31 Mei, 2012

Chocolate Cheese Tart

Assalamualaikum

Singgah sebentar update blog yang semakin hari semakin suram..dek kemalasan & kesibukan puan tanah kedaung..hehe..


Cheesetart edisi coklat..yummy..kegemaran kanak-kanak & yg bukan kanak2 penggemar coklat..cubalah yer..
Ada pe'ngejasan' sikit dalam rsp cheese tu, Ana cuma masukkan lebihan coklat ganache baki letak kat kek sebelumnya..letak ikut suka banyak mana, lagi banyak lagi pekat & kuat rasa coklat tu..

 
Mari kita tengok bahan2 & cara membikinnya ya..nak order pun boleh, sila sms 019-3004358 @ email anna_qawina@yahoo.com.
Bagi yang order area KL/PJ & kawasan sekitarnya, anda boleh pilih untuk penghantaran menu2 terpilih dengan hanya tambahkan RM10 upah despatch ya..


CHOCOLATE CHEESE TART
Sumber : AnnaQawina

CRUST
Bahan-bahan :
  • 250g mentega Buttercup
  • 120g gula ising
  • 2 biji telur gred B
  • 480g tepung gandum (kalau lembik tambah tepung lg)
Cara-cara :
  • Ayak gula icing ke dalam mangkuk besar.
  • Menggunakan senduk kayu@whisker, pukul gula icing & mentega hingga sekata. Jangan pukul lama sangat.
  • Masukkan telur & pukul lagi sekejap.
  • Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga membentuk doh, gaulkan dengan tangan biar sebati.
  • Kalau lembik sangat boleh tambah sedikit tepung lagi.
  • Bulat2kan doh sebesar ibu jari & tekan ke dalam acuan tart, biar sekata, potong tepinya dengan pisau agar rata, cucuk dasarnya dengan garfu.
  • Buat sampai habis & bakar menggunakan suhu 170'C lebih kurang 15-20 minit@sehingga masak (warna perang2 sikit) *Guna api atas bawah dulu 10 minit, kemudian api bawah sahaja sehingga masak.
  • EDIT : Untuk mendapatkan crust yang cantik & elok pada pemerhatian Ana, simpan doh dalam peti sejuk untuk 1/2 jam kemudian baru diterap, kemudian, sebelum dibakar, masukkan dulu adunan doh yang dah siap diterap dalam peti ais sambil2 panaskan oven tu, kemudian bakar, ON kan kipas oven jika ada, InsyaAllah pastri anda akan cantik & lebih elok.
  • *Kalau tak sempat habiskan boleh simpan doh dalam plastik & tutup rapat, simpan dalam peti sejuk.
  • *Adunan ni akan menghasilkan lebih kurang 100 biji crust saiz kecil.
  • Simpan crust dalam bekas kedap udara. 
  • ACUAN TART NI TAK PAYAH OLES MINYAK/MENTEGA, DAH MASAK TERBALIKKAN JE & CRUST TU KELUAR DENGAN ELOK
  • Pastikan acuan tidak basah.


CREAM CHEESE FILLING
Bahan-bahan : (Untuk 50pcs cheese tart)
  • 250gm cream cheese
  • 50gm gula kastor / gula halus
  • 1 biji telur Saiz B
  • ½ sudu teh esen vanilla 
  • Choc.ganache secukupnya. untuk adunan cheese
  • Choc.ganache secukupnya untuk inti & perlu disejukkan dahulu dalam peti ais supaya lebih kental & senang untuk paipkan dalam crust

CHOC.GANACHE
Bahan-bahan :
  • 200 grm coklat masakan
  • 100ml susu cair/150ml whipp. cream
  •  1 sdt butter
(Double boiler coklat bersama susu cair, dah agak2 mencair coklat tu, tutup api, teruskanmengacau sehingga coklat benar2 cair & masukkan butter, kacau sebati)

 

Cara-cara :

  • Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  • Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
  • Masukkan choc.ganache secukupnya, boleh rasa untuk tahu setakat mana yang ada perlukan.
  • Masukkan inti/filling ke dalam kulit tat.
  • Tuang cream cheese ke atasnya. 
  • Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.

Sumber telahan : Kak Azita Zain, Citarasawan, Zack Zachoes

29 Mei, 2012

TAHNIAH MAS@DUNIAKU

TAHNIAH BUAT MAS & FAMILY ATAS KEHADIRAN AHLI BARU DALAM KELUARGANYA..

Dapat sms awal pagi tadi dari Mas yang menyatakan beliau dah pun melahirkan baby boy seberat 3.16kg..Alhamdulillah, berakhir sudah penantian yang mendebarkan bagi Mas & suaminya, tak terkecuali jugak debaran teman2nya ni..hehe..


Dengan izin Mashitah a.k.a Mas..disini saya lampirkan foto baby Adam..Muhammad Adam namanya..moga baby membesar dengan sihat & jadi anak soleh..


SELAMAT BERPANTANG MAS

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...