19 Mac, 2011

PAU GEBU MJ

Assalamualaikum w.b.t.

Salam pagi Sabtu buat semua, terima kasih Ya Allah kerana memberi peluang & ruang untk bernafas lagi di hari ini, syukur juga kerana berpeluang bersiaran kat blog ni...Dah bekpes? Haaa...meh..kita bekpest sama-sama dengan Pau Gebu MJ nih..MJ? Awek Spiderman tu ke? Haih..dia tu makan pau ke? Dok tahuler ambo..takdok masa nak nanyer dia, sape2 dok dekat2 MJ tuh lehla soksek soksek yer..hihi...

MJ ni maksudnya MamaJay..kalau kat MyResipi gelaran manjanya Mama Kastam Tioman..sah2 mama nih dok kat Tioman kan...hehe...kira letak nama glamer sikit kat Pau resepi beliau ye, senang nak ingat kan...


Ok..berbalik kepada pau yang tak seberapa tu, bukan sebab rasa dia tak seberapa tau, cuma keadaan fizikal pau tu yang kurang sikit, maklumle tangan ni teramatle amaturnya bab-bab membentuk & membulatkan kuih muih ni..hehe..Adunan pau ni Ana buat malam tadi, sekejap je buatnya, sempat jugakla ahli kabinet rumah ni makan panas2 sambil2 layan citer rimau 2 beradik tu...apa tah..2 Brothers? Layan jela...
Pagi ni cuba rasa sebiji pau tu sebelum panaskan balik, masih lembut tak liat2...seronok jugak ni..jadi Ana panaskan sedikit jela, yang lain tu makan cmtu je....


Ini kali ke 2 buat pau guna resepi ni, pertama kali buat masa kat kampung haritu, buat sama-sam dgn kakak, time nak hempas tuh, suruh dia buat..sambil2 gelak dok hempas doh..haha..klaka gak tapi mudah benor nak membuatnya kan.. 


RESEPI PAU GEBU MJ
Copy by : Annaqawina

Bahan-bahan :

  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air suam
  • 1 sudu besar planta
  • 1 sudu besar susu pekat manis
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil gula
  • 2 sudu kecil mauripan
  • plastik / daun pisang untuk alas pau

Cara-cara :
  • Satukan gula + garam + air suam + mauripan kacau dan biarkan sehingga mauripan mengembang.
  • Dalam mangkuk masukkan tepung + planta + susu pekat manis, gaul hingga menjadi seperti serbuk roti.
  • Masukkan mauripan dan uli dengan lembut sehingga menjadi doh. 
  • Kemudian masukkan minyak masak dan uli sehingga minyak sebati. 
  • Hempas doh tersebut sebanyak 41 kali. Doh sudah mula lembut dan biarkan sebentar, tutup dengan tuala lembap atau dengan surat khabar pun bolih. 
  • Sementara itu siapkan pelapik pau sama ada daun pisang atau plastik yang di potong 2" x 2".
  • Ambil sedikit adunan isi inti kacang merah atau inti kelapa. Susun dalam loyang. Buat sehingga habis. Panaskan kukusan. Bila air dah mendidih, kukus pau selama 5 - 6 minit. 
  • Angkat loyang pau dengan penutupnya sekali ke bawah, baru bolih buka penutupnya ( kalau buka penutup kukusan diatas dapur bolih menyebabkan pau akan menjadi mengerutu pada permukaanya ). 
  • Susun pau di atas surat khabar.
  • Siap. 
TIPS :
Ana copy semua tips yang sifu2 baking ni letak..terima kasih bebanyak kerana turunkan pelbagai ilmu masakan ni, kali ni nak copy kat sini untuk rujukan akan datang & rujukan teman-teman juga..semoga anda semua dilimpahi Rahmat oleh Allah Ta'ala kerana sudi berkongsi resepi & pelbagai ilmu dunia masakan..

