23 April, 2011

IKAN TAUHU MASAK STIM

Assalamualaikum

Petang baru berkesempatan melayari alam maya ni haa..hihi...harap anda semua sihat walafiat ye..InsyaAllah..Kawan-kawan dah masak kan..masak apa? Nanti ada kesempatan akan ku terjah melihat menu kalian..harini masak biasa-biasa aje, yang pasti makanan kesukaan anak-anak, bila cuti sekolah ni selera makan diaorang lebih dari biasa je..layan jela, hari2 sekolah penat kan, makan pun kurang..


Petang semalam Ana masak ikan tauhu stim..kami panggil ikan tauhu, tupun Cik Abe yang perkenalkan ikan ni lepas kawen, sebelum tu tak pernah lak makan..hehe..orang lain panggil ikan apa tak tahu la..isi ikan ni lembut, warnanya putih..sesuai untuk kukus @ masak 3 rasa..

Cuba ubah selera dengan mencuba resepi dari blog Izan ni..ok gak..sedap tau..cubalah..

Sumber : AnnaQawina

Bahan-bahan
 

A) Bahan perap
  • Halia 1/2 inci 
  • Bawang putih - 3 biji
Tumbuk dan lumurkan pada ikan. Isi didalam mangkuk dan stimkan

B) Bahan kuah

  • Ikan - (Kerisi/siakap/etc)Ana guna ikan tauhu
  • Bawang besar - 1 biji setengah
  • Halia - 1 inci
  • Bawang putih - 3 biji
  • Cili padi saiz sederhana - 10 biji
  • Limau nipis - 1 biji
  • Sos tiram - 1 sudu
  • Daun ketumbar..Ana letak daun sup je
  • Garam & gula secukup rasa

Cara-cara
1. Tumiskan bawang merah, bawah putih dan halia hingga garing.
*Separuh di asingkan untuk bahan tabur.
2. Masukkan air 3 cawan
3. Tumbuk pecah cili padi dan masukkan kedalam kuali
4. Masukkan sos tiram, garam & gula secukup rasa. Biarkan kuah mendidih.
5. Hiris limau nipis dah perahkan patinya kedalam kuah.
6. Tuangkan kuah yg sudah siap tadi kedalam mangkuk ikan dan taburkan daun ketumbar yg sudah dihiris. Teruskan stim ikan selama lebih kurang 5 minit.
7. Buka penutup dan rasakan aromanya.. fuhhhhhhhhh.........!
8. Akhir sekali taburkan bawang goreng yg diasingkan tadi. Siap untuk dihidang!

TIPS: Kuah stim seharusnya rasa pedas, lemak pati ikan, sedikit masam dan ada resa-resa manis. Aroma & rasa perahan limau kasturi dan daun ketumbar menambahkan lagi keharuman & keenakan masakan!

SELAMAT BERHUJUNG MINGGU

22 April, 2011

KEK COKLAT LEMBUT CHEF ZUBAIDAH

Dah kenyang makan jemput2 kita layan kek lak..kek kukus yang dah ramai jugakle mencubanya..baru datang seru nak buat lepas adik hantar mesej suruh buatkan dia kek..apa-apa kek le katanya...dah lama tak makan..konon..taktik nak makan free kan..haha..tapi sebenarnya dah lama jugak teringin nak buat kek ni, cuma kalau hari2 biasa takde sape nak habiskan, budak-budak kurang sikit makan kuih kek, sebab bila balik sekolah pun dah pukul 7, senja dah..nak makan nasi jela..

Ana buat 1 adunan, guna loyang petak 8 inc, ada lebih sikit, jadi cuba masukkan dalam loyang kecik..boleh gak kita rasa kan..yang petak besar Ana bakar..yang kecik dikukus...hmmm..bila makan yang kukus tu, Subhanallah..cukup lembut, tak payah bertopping, orang takde gigi pun boleh kemam & telan