23 Disember, 2013

LAYER CHEESE CRAKERS

Assalamualaikum..rajin lagi..atau buat2 rajin..kali ni kita cuba buat KEK BISKUT lak ye..janji ada sekut 4 segi tu jadila, kalau guna cream crackers sah2 rasa lemak2 hasilnya, kalau guna sekut jagung ke, sekut kelapa ke nanti akan keluar rasa apa yang ada la kan..suka ati korang lah yer..

 Eh..ni versi rajin tahap babun dah, belen2 tu saya letak atas piring je, sejukkan & ngap sorang2..

Siyes ok SEDAAPP!! Diperakui oleh SIRIM & FRIM  anak2 saya & jugak kakak yg beria-ia nak tahu cara buat. Eh ada sorang adik tu yg beli Layer Cheese Crakers ni nak beli lagi, tapi...tapi...dah x kuasa nak melapis dah sekarang ni, mehla Awin try buat dulu ya, kot2 x jadi bolehla order ngan akk balik..hehee

Pestaim ni saya buat betul2 ikut resepi ya, xde ejas2 @ derhaka, lenkali (eh, ada lenkali ke..??) nanti saya cuba tambah2 bagi lebih mewah & meriah akan kejadiannya InsyaAllah..ikutkan resepi ni tercipta bila ada biskut2 yang tak laku dalam rumah kan..tapi kat rumah saya cream crakers ni tak sempat gersang dalam balang, laju je habis nak2 kalau buat teh tarik....

LAYER CHEESE CRAKERS
Resepi asal sumbangan : 
Allahyarham Susan Jafri (Al-Fatihah buat beliau)
Sumber resepi & C/P :  
FP Mamazieza & Che'Pah cake & cupcakes

Bahan2 :
  • 250g cream cheese
  • 65g butter
  • 1/2 cawan gula castor (saya letak 1/4 cwn)
  • Biskut cream crakers (Cap Ping Pong)
  • Susu segar
  • Strawberry jem (saya guna strawberry filling)
  • Cheddar cheese *saya tambah
  • Coklat cair *saya tambah

Cara-cara :
  • Sediakan bekas yg bersesuaian, jika menggunakan loyang, boleh alas loyang anda dengan plastik wrap @ alum.foil agar mudah untuk mengeluarkan kek nanti. **Saya susun terus kek dalam bekas plastik untuk jualan.
  • Sapu tiap kepingan biskut dengan starwberry filling (tak nak pun takpe, tapi lebih sedap sapu dgn.jem atau filling tu)
  • Satukan creamcheese, gula & butter, putar sebati hingga betul2 lembut & halus.
  • Celupkan biskut tadi ke dalam susu segar & susun dalam bekas/acuan, jangan celup biskut tu lama2 nanti lembik sgt tak jadi dahla..
  • Sapu/paipkan adunan cheese tadi atas susunan biskut, ulang lagi celup biskut dan susun.
  • Ulangi langkah sama sampai habis, sapukan adunan creamcheese terakhir atasnya & taburkan parut cheddar cheese.
  • Hiaskan dengan parutan coklat atau dizzle dgn.coklat cair.
  • Sejukkan dalam peti ais sekurang2nya 2 jam, sedap dimakan ketika sejuk

Ni versi jualan..jual..jual..hehe..Selamat Mencuba!!

22 Disember, 2013

AYAM GORENG YUMMY...

Eh..ter'update' blog lagi..rajin kan?

Nak goreng ayam pon kena ada resepi tau..hehe..layankan aje resepi cilok dari blog Mas ni, lepas nampak Mas tayang kat instagram ritu, cepat2 bancuh & perap..alah, 6 ketul je pon, perap pon sempat 2 jam..hehe..lenkali perap lama lagi kan..


Anak-anak blasah sampai licin, sampai serdak2 pun dikautnya..suka la tuh, maklom dah lama benar tak buat ayam camni kot..Jom semak resepi, pastu g buat jangan dok nyemak je kat sini..hakhak



RESEPI AYAM GORENG YUMMY..
Sumber : Norsha
C & P : Mas@Duniaku

Bahan2 : 
 ( agak2 yerk ngan ayam tu )

ayam
kunyit hidup - ditumbuk
halia - ditumbuk
bawang putih - ditumbuk
cili
putih telur
tepung jagung - agak2 bahan2 melekat kat ayam 
sedikit tepung beras - Mas tambah
secukup rasa - Mas tambah
sedikit minyak masak - Mas tambah
sedikit serbuk kari - Mas tambah
sedikit serbuk lada putih aji shiok  - Mas tambah
sedikit sos tiram Manggi - Mas tambah 


Cara :
Gaul sebati ayam dengan semua bahan2.
Perap sejam, klu semalaman lagi best.
Goreng dengan minyak banyak dengan api sederhana hingga ayam masak.

Selamat memasak!!

Buah delima kesukaan kami sekeluarga lately...skali hadap berbiji2, tak puas makan, sape2 ada jual online yg masak ranum? hehe...


Alhamdulillah baru beberapa hari lepas seorang kakak rakan FB balik dari Bangalore, beliau bawakkan saya 2 biji buah delima, MasyaAllah sangat cantik merah manis & berjus, sesuai dgn perumpamaan "Bak Delima Yang Merkah"..terima kasih Kak Norhaizan, prihatin sangat kat saya..ehee..

Karipap pusing frozen, saya dapat ni dengan Kak Tun (CUP OF CAKES), sape2 nak tempah bolehla kontek beliau ya, sah2 tak nyesal ni tau, sedap, rangup, inti serba serbi ngam la..

Ok..bai..

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...