10 Disember, 2010

KEK KARAMEL BERALUN KASIH

Assalamualaikum...

Salam Sejahtera buat semua teman2 yang sudi berkunjung ke teratak hamba ni..ehehee...apa yang mata anda nampak nie??? Cuba sengetkan kepala sikit yea...hehe..
 

Petang ni nak balik kampung Cik Abe, jadi nak buat tayangan amal jelah yea...Kek karemel yang biasa buat tu tapi di cilok sedikit kaedah kek Alunan Kasih (resepi kek tu Pn Mastura Yasak punya) yang tengah femes kat facebook tu...ikutkan hati nak bawak untuk makan2 kat kampung konon2nyalah, tapi bila dah siap terasa lak tekak ni nak makan, Cik Abe siap tanya lagi.."Sebijik je ke?" Itu tandanya nak makan le tuh...


Masa untuk menyiapkan sekali ganda lebih lama berbanding nak buat kek karemel yang biasa tuh..punyala lenguh tangan ni, semata-mata nak jadikan ianya beralun bak ombak & buih2 di pantai gitu... tapi kalau tak cuba tak tahu hasilnya kan...Alhamdulillah rasanya menjadi & beralun le jugak...

Resepi kek karemel yang biasa tu (Resepi Pn Munirah Baharom ) tapi Ana letak sekali lagi kat sini dengan tambahan bahan2 yang Ana buat semalam termasuk tepung kastard di dalam adunan karemel tu, lebih kenyal & sesuai kalau bagi yang nak buat tapi takut2 karemel tu cair kan..:)


Kek Karemel :
Bahan2: 
(A)-Gula Hangus
  • 2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
  • *tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)
  • Ketepikan dulu
(B) - Bahagian Atas
  • 1/2 tin susu cair ...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
  • 70 gm gula kastor
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 3 bj kuning telur...(kalau tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)
  • 1 sdb tepung kastard
(C) - Lapisan Kek
  • 140 gm tepung gandum
  • 70 gm gula kastor
  • 3 bj kuning telur
  • 135 ml air biasa
  • 1 sudu teh baking powder
  • 45 ml minyak msk
  • 2 sdb susu pekat manis
(D) Merinque
  • 6 bj putih telur
  • 70 gm gula kastor
  • 1 sudu teh krim of tartar 
Cara membuatnya:
  • Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
  • masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi... Tapis supaya tidak berketul2..ketepikan.
  • pukul bahan (C) *Ana guna senduk je..ketepikan.
  • pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat dia x jatuh...
  • campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
  • bahagikan kpd beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau nak..
  • masukkan kedlm loyang yg ada gula hangus tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang
  • Bakar cara double boiling - selama 1 jam suhu 160-180'C
  • Bila masak angkat & rehatkan 10 minit baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...
  • Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2.
  • **Untuk jadikan kek beralun kasih tu, setiap lapisan adunan, taburkan serbuk koko yang diayak di serata adunan, lagi tebal lagi cantik & jelas.. kemudian letakkan ;lagi adunan seterusnya, ratakan perlahan2 agar koko tidah berganjak & bercampur dgn adunan kek, buat sampai habis & lapisan atas sekali tak payah letak koko..kemudian bakar double boil** boleh tgk kat blog Kak Yatie..ada ditunjukkan cara2nya
Untuk bawa balik kampung Ana buat yang lain, takde beralun kasih sekadar kek karemel biasa cuma dibuat dengan penuh perasaan kasih sayang...hiiii

Kek Alunan Kasih boleh tengok kat blog Kak Yatie & juga Kak Am...kakak2 berdua tu dah cuba mengalunkan kek diaorang bersama kasih sayang dengan jayanya..hehe...

SELAMAT MENIKMATI HARI CUTI ANDA YEA....JUMPA LAGI INSYAALLAH

09 Disember, 2010

AYAM MASAK KARI KERING..sekali lagi

Assalamualaikum..

Dah petang2 ni baru sempat nak masukkan menu dalam blog..hihi..nipun baru je siapkan makan malam..harini Ana sekali lagi masak resepi best dari dapo Kak Nor..sedap makan panas2..ala2 mamak gitu..tapi sah-sah bukan mamak yang masak kan, MAMA je ni..haha...


Resepi ulangan ni, kali ni Ana tambah hirisan kentang sikit...apa2pun terima kasih buat Kak Nor yang pandai mencipta resepi best ni.....Resepi ada dekat sini yea...selamat menjamu selera...

Kepada kawan2 yang datang menjenguk, maaf, belum sempat nak ziarah kembali, sibuk sikit menyiapkan sesuatu untuk dibawa balik ke kampung halaman Cik Abe Ana esok petang...ada masa nanti Ana jenguk2 & terjah2 apa2 yang patut..hehe...Salam Mesra buat semua..:)

08 Disember, 2010

IKAN SIAKAP KUKUS

Assalamualaikum...
Apa kabo kengkawanku sekalian..hehehe...harap sihat hendaknya, harini baru teringat nak masukkan entry tentang resepi yang diambil dari blog Kak Yatie..belek2 gambar baru perasan ikan sekor ni belum dapat hak tayangan amal ni...sian dia kan..


