling secukupnya (atau guna apa filling kegemaran)

Bahan Hiasan:- (copy paste Mat Gebu punya ayat ni)
100 g coklat berperisa strawberry, dicairkan secara double-boiler (tapi gunakan api paling perlahan dan biar mangkuk sederhana panas untuk mengelakkan coklat bertukar warna...Tips dari Ho Ah Lin @ Chef Nor Zailina Nordin...terima kasih!!)

Cara membuatnya:- 
  • Panaskan oven pasa suhu 175C. Putar mentega dengan gula hingga putih, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gebu. 
  • Masukkan esen vanilla dan putar. Perlahankan speed dan masukkan tepung berselang seli dengan susu segar tadi hingga habis. Gaul rata. 
  • Sudukan adunan ke dalam mangkuk muffin 1/2 penuh. Sudukan 1/2 camca teh strawberry filling dan sudukan sedikit lagi adunan untuk menutupi filling tadi. Isi hingga 3/4 penuh. Buat hingga siap dan bakar selama 20 minit hingga kuning keemasan. 
  • Keluarkan dari oven dan sejukkan atas jaringan hingga betul2 sejuk sebelum dihias dengan coklat berperisa strawberry (jika suka).


    AYAM BEREMPAH TUMIS PETAI

    Assalamualaikum...dah masak2 & makan2 ke? Ana jap lagi nak makan-makan la, jadi takmau dok lama-lama dpn pc..kang keroncong perut ni..hihi...Ayam ni biasa je tapi di tambah petai tu yang sekali-sekala nampak luar biasa gamaknya, bukan petai tu yang jadi rempah yea......layannnzzz...


    Ayam ni diperap mengikut resepi kak Madiha tu, mmg dah jadi peberet kami kalau nak makan ayam goreng..resepi perapan tu ada kat sini...cuma masa nak goreng tu tak disalut dengan tepung jagung je..

    Bahan-bahan perapan : tengok sinun ler
    Goreng ayam setengah masak.. ketepikan.

    Bahan tumis :
    • 2 labu bawang besar - dipotong bulat
    • 3 sudu besar cili kering kisar
    • Sos tiram
    • Sedikit gula
    • Tomato & cili merah - kalau sukala..
    • Petai - dikupas kulit & belah 2
    Cara -cara :
    • Panaskan sedit minyak lebihan gorengan ayam.
    • Tumiskan sebahagian bawang besar bersama cili kering kisar sampai pecah minyak
    • Masukkan sos tiram bersama tomato, tambah sedikit air & gula
    • Biarkan seketika & masukkan ayam. Kaup balikkan.
    • Bila dah mendidih & hampir lembut ayam tu baru masukkan petai bersama lebihan bawang besar & cili merah..
    Elokla dimakan ngan nasi panas-panas, sampingannya sup sayur ke, best gak kan...

    BEST EVER MUFFIN

    Monink...eheh...Bissmillah..Assalamualaikum teman-teman teristimewaku...dah sarapan ke? Kat rumah Ana sarapan roti je, tapi yang spesel roti untuk Adam le, biasala kan nak bg dia bekal ke sekolah pagi, takkan nak bg cekodok lak, mau dia nak bawak..eksen tol bebudak skrang nih kan..hihi...*Psst...Ana tak suka sgt buat cekodok sebenonye..* :D

    Harini nak tayang muffin yang Ana buat petang semalam, kira menu minum petang le, dah habis pun...terliur tgk Mas buat, jenguk lak kat rumah Izah..bila dah start memuffin ni susah lak nak stop, suka buat sbb saiznya cinonet je, anak2 suka makan lak tu..Ummi diaorng pon suke..heheh!!

     
    Nampak tu? Cinonet je muffin tu, ingatkan boh banyak2 kang melimpah lak kluar cup, maka kejadiannya rendah jela, Ana boh cheese tapi sebab nak jimat kot, cheesenya tak nampak le...haha...ada rasa2 gak cheese tu kan takperla, janji blh dimakan dengan selamat & jayanya..tgk Mas buat ada kaler hijau, ingatkan nak gak letak warna sikit, masa dok sibuk2 ngacau tu, Hannah pun sibuk tarik kaki kain Ana, nak nyusu ler...habis lupa tang kaler maler tu..pucat je kan..