 
Tips-Tips untuk mengelakkan pau berkedut apabila selesai dikukus
  • Pastikan air kukusan betul-betul mendidih. ( air kukusan lebih kurang 3/4 pengukus.
  • Jangan kukus pau terlalu lama ( masa yang ros sarankan hanya 6,7 dan 8 minit sahaja)
  • Apabila mahu menangkat pau yang sudah di masak, angkat sekali pengukus atasnya dan alihkan dari haba pengukus,
  • Angkat pau yang sudah masak dan letakkan di dalam bekas ( jarak-jarakkan pau, jangan ditindih antara satu sama lain)  dan susun baki pau yang mahu dikukus, ulang langkah tadi sehingga selesai.
  • Pastikan air kukusan tidak jatuh pada permukaan pau, ( kalau nak lagi yakin boleh balut penutup pengukus dengan kain bersih).
  • Jangan perap adunan pau terlalu lama, cukup sekadar panaskan air di dalam kukusan & terus kukus setelah selesai memasukkan intinya 
  • Menguli juga tidak terlalu lama, jika menggunakan BM, cukup sekadar 1 pusingan,(10-15 minit kot) tak perlu siapkan sehingga 1 1/2 jam.
 
 
**gunakan semua bahan yang berwarna putih,bagi mendapatkan pau yang putih apabila di kukus nanti, jangan gunakan marjerin ataupun minyak masak bagi menggantikan shortening.


Sumber : Ros@jintanmanis, Rinchan,Myresipi.com, dll tak dapat nak letak link semua..terima kasih..

INTI KACANG MERAH

SELAMAT MENCUBA... 

INTI KACANG MERAH


INTI KACANG MERAH


Copy by : Annaqawina
  • 450g (1Ib) kacang merah..saya guna kacang jenis kecil2
  • 3-4 helai daun pandan
  • 10 cawan air
  • 1 1/2 cawan minyak
  • 600g gula ( 1 1/2Ib) gula
  • 1 camca teh esen vanila

Cara-cara:

1. Bersihkan kacang merah dan daun pandan dan masukkan ke dalam periuk tekanan bersama air

2.Masak selama 40 minit sehingga kacang empuk

3. Angkat kacang dan masukkan ke dalam pengisar. Kisar hingga lumat. Jika terlalu kering dan payah hendak dikisar, campurkan sedikit air panas.

4. Panaskan minyak di kuali. Tuangkan kacang dan masukkan gula. Masak dengan dikacau selalu sehingga pes kacang hampir kering.

5. Masukkan esen vanila. Keluarkan ke dalam mangkuk dan sejukkan.

6. Masukkan ke dalam peti sejuk dan bila sejuk buatkan guli2 kecil dengan digolek secamca teh inti kacang di atas tapak tangan.

Nota Kaklong Syikin:
-saya tak rebus kacang merah ni di dalam periuk tekanan, sebaliknya menggunakan periuk biasa sahaja. Memang lambat empuk. Jadinya setiap kali air rebusan hampir kering, saya tambah air hinggalah ia jadi empuk (lembut bila dipicit).
- untuk pertama kali mencuba, sebaiknya anda buat separuh drp sukatan asal, takut2 tak jadi bila membuatnya.
 
NOTA ANNA :
-Saya guna periuk kalis lekat & mempunyai penutup yang berat, jadi air wap tak keluar melimpah,masa memasak sekejap saja.
-Semasa hendak memasak kacang yang sudah dikisar, tetap menggunakan periuk yang sama, hasilnya tiada langsung kerak-kerak yang melekat , berbanding menggunakan kuali/periuk biasa akan berkerak & susah nak cuci...hihi..pengalaman membuatnya sebelum ni tau..!!
 
**maaf : link resepi ni tak dpt nak letak, terpaksa letak link blog beliau je..harap beliau tak kisah..terima kasih Kaklong Syikin**
 
SELAMAT MENCUBA...(*_*)

18 Mac, 2011

PENGAT LABU

Apa menu minum petang? Dah ada yang siap ke? hehe...meh buat pengat labu ni..oppsss...bukan yang Ana buat harini yer..sebenarnya ini menu minum petang semalam, sambil2 masak makan malam, tergerak hati nak buat pengat labu, kebetulan masa pergi Mydin USJ Selasa lalu, "Ter"ambil sebiji labu..heheh..pandai je "Ter" kan..


