Menu sejuk-sejuk masuk tekak..sesuai untuk juadah berbuka puasa..layan...
Resepi asal takde layer pun, tapi Ana bahagi 3 bahagian & 1 bhgn tu campurkan stoberi paste..letak jugak baki2 stoberi yang dah layu tu dalam agar-agar ni..
RESEPI AGAR-AGAR MOCHA
Sumber : ReenKhan
Agar-Agar Mocha Strawberry by AnnaQawina
Bahan-bahannya:
- 20 gram agar-agar tali
- 5 cawan air
- 1 tin kecil susu pekat manis
- 1/2 cawan gula
- 1/2 cawan serbuk koko Van Houten
- 1 sudu kecil nescafe
- sedikit strawbery paste*Ana tambah
Cara-caranya
- Cuci bersih agar-agar dan toskan
- Masak agar-agar dengan 5 cawan air hingga larut.
- Masukkan gula dan susu pekat manis. Kacau hingga larut.
- Pastikan api yang digunakan tidak terlalu besar.
- Tambahkan larutan koko yang telah dicampur dengan nescafe. Kacau sebati.
- *Ana bahagi kpd 3 bahagian dahulu baru campurkan koko dalam 2 bahagian tersebut, 1 bahagian lg tambah strawbery paste.
- Masak hingga mendidih,tapis kemudian tuang ke dalam acuan yang digemari.*Ana tuang 1 bhgn koko, keraskan, karuk dgn garfu permukaan agar2 kemudian tuang agar2 strawbery, seterusnya langkah yg sama dgn agar2 mocha yang berbaki.
- Sejuk beku sebelum dihidangkan.