    Ambik kat sini : Izah Kat sini pun ada Mas  

    Bahan ( untuk 12 biji muffin ) : copy from Mas Duniaku
    • 2 cawan tepung gandum
    • 3 sudu teh baking powder
    • 1/2 sudu teh garam
    • 3/4 cawan gula
    • 1 biji telur
    • 1 cawan susu segar *Ana boh susu cair
    • 1/4 cawan minyak sayuran - mas guna minyak masak
    • 2 keping slice cheese - mas tambah *Ana boh cream cheese
    Cara membuat :
    1. Panaskan oven pada suhu 205c ( nanti diturunkan ke 180c bila nak bakar muffin )
    2. Dalam mangkuk,campurkan tepung gandum,baking powder, garam dan gula. Buatkan lubang ditengahnya.
    3. Dalam mangkuk yang kecil,pukul telur sedikit, masukkan susu dan minyak. Tuangkan kedalam mangkuk yang berisi tepung tadi dan gaul dengan garfu sehingga sebati. Adunan akan nampak seperti berketul - ketul sedikit.
    4. Tuang adunan kedalam mangkuk muffin.
    5. Pelbagaikan muffin anda :
    • Muffin Blueberi - Campurkan 1 cawan blueberi segar
    • Muffin Kismis - Campurkan 1 cawan kismis yang dicincang
    • Muffin Kurma - Campurkan 1 cawan kurma yang dicincang
    • Muffin Cheese - Masukkan 1 cawan keju cheddar yang telah diparut. ( mas letak 2 keping slice cheese yg dihiris2 halus) (Ana letak cheese parut je)
    6 . Bakar muffin selama 25 minit atau sehingga kekuning - kuningan. 

    SELAMAT ME"MUFFIN" YEA

    28 Julai, 2010

    UDANG MASAK LEMAK

    Bissmillah...Salam mesra buat teman-temanku...Tayang menu semalam sebenarnya ni, dah tenet kurang aktif kenala simpan dulu n3 ni...kalau ade lagi maknanya dah basi le tu..hihi...kalau udang Adam & Damia terkam le, Akmal toksah dok paksa dia takkan makan..taktaule ngape dia tak nak makan makanan laut kecuali ikan..


    Ana kalau masak lemak jarang buat yang pedas2 sebab nak bagi anak-anak makan skali kan, nak pedas kena buat sampingan macam sambal belacan ke..sambal kicap ke...Ana letak daun kunyit yang Ana tanam sendiri tau,  daun je boleh guna, isinya belum lagi..haha...

    Nak buat ni sonang jo...
    • Udang ikut suka hati le nak yang macamana
    • Tauhu - dipotong 9
    • 5 ulas bawang merah * tumbuk/blend
    • sedikit lengkuas * tumbuk/blend
    • 2 biji cili merah * tumbuk/blend
    • 1 kotak santan m&s
    • 1 1/2 kotak air (sukat guna kotak santan tu)
    • 1 batang serai
    • 1 helai daun kunyit
    • 1 keping asam keping
    Cara :
    • Satukan santan, air,serai, asam keping & bahan tumbuk ke dalam periuk.
    • Rebus sampai mendidih, selalu le kacau2 tak bg santan tu berketul-ketul
    • Bila dah mendidih, masukkan udang bersama tauhu, garam & gula
    • Kacau2 seketika kemudian masukkan daun kunyit yang dihiris.
    • Angkat & hidangkan.
     Kalau nak pedas boleh je tambahkan cili api, jangan lebih-lebih, kang berasap lak telinga...

    SELAMAT MENJAMU SELERA

    27 Julai, 2010

    CHICKY PATTY

    Salam pagi sahabat2 alam maya...pagi weh harini...sambil-sambil masak untuk hidangan tengahari, Ana tunjukle hidangan pagi dulu, ye dok? Chicky Patty ni sebenarnya roti sandwich & daging ayam je, cuma masa Ana siapkan sarapan tadi, Adam & Akmal dok ngintai-ngintai, tertanya-tanya apa nama menu ni, Ana cakapla burger je..tapi budak-budak ni kata bukan..Craby Patty..ala-ala Spongebob tu ler..heheh..Ana cakap balik, ini bukan crab tp chicken...ooooo....kita tukar nama jadi Chicky Patty..itu le kisahnya..