Nak ikutkan senang yang amatle nak membikinnya tapi sengaja gatal tangan g cari mana-mana blog yang tempek resepi ni, senang nak share dengan yang baru2 berjinak nak masak pengat ni kan..cuma ada tambahan kacang merah sikit, kebetulan jugak, sedang2 elok masa masak tu Ana ada rebus kacang merah untuk dijadikan inti kuih pau & roti, sedang2 elok je kacang tu empuk, ceduk sikit masuk dalam pengat tu..sedap tau, cukup2 je manisnya kalau guna resepi kak Zai ni..

Credit to Kzai@Teratak Impian..halalkan resepi yang dah di copykan kat sini...masuk blog akak tu makaiiii...lapor tetiba tau..macam2 menawan kalbu gua..heheh..ok sape2 yang dok pegang pale sambil pk nak masak apa minum petang ni leh try yer..

PENGAT LABU
Olahan : Annaqawina

Bahan-bahan:
  • 1/2 biji labu
  • 1 1/2 kotak Santan (akak guna santan kotak Ayam Brand- kotak biru)(Ana guna santan kotak M&S)
  • 1/2 ketul Gula Melaka
  • 2 sb Gula
  • sedikit Garam (agak2...nnt masin sgt)
  • 2 simpul Daun Pandan
  • Air secukup nya
  • sesenduk kacang merah rebus 

Cara-cara:

  • Labu dipotong dadu dan dibersihkan.
  • Masukan gula,gula melaka,daun pandan ke dalam periuk dan tambah air secukup nya.Nyalakan api dan kacau perlahan
  • Tunggu sehingga gula larut dan masukan labu
  • Masukkan santan dan sedikit garam dan tunggu sehingga mendidih dan labu lembut. (sentiasa kacau supaya tidak meruap)
  • Tambahkan kacang merah
  • Padamkan api dan sedia untuk dihidang.

KERABU SOTONG THAI STYLE

Assalamualaikum & selamat pagi..ceria & indah cuaca harini..harap2 berterusan ke petang hari..InsyaAllah..

Pagi ni nak share sikit menu makan petang semalam..kira makan malam le, kami ni makan jam 6.30 - 7.00 malam..kalau dah malam2 & lewat sangat lebih dari waktu tu dah kurang seleranya..makan ala kadar ajela kan..Kelmarin Cik Abe ada beli sotong, hari sebelumnya dah buat masak kicap, budak-budak sukala..ada lagi lebihan 4/5 ekor, teringin nak buat kerabu sotong, cari2 kat MyResipi jumpa banyak jugakla resepinya, tapi kena cuba 1 per 1 le..kali ni Ana cuba resepi Joayee, bila tgk kat laporan masakan tu Kak Nor & Yani pun rasanya dah cuba buat..


Tapi kerabu ni Ana campurkan dengan lebihan ulam-ulaman, ada jantung pisang, daun selom & tomato..kira nak habiskan baki ulam petang hari sebelumnya..sayang lak nak biarkan camtu je kan...

Ana salin semula resepi ni kat sini untuk rujukan, terima kasih Joayee kerana berkongsi resepi..

KERABU SOTONG THAI STYLE
Olahan : Annaqawina

Bahan-bahan ( 2-4 orang )

  • satu mangkuk Sotong
  • 2 biji limau nipis..Ana gantikan dengan cuka sbb limau takde..
  • Daun ketumbar
  • 1-2 bawang besar
  • 3 sudu besar fish sauce
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam (ikut rasa)
  • 5-10 Cili padi (ikut rasa)
  • NB: bole juga taruk tauge & tomato, n seafood cocktail.. 
  • jantung pisang celur, daun kesom & bungan kantan..Ana tambah   
 
Cara-cara :
  • Bersihkan sotong.
  • Potong bulat2, masukkan ke dalam mangkuk. 
  • Kemudianmasukkan air panas mendidih ke dalam mangkuk sotong tersebut.
  • Rendam selama 5min..kemudian toskn airnya. Sotong akan jadi lembut.
  • Potong cili, daun ketumbar(segenggam), bawang besar serta ulam-ulaman.
  • Campur semua bahan, gaul sekata, rasa garam & gula secukupnya.
  • Hidangkan.

