Assalamualaikum
Menu 25 Julai lepas..sehari selepas Izah tayang,,maka bertempiaran menuju ke dapur mengacaunya..Alhamdulillah anak2 suka, Syifa' pun laju je makan..
Selepas Izah tayang haritu, Mas, CT Zalienda & Kak Azita Zain pun buat jugak..wahh...menu peberet bulan puasa kan..cuma takde daun pisang, Ana cuma guna paste pandan & sedikit pewarna hijau..maka takle ori sangat kan..okla dapat rasa2 basahkan anak tekak..hehe
KUIH TEPUNG PELITA
resepi: kak Yani @myR
C & P : Izah Daut
Bahan-bahan ( 12 cups- bergantung pd saiz bekas )
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
4 sudu besar tepung beras(ratakan)
1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air
sedikit kapur dan sedikit garam
Cara-cara
Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
Perah santan, masukkan tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
Sejukkan
^_^..SEDAAPPP sangat..:D
NOTA:
Izah ikut sedikit tips daari joayee untuk membuat kuih ni basah2
seperti kuih dibeli. Dalam bancuhan tepung beras lapisan pandan tu, saya
taruk 2 sb tepung ubi. Dan semasa hendak meletakkan lapisan santan
putih ke dlam bekas, sudukan dulu sedikit gula ke atas lapisn hijau
kemudian baru dilapiskan lapisan putih. Saya taruk 1/2 sk gula. (ANA IKUT IZAH JUGA)