    Menu cenggini ler yang selalu laku kat rumah Ana ni pagi-pagi, yelah Adam keluar rumah nak kesekolah agama belum pukul 7 lagi, mana ada selera nak makan nasi goreng ke nasi lemak ke..skali 2 kala tu ok le gak kan, dah makan kat rumah, dia bawa juga Chicky Patty ni buat bekal. Kalau ada yang tercari-cari menu apa nak bekalkan anak-anak ke sekolah bolehla try kan...:)

    Apa yang diperlukan ??
    • Roti  *Ana guna roti putih
    • Keju..*Ana guna Mozzarella
    • Sandwich Patty *Ana guna jenama AYAMAS
    • Sosej & telur
    • Salad & mayonis & sos cili
    Nak buat ??
    • Ambil roti & potong keraknya
    • Sandwich Patty digoreng dalam minyak tohor/sedikit sampai kuning keemasan
    • Goreng sosej & potong nipis
    • Telur dikacau-kacau & goreng tanpa minyak, buat telur hancur.
    • Bersihkan salad & toskan /keringkan airnya
    • Keju dipotong keping/parut ikut sukala...
    • Ambil roti sandwich, letakkan salad, letak telur hancur
    • Susun sosej yang dah dihiris nipis & paipkan mayonis bersama sos cili
    • Letakkan sandwich patty & paipkan sekali lagi sos & mayonis
    • Susun keju di atasnya & tutup dengan sekeping lagi roti

    #Tip : Jangan sapu /paipkan sos/mayonis di atas roti jika ingin bekalkan anak anda, sebaliknya sos disapu diantara daging/salad supaya roti tidak mudah basi/masam & lembik#

    NYUM...NYUM...

    26 Julai, 2010

    YEAST PANCAKE & RED BEAN PASTE

    Salam mesra buat semua...harini baru boleh berblog..sejak akhir-akhir ni line asyik tergendala je...apa masalah pon taktau le...bulan-bulan bayar sama gak, takde kurangnya..hmmm....harini nak cerita tentang Sabtu lepas punya..dah dekat-dekat nak puasa ni adala buat persiapan sikit, persiapan raya ni..hihi..sebelum keluar membeli belah yang tak seberapa tu Ana ada cuba buat pancake untuk sarapan pagi, dari resepi T&T  ni, makan dengan inti kacang merah, sedap yea..lembut je takle liat macam lempeng biasa2 buat...


    Dah sejuk pun masih lembut gitu...untuk Hannah yang umur 11 bulan tu Ana bg makan dengan madu je...nak gulung macamana pun terserahla..kita yang nak makan kan...bab inti tu kalau nak letak inti coklat ke, kelapa ke tetap tak salah, taknak boh inti pun takpe...Inti kacang merah ni Ana buat sendiri gak, dah banyak hari simpan dalam peti ais..

    Skrg Ana kopipes resepi pancake dari sini yea...

    INGREDIENTS
    • 2 cups all purpose flour
    • 2 teaspoons dry yeast
    • 2 teaspoons sugar
    • 1/2 cup warm water
    • 1 and 1/2 cup warm milk
    • 3/4 teaspoon salt
    • 3 tablespoons melted butter
    • oil to grease the pan
    METHOD
    • Combine yeast, sugar and warm water in a small bowl. Keep 10 minutes or until frothy.
    • In a mixing bowl combine flour, salt, butter and milk. Stir until no lumps.
    • Add yeast mixture to the flour and stir well. Keep covered for one hour.*Ana nak cepat, 15 minit je...hihi...*
    • Lightly grease the pan, pour 1/2 cupful of batter and turn when bubbles appear on top and cook the other side.
    • Repeat the process until batter is used up. Place a piece of pancake on a plate, stuff with desired filling and fold into half. Enjoy..
     
    Ni pulak resepi & cara nak buat inti kacang merah...ambil kat facebook Mamajay..

    Bahan-bahan :
    • 500 gm kacang merah
    • 1 1/2 cawan gula pasir
    • 1 keping gula melaka
    • 1 helai daun pandan
    • 1/2 cawan minyak masak
    Cara-cara :
    • Kacang merah di rebus sehingga empok. *seeloknya rendam dulu 1 malam*
    • Tapis air yang berlebihan(jika ada banyak) dan masak sehingga airnya benar2 kering. 
    • Setelah itu masukkan semua bahan dan masak sehingga kental. selalu kacau supaya tidak hangit dasar periuk. 
    • Sejukkan & simpan dalam peti ais.
    SELAMAT MENCUBA

    BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

    Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...