17 Mac, 2011

KEK LAPIS KUKUS VIOLET

 
Kek yang ditayangkan oleh Izah dengan nama Kek Kukus Lapis Coklat..kemudian dengan segera Ana kumpul bahan-bahan..pastu dok tenung je bahan tu dulu..nak buat tak nak..nak buat ke tak..hehe..tapi memikirkan nak bawa balik buah tangan untuk ayah bonda kat kampung, buat jugakle malam sebelum bertolak ke kampung..sedang2 elok pukul 12 tgh malam siap kukus..siap je tunggu sejuk jap sambil2 pack barang masuk beg..*hehe..last minit punya kerja.,.*potong tepinya sikit bagi nampak elok lapisnya tu, dapatle rasa sikit kan..hehe..jadi gambar pun macam tu gakle, kelabu jugak..apa nak buat, dah makan2 kat kampung pun lupa nak posing leklok..

Tapi sempena perasaan membuak-buak nak mencuba tu, tengok2 dalam peti ais ada stok2 bahan yang nak dihabiskan sebelum luputnya tarikh ia di'cop'  kat bekas tu, yang ada pun tak banyak mana sangat pun, terfikir nak masukkan dalam kek..Ana olah sedikit bahan2 perasa tu & bagi nama lain sikit..hehehe..harap Ana sebagai penderhaka kepada resepi ni tak di hukum oleh pencipta resepinya ya..*kalo dok zaman Parameswara ni sah2 dah kena ikat kat pokok melaka kot..hehe..*ada kaitan ke??? tahle..aku dah lupa sejarah dah..hikhilk..

Bila dah tambah blueberry paste tu rasa dia lemak2 masam manis gitu..bila hidang untuk kaum keluarga, yang memakannya kata sedap, sampaikan ada le seorang adik Ana tu sorokkan bahagian dia takut tak sempat nak makan banyak katanya..ada-ada jela budak tuh..suka pulak buat kek lapis ni sebab anak-anak Ana memang suka dengan kek lapis sekarang ni..musim kot..hihi

Sumber : Kak Dayang
Copy : Izahdaut
bahan-bahan : loyang 8 x 4.5 x 4.5
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan nestum yang sudah dikisar dan sekali ayak
  • 1 sk baking powder
  • 250 g mentega
  • 5 biji telur A (asingkan putih dan kuningnya)
  • 80 g gula kastor
  • 1/4 cawan susu pekat manis
  • 150 g coklat Cadbury / Milk Roundies * saya letak coklat cip semi sweet..pun sama
  • 1 sk esen vanilla
  • **pes pandan/pewarna hijau dan pes strawberi /pewarna merah
  • **Ana guna pewarna ungu & kuning
  • **2 sdb Blueberry paste


***kalau nak tengok contoh coklat Cadbury, boleh jenguk di dapur Zaliedana


Cara-cara :

  • Sediakan pengukus dan jerangkan airnya. Balutkan penutup kukusan dengan tuala. Sediakan loyang dan sapukan dengan mentega. 
  • Ayakkan tepung bersama baking powder dan satukan dengan nestum. Ratakan. 
  • Pukul putih telur hingga berbuih. Kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul hingga kental. Ketepikan.
  • Di dalam mangkuk pengadun berasingan, putar kuning telur bersama susu pekat dan mentega hingga pucat. Kemudian, satukan dengan tepung tadi dan esen vanilla. Putar sebati dengan kelajuan perlahan. 
  • Satukan adunan tadi bersama putih telur dan putar lagi hingga sebati. 
  • Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dicampurkan dengan pes pandan/pewarna hijau dan satu bahagian lagi dengan pes strawberi/pewarna merah. 
  • **Ana warnakan dengan warna ungu & tambahkan blueberry paste, kacau sebati, 1 adunan lagi diwarnakan kuning
  • Kemudian setiap adunan dibahagikan lagi dengan 3 bahagian. Kesemuanya ada 6 lapisan.
  • Tuangkan lapisan merah terlebih dahulu dan kukus selama 5 minit. Kemudian, susunkan dengan coklat Cadbury tetapi JANGAN DITEKAN. 
  • Setelah itu, tuangkan adunan hijau perlahan-lahan di atasnya. Ratakan. 
  • Kemudian dikukus selama 7 minit. 
  • Ulangi proses hingga habis. 
  • Untuk lapisan terakhir, sila kukus hingga 15-20 minit lagi. (kek ini cepat masak dan tidak perlu dikukus terlalu lama) 
  • Setelah masak, angkat dan sejukkan terlebih dahulu barulah dipotong supaya lapisannya tidak comot.

