19 November, 2011

Cotton Soft Japanese Cheesecake & Blueberry Topping

Assalamualaikum w.b.t

Salam sejahtera buat semua, harap sihat2 adanya ya..mana yang tak sihat tu pandai2le makan ubat ke rehat ke..nak tolong picit2 kang jauh lak..hehe..

Semalam Ana buat kek ni, sekarang bekas pun dah takde, sapu habis..huhu..sedap sangat kek keju nih, lembut macam kapas..*pernah ke makan kapas?* Dah berzaman simpan resepi ni tapi takut nak mencuba, maklumla bukan sedikit cream cheese yang nak guna, gedabak seketul tu..Alhamdulillah menjadi elok, sebelum ni ada request dari adik Ana & kawan2 dia yang rasa..heee..tercapai gakla hajat diaorang kan, dah potong2 semalam bagi diaorang sikit masa adik Ana datang ambil tempahan cheese tart kawan dia tu..


Dah lama jugak bertanya tentang kek ni, sejak dok berYM dgn Kak NorSG, puas ditunjuk ajar pun belum terbuka hati nak buat..apela nasib kan.. Pastu tanya2 lagi orang lain, ada yang jawab & ada jugak yang membisu, takpela..kena cuba sendiri baru tahu kan. Dah siap kelam kabut lak nak buat topping tu, taknak le curah filling je, nak bagi cair sikit, jadi serata alam maya mencari ilham, maka tercumpa di MYR..resepi dari AlongRoz..memang sangkut la..terima kasih buat semua yang melayan soalan kita ni..terima kasih juga buat empunya resepi, mintak izin kopipes kat sini ya..

RESEPI COTTON SOFT JAPANESE CHEESECAKE
Sumber : alma@myr
Sumber Ilham : Along@homekreation, Noorsha, Fiza Nordin, Kak Hazila, Kak Ummi Dan ramai lagi kan.(sekadar beberapa link shj)

Bahan-bahan : Loyang bulat 8 inci

Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)*Guna susu cair 70ml + air 30ml
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon *Guna dengan esen vanila
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine*guna tepung gandum, ayak 3 kali
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon *gantikan dengan cream of tartar 1 sdt
tengoklah kegebuannya tu..(^_^)

Cara-cara:

Step I : Utk adunan A:
  • Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. 
  • Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. 
  • Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hingga sebati (gaul guna senduk kayu sj).  

Step II : Utk adunan B:
  • Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). 
  • Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).  

Step III :
  • Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati.  
  • Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking.  
  • Tuang adunan kek dlm tin kek. Bakar kek dlm kire-kira sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.  
  • Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje). 
 ---------------------------------------------------------------------------------
  • **Ana guna loyang bulat biasa, griskan dasar loyang dengan mentega & alas dengan kertas, manakala tepi loyang pula digriskan dengan mentega & tabur halus tepung gandum, kemudian hentak2kan loyang sikit bagi rata tepung tu. Alhamdulillah, senang je nak keluarkan kek ni. 
  • **Masa membakar pula bakar waterbath macam biasa, tak payah balut loyang tu dengan alum.foil (sebab loyang tu mana ada ruang nak masuk air macam loyang springfoam kan..heee)
  • **Dah masak, biarkan kek dalam loyang dalam oven & bukakan sedikit pintu oven lebih kurang hingga 1 jam (pastikan suis oven ditutup, kang terbakar hangus lak kek tu..) refer to nasilemaklover..tq sis (^_^)
  • **Sisip sedikit tepi kek (sebab Ana tak guna baking paper kat tepi loyang kan) kemudian terbalikkan atas rak & sejukkan sebelum dihias, sedap juga dimakan begitu sajee..
sedap dgn topping tu, gelatin pemberian Kak Anymz..
 
TOPPING BLUEBERRY
Sumber : alongroz@myr

  • 1 tsp Gelatin / Serbuk agar2*Ana guna gelatin Halagel
  • 30ml Air
  • 150g Blueberry pie filling *yang ada buah ketul2 tuh
Cara-cara :
  • campurkan gelatin/agar2 dgn air. 
  • Panaskan sebentar & campurkan blueberry. 
  • Sapukan ke atas cheesecake & sejukkan sebentar.
**Masa buat ni, blueberry pie filling tu tak banyak, jadi Ana campurkan sedikit filling biasa tu, nak prabihkan stok barang lusuh dalam esbok, dah habis..leh nyoping lain kat bakery kan..kan....heee 
**Yang dah potong takde tayang sebab tak sempat nak snap..syok sangat makan kan..hehe

SELAMAT MENCUBA..

17 November, 2011

HATI LEMBU MASAK REMPAH

Assalamualaikum w.b.t

Terima kasih buat kawan2 yg sudi bertandang ke sini, tuan tanah masih sibuk menyiapkan tempahan cheese tart untuk Jumaat nanti, jadi kunjungan anda akan dibalas kemudian, itu pasti InsyaAllah..



Jom tengok apa yang ada kat dapur Ana, bukan harini punya, tapi hari Isnin lepas..hehe..tapi dalam ni Ana campur sekali anggota dalaman lembu yang lain, tah hape nama tak tahu..kikikii


RESEPI HATI LEMBU MASAK REMPAH

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • ½ kg hati ayam/lembu – dicuci dgn tepung gandum tuk hilangkan hanyir dan digoreng terlebih dahulu bersama serbuk kunyit n sedikit garam
  • ( * bahan kisar )
  • *1 biji bawang besar
  • *3 ulas bawang putih
  • *1 inci halia
  • * 1 sudu besar ketumbar
  • * ½ sudu besar jintan manis
  • 1 batang serai – diketuk
  • 2 pelepah daun kari
  • 1 sudu besar penuh rempah kari daging
  • 2 sudu kecil serbuk lada/cili – nk pedas sendiri adjust yer
  • 1 sudu besar kerisik
  • Air secukupnya
  • Garam, gula n bahan perisa secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. Panaskan kuali, masukkan daun kari gaul sebentar dan masukkan bahan kisar, tumis sehingga wangi dan garing.
  2. Masukkan serai, rempah kari dan serbuk lada/cili kacau sehingga sedikit kering.
  3. Masukkan hati yg telah siap digoreng terlebih dahulu td dan kacau sebati dan masukkan kerisik dan jika terlalu kering masukkan air sedikit demi sedikit bergantung pd kehendak masing2.
  4. Akhir sekali masukkan gula, garam dan bahan perisa secukup rasa. Siap!

15 November, 2011

ASAM PEDAS Anymz KITCHEN

Huhu..ada yang muak makan kek span ya..kita tukor lak menu, makan lauk jela, nasik lom masak nih..haha..moh layan jela lauk yang dah arwah ni, tah bila buat dah lupa mokcik ni....hehe..ada koreja mau bikin satgi..sape2 free tu takyah nak goyang kaki ye, meh tolong kita kat dapo meh...


Maaf Kak Anim, ikan dah tinggal seketul baru snap gambo sebagai bahan bukti..(=^_^=)

ASAM PEDAS ANYMZ KITCHEN (makasih Kak Anim & kwn2 yg promote)
Sumber : Kak Anymz
Sumber : Kak Diana@Skyblue, Kak Sheila (nnt nak cari link yg lain ya)

bahan2
  • 1/2 ekor ikan tenggiri batang-akak guna 6 keping-bersihkan gaul sedikit dgn serbuk kunyit dan ketepikan
  • 1 batang terung panjang-di belah dua dan di kerat 4.rendam dlm air sejuk sebentar
  • 15 tangkai cili kering-di kisar
  • 1 labu bawang besar-di kisar
  • 3 ulas bawang putih-di kisar
  • 2 batang serai-di kisar
  • sedikit belacan-jika suka-di kisar
  • 3 batang daun kesum-ambil daunnya
  • 2 batang bunga kantan-di belah dua
  • 1 kiub pati ikan bilis
  • garam secukup rasa
  • 1 mangkuk air asam jawa-agak2 le
  • 1 st serbuk kunyit
  • minyak untuk menumis
 cara

  • Panaskan minyak di dalam periuk
  • Tumis bahan2 kisar hingga naik bau
  • Setelah terbit minyak,masukkan serbuk kunyit,garam dan kiub ikan bilis
  • Masukkan air asam jawa
  • Masukkan juga ikan dan daun kesum
  • Bila sudah mendidih masukan terung yang sudah di toskan airnya dan juga bunga kantan
  • Jerang hingga terung masak
  • Renihkan sebentar dengan api perlahan dan tutup api
  • Sedia untuk di hidangkan.

14 November, 2011

KEK SPAN COKLAT

Assalamualaikum
Bersiaran dipagi Isnin yang sejuk-sejuk ni, dengan keadaan kesihatan anak-anak & diri sendiri yang tak berapa elok, harap diberi kesihatan yang baik oleh Allah s.w.t untuk terus berbakti & beramal..InsyaAllah

Beberapa hari lalu (lupa dah hari apa) Ana cuba buat kek span ni, dah lama simpan resepi & dah lama teringin nak try buat kek span sendiri, akhirnya terlaksana juga. Bukan saja-saja buat kek ni tau, ada projek seterusnya yang menggunakan kek span ni..hehe..Cuma Ana bakar guna loyang petak yg agak besar, maka kejadian kek ni rendah sikit dari yang tuan punya resepi buat. Takpela kan, hasilnya sedap jugak & boleh dikatakan menjadile..Gambar kek seadanya le, pukul 1 pagi baru kek ni siap, maklumle nak pukul telur bagi naik tanduk kemain lama lagi haa..jenuh nunggu, tak taula nape lambat sangat nak kental, nasib baik guna stand mixer, kalau guna hand mixer tak taule kan..mau keluar muscle kat lengan..kihkih..



RESEPI KEK SPAN COKLAT
Sumber : NINA@SL
Terima kasih SL berkongsi resepi kek yang dijualnya..
Kek Span Coklat By AnnaQawina

bahan-bahan:
  • 5 biji telur gred b *Ana guna 4 biji telur gred A
  • 170gm gula kaster
  • 1 camt ovalette - kalau tak de pun tak pe..
  • 100gm tepung gandum
  • 1 tsp baking powder - kalau tak de pun tak pe.. kek tetap jadi..
  • 40gm serbuk koko
  • 70gm minyak jagung atau minyak masak atau butter yg di cairkan

CARA-CARA :
  • Dalam satu adunan, telur, gula dan ovalette di putar hingga kental(meringue). Putar menggunakan kelajuan maksimum.. 
  • Mesti kembang, pekat dan berwarna putih, bila di angkat adunan tak jatuh ke bawah..
  • Ayak bahan-bahan kering bersama & masukkan ke dalam adunan telur tadi.
  • Terus masuk minyak. putar perlahan hingga adunan b'gaul rata dan sebati.
  • Adunan yang dah sebati. tuang dalam loyang berukuran 8". boleh la di bakar pada suhu 170'c - selama lebih kurang 30 minit api atas bawah.
  • Kek yang dah siap.. masak je, terus hentak loyang tu, hentak perlahan je.. pas tu terus keluarkan kek dari loyang.. kalau biar dlm loyang nanti keknya kecut mecut... sejukkan atas redai..

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...