Assalamualaikum w.b.t.
Salam Sabtu buat semua..ada yang nak balik kampung? Atau ada kat kampung halaman dah eik? Bestnye...kami takde g mana-mana pun, minggu depan anak-anak mula ujian Mac sekolah rendah, Ahad ni pulak ayahnya kena hadirkan diri ke sekolah untuk mesyuarat PIBG..moga semuanya dalam keadaan sihat walafiat & gembira bersama keluarga tersayang..
Harini Ana nak tayang kek lapis yang dah takde bau pun kat rumah ni, jadi takpayah ler nak mintak barang selapis 2 yerk..udah pinish..*kata kak Nor..* hehe...
Kek lapis yang sedap, naik gebuusss walaupun dalam adunannya takde pun soda penaik & baking powder..mula2 rasa tak yakin, tapi bila dah buat tu, rasa cam tak percaya kek ni jadi lembut je..sedap tau..jadi sape2 nak rasa kena cuba buat yer..
harini Ana copy kat sini untuk tatapan akan datang & rasanya akan buat lagi sebab seri kaya dalam tin yang suami beli haritu masih ada berbaki..1 tin lagi belum buka pun..hehe..
Harap Kak Lin tak kisah copy paste rspnya kat sni yer..terima kasih Kak Lin yang suka sangat menelefon kalau kita msg dia tanya sesuatu...hihi...agaknya dia tengah sibuk dengan angka-angka tu, maklumlah tengah sibuk dengan cukai sekarang ni kan..hehe
KEK LAPIS SERI KAYA
Sumber : LinRosLy
Bahan-bahan:-
- 300gm tepung gandum
- 300 gm mentega..Ana guna buttercup
- 200 gm gula pasir..Ana guna 250grm gula castor
- 180 gm seri kaya
- 6 biji telur
- 2 sudu kecil esen vanilla
- - sedikit pewarna merah
- -Ana tambah pewarna kuning
Cara:-
- Pukul mentega dan gula hingga kembang.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji hingga habis.
- Masukkan seri kaya dan esen vanilla dan pukul lagi
- Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga habis
- Bahagikan adunan kpd 2 bahagian *warna asal dan warna merah
- Kukus setiap lapis hingga habis..Setiap lapisan lbh kurang 5-8 minit.
- Lapisan terakhir, kukus 20 minit @ sehingga masak, bila cucuk kek dgn lidi, keluarnya lidi bersih tandanya kek dah masak
- Tutup penutup kukusan dengan tuala bersih supaya air tak menitik & mencacatkan rupa atas kek.
- Pastikan setiap lapisan kek yg dikukus betul2 kering & masak baru diletak lapisan yang seterusnya (blh tekan dgn jari, kalau tak melekat kat tangan dah ok le tu)
- Sejukkan kek sebelum dipotong.
SELAMAT MENCUBA...