Assalamualaikum w.b.t
Salam pagi yang aman damai..heee..dah sarapan eh? Meh kita g Siam jap, makan-makan bihun siam yang lemak-lemak harum ni..Resepi asal Ana jumpa kat Majalah SDK 2006..Bihun Siam Goreng, tak tahule kenapa dia letak Siam tu, agknya ala-ala siam punya style atau guna bihun siam ke..Wallahua'lam..
Bila masuk mulut, bau yang harum sungguh menusuk hidung..(ayat ni ok ker?..) hehe..sebab ada letak santan & daun limau purut, tu yang menjanjikan kelainan dalam menu kali ni..tekstur bihun ni pun lembab, kata tuan empunya resepi, takkan keras kejung sampai ke petang..heheh..bahan-bahan tu Ana guna mana yang ada jela, udang besau2 pun takde..hihi..
Resepi Bihun Siam Harum
Bahan-bahan :
- 350-400 gm bihun, Ana guna jenama Jati..sepeket..rendam dahulu biar lembut
- 250 gm taugeh
- 200 gm udang
- 200 gm daging -dipotong nipis
- 5 ulas bawang merah -ditumbuk halus
- 3 ulas bawang putih -ditumbuk halus
- 2 keping tauhu - dipotong dadu & digoreng
- 1 cawan santan sederhana cair, bergantung tahap kelembutan yang anda inginkan yea..(kalau rendam bihun kejap kena lebihkan sikit)
- 4 sudu makan cili giling
- 2 helai daun limau purut - dipotong halus
- 4 sudu makan minyak masak - utk menumis
- 8 sudu makan kicap pekat
- Garam & gula secukup rasa
- 20 gm daun kucai (agak-agak jela..) dihiris halus
- sedikit cili besar - dihiris nipis
- 1 butir telur - digoreng & potong halus
- ulam-ulaman
Cara-cara :
- Panaskan minyak masak & tumis bawang yang ditumbuk, biar sedikit garing.
- Masukkan cili giling. Kacau seketika & masukkan santan serta daging.
- Biarkan mendidih hingga pecah minyak & daging empuk..boleh tambahkan air jika bihun direndam tidak lama..takut keras.
- Masukkan udang & tauhu yang digoreng tadi
- Masukkan kicap, garam & gula secukup rasa.
- Kemudian masukkan bihun & kacau rata sehingga bersatu & bihun tadi lembut.
- Masukkan pula daun kucai, taugeh & gaul rata.
- Akhir sekali masukkan daun limau purut & bolehla diangkat & hidangkan bersama bahan-bahan hiasan.
Okeh..selamat mencuba...(",)