DONUT LABU

Assalamualaikum

Bersua kembali, dengan harapan & doa semoga kalian semua sihat sejahtera di dalam lindungan-NYA selalu..belum terlambat rasanya nak ucapkan ta'ziah kepada mangsa & keluarga mangsa gempa bumi & tsunami kat Jepun nun di sana..semoga mereka & keluarga mereka yang terlibat tabah harungi dugaan Allah Yang Maha Kuasa. Masih lagi sibuk dengan kain bajunya, maklumla balik kampung 3 hari je, tapi langsung tak cuci kain kat kampung, semua angkut bawak balik rumah sini, Alhamdulillah semalam cuaca cukup cerah & panas, 4 kali putar mesin & jemur, dah kering jemur lain lagi..tiba pulak masalah lain yang cukup kurang gemar nak setelkan..apalagi kalau bukan nak menarah timbunan kain baju yang dah siap cuci tuh masuk lemari...cobaan gak tu kan..hehe..takpelah, pelan-pelan buat InsyaAllah siap lak ye mudah-mudahan...


Ok, berbalik kepada gambar yang agak kelabu asap tuh, snap pun main tibai je, buat donut untuk bawa balik kampung haritu konon2nya, tapi yang sempat di bawa baliknya cuma separuh je, separuh lagi jamu anak-anak yang suka sangat dengan donut ni..tak kira jenis apa donut tu, janji donut..hehe..kejadian donut ni sungguh banyak tau..tapi lupa nak kira..hehe


Labu tu rasanya kalau kukus lagi elok kot, tak lembik sangat doh donut, yang Ana buat ni rasanya labu tu takle rebus lama sangat pun, tapi nak bentukkan donut tu makaiiii...sabo bebanyak je..memang kena tambah tepung, & yang penting tangan MESTI lumurkan dengan minyak masak, jangan bagi tapak tangan kering, kalau tak adunan tu akan melekit kat tangan..orang lain buat tak tahula canne, dah ramai yang cuba ni, bila makan, rangup kat luar, tapi kat dalamnya lembut jeee...warna donut ni memang asli kuning, macam buah labu tu ler..

Resepi DONUT LABU
Sumber resepi : Kak Madiha terima kasih ye, copy kat sini lak..
Bahan2
  • 1 cawan isi labu kuning yang telah direbus
  • 1 ½ cawan air suam
  • ¼ cawan susu pekat manis
  • 1/3 cawan minyak masak
  • 2 sudu besar gula
  • 2 teaspoon mauripan
  • 620 gm tepong gandum (jika labu rebus agak lembik & menyerap air.. boleh tambah tepong dalam 20 ~ 30 gm lagi!)
  • secubit garam

Bahan2 lain
  • Minyak masak secukupnya untuk menggoreng
  • Gula kastor secukupnya untuk menyalut

Cara2 Menyediakan 
[menggunakan bread maker (BM)]
  • Blend/kisar labu rebus dengan 1 cawan air sehingga halus.  
  • Tuangkan ke dalam BM.  
  • Masukkan ½ cawan air suam lebihan ke dalam jug blender tadi & kisar lagi supaya semua sisa labu yang melekat pada jug blender tadi larut bersama air [supaya tak membazir] & tuangkan air tersebut ke dalam BM.  
  • Masukkan ke dalam BM semua bahan2 cecair seperti minyak masak & susu pekat manis diikuti dengan  gula, garam, tepong gandum & akhir sekali mauripan.  
  • Tekan setting untuk doh (no. 8)*bergantung jenis BM anda dan biarkan BM siapkan kerjanya sampai doh naik (1 ½ jam).

[menguli dengan tangan / cara manual]
  • Campurkan mauripan dengan ½ cawan air suam (jangan panas sgt nanti yis mati) & 1 sudu kecil gula (ambil dari 2 sudu besar gula tadi) kacau hingga agak sebati.  Biarkan sehingga bancuhan berbuih.  
  • Blend/kisar labu rebus dengan 1 cawan air sehingga halus.  
  • Tuangkan ke dalam bekas menguli/besen yg sesuai.  
  • Masukkan kesemua bahan2 lain seperti minyak masak, susu pekat manis, gula, garam & bancuhan yis yang telah berbuih tadi.  
  • Kacau rata dengan tangan.  
  • Tambahkan tepong gandum sikit demi sedikit sambil menguli. 
  • Uli sehingga mendapat doh yang lembut (doh yang lembut... menghasilkan donut yg lebih lembut & gebu) berkilat & tak melekat di tangan. (jika terlalu lembik boleh tambah sikit lagi tepong gandum tp jangan terlalu banyak yer.. anggaran dlm 10 gm je gitu)  
  • Bulatkan doh & tutupkan bekas menguli dengan tuala bersih & perap doh sehingga naik sekali ganda.  

Membentuk doh
  • Doh yang telah naik sekali ganda ditumbuk2 untuk mengeluarkan angin.  Jika doh terlalu melekat ditangan.. boleh salut tangan dengan sedikit minyak masak semasa nak membentuk doh. *PENTING NI..
  • Timbang doh 40 gm setiap sebiji atau ikut saiz donut yang anda suka.  
  • Bulat2kan doh & leperkan sedikit seperti nak buat cucur badak.  
  • Susun di atas dulang yang telah disapukan minyak atau ditabur tepong terlebih dahulu.  
  • Jarakkan sedikit antara satu sama lain supaya tidak melekat semasa proses perapan.  
  • Buat sehingga habis dengan timbangan berat yang sama bagi setiap biji donut.  
  • Perapkan donut sehingga naik sedikit (jangan terlalu naik kerana donut boleh merudum semula semasa kita nak goreng nanti). 
  • Panaskan minyak yang agak banyak dalam kuali dengan api yang sederhana.  
  • Sediakan satu penutup esen (MaDiHaA guna penutup esen vanila).(Ana guna jari je buat bulat tengah tu) 
  • Bila minyak dah agak panas, ambil sebiji donut dan letakkan di atas telapak tangan kiri/kanan (ikut selesa masing2) lalu buatkan lubang dengan menekap donut menggunakan penutup esen tadi.  
  • Lepas tu terus masukkan ke dalam minyak yang panas.   
  • Ulangi proses yang sama sehingga donut memenuhi kuali.  Goreng donut kedua2 belah hingga kuning keemasan.  
  • Angkat & tos sebentar kemudian bolehlah disalutkan dengan gula kastor atau coklat ikut kesukaan masing2.

16 Mac, 2011

ASSALAMUALAIKUM

Assalamualaikum & selamat pagi..

Dah banyak hari tak bersiaran, bizi..bizi..bizi..yang terlampau..terima kasih kepada yang menjenguk & bertanya kabor..sebenarnya kami baru balik dari kampung halaman tercinta, menziarahi orang tua tersayang...bila dah balik tu faham-fahamle..nak menyudahkan kain baju ni satu hal yang lazim kan, tambah2 lagi hujan turun sepanjang hari..harap2 harini cuaca cerah & kerja2 tertangguh sebelumnya dapat disetelkan secepat mungkin & dapatle mengapdet apa-apa yang patut..


Gambar dari pon baru Ana tuh..haha..bukannya yang kita snap sendiri tau..ok...akan datang ke rumah anda setelah kurang bizi yer..Wassalam..

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...