Kebetulan ada bunga kantan bawa dari kampung haritu, sempatlah cuba resepi ni, biasa kukus ikan tak letak kantan, tapi bila ada bunga ni bau wangi je..cuma ikan tu tak nampak sangat warna warni dengan hijau cili padi sebab nak bagi anak-anak makan, takut pedas lak..

Ana kongsikan resepi & cara buatnya, terima kasih kepada penyumbang asal rsp : Mat gebu Myr
Copy : Kak Yatie

Bahan-bahan ( 5 - 6 orang )
  • 1 ekor ikan siakap (ikan merah/kerapu atau ikan bawal putih pun ok
  • 1/2 camca teh garam
  • 1/2 camca teh tepung jagung
  • 1/2 camca teh lada sulah
  • 3 camca besar jus limau kasturi*
  • 1 1/2 camca besar minyak masak*
  • 1 1/2 camca teh gula*
  • 1/2 camca teh garam*
  • 5 - 10 biji cili padi, dihiris*
  • 2 batang serai, dihiris halus*
  • 1/2 kuntum bunga kantan, dihiris*
  • 1 helai daun limau purut, dihiris halus*
  • 1/2 inci halia muda. dihiris halus*
  • 2 ulas bawang putih, dihiris halus*
  • 1/2 camca teh tepung jagung*
  • 1/2 camca teh serbuk pati ikan bilis atau 1/2 kiub pati ikan bilis maggi*.
Cara-cara
  1. Ikan dicuci bersih dan lumurkan dgn garam, tepung jagung dan serbuk lada sulah. Ketepikan sementara membuat sosnya.
  2. Dalam satu bekas satukan kesemua bahan sos (yang bertanda '*") hingga sebati. Ketepikan.
  3. Panaskan kukusan dan sediakan bekas tahan panas. Letak ikan tadi ke dalam bekas tahan panas dan tuangkan sosnya rata termasuk bahagian dalam belahan perutnya.
  4. Kukus kurang lebih 10 minit bergantung pada saiz ikan atau apa bila daging ikan bertukar menjadi putih. Siap untuk dihidangkan dgn nasi hangat.
  5. Seelok-eloknya dimakan segera selepas proses mengukus. 
 
 
**TAKZIAH BUAT KELUARGA MAT GEBU (DAPUR TANPA SEMPADAN) DI ATAS PEMERGIAN KAKANDANYA YANG TERSAYANG..SEMOGA KELUARGA ARWAH TABAH & REDHA MENGHADAPI KEHILANGAN ITU**

06 Disember, 2010

EASY MUFFIN WITH FILLING

 Assalamualaikum...

Lewatnya bersiaran harini..heheheee..banyak siaran kawan2 yang dah terlepas & terpaksa Ana belek2 nanti..Berbalik kepada gambar2 dibawah ni..Sebenarnya ingat nak buat muffin coklat, tapi memandangkan ada sedikit jem/filling yang terbengkalai tu, baik buat inti muffin..jadi kira muffin coklat tu masuk list dululah...heeee..

Resepi ni adalah asalnya dari Kak Fida MyResipi..Cheesy Cup Cakes..tapi bila makan tu rasa cam muffin, lembut je, Ana pandai2 tukar nama eh..jgn marah Kak Fida ek...

Ni inti rosselle..jem yang Ana beli tah bila, tapi tak guna sangat pun, bubuh je dlm muffin sedap jugak..jem ni agak cair sikit tak macam jem roti tu..sesuaila...

Sempat jugak cuba masukkan 1sudu kecil mayonis & tabur sedikit coklat chips dalamnya..sedap..nampak macam cheese kan..hiihii

Lebihan filling kiwi untuk cheesecake haritu...semua tu saje2 Ana tabur dengan coklat chips, bagi menarik minat budak2 riang ni..

 

Resepi asal Kak Fida MyResipi..Cheesy Cup Cakes..harap kak Fida halalkan yea..

Bahan-bahan ( 12-15 biji )

  • 200 g tepung gandum (2 cwn rata dan keluarkan 4 sb )
  • 150 g mentega lembut (15 sb rata atau 1/2 buku mentega+ 2 sb rata)
  • 150 g gula kastor/halus (15 sb rata)
  • 2 biji telur - dikocok
  • 2 sk baking powder
  • 60 g cream cheese/ filling kegemaran

 Cara-cara

  1. Ayak tepung dan baking powder dan ketepikan.
  2. Pukul mentega dan gula hingga kembang lalu masukkan telur sedikit2 sambil dipukul terus.
  3. Masukkan pula campuran tepung sedikit2 sambil dikacau dengan senduk hingga rata.
  4. Sediakan mangkuk kertas beralas acuan dan isi adunan kek 1/2 penuh,isi 1/2 sudu kecil cream cheese / apa2 filling yang anda suka dan tutup lagi dgn adunan kek.3/4 cup sahaja.
  5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan dulu selama 20-30 min. pada suhu 180C atau ikut kepanasan suhu oven masing2.
  6. **Cream cheese boleh jugak diganti cheddar cheese atau cheese slice yg dipotong kecil,ikut selera. 
Dengan resipi asas cup cake,boleh juga dibubuh inti pilihan seperti jem,kaya,mix fruit dan lain2 selain keju.

SALAM MAAL HIJRAH 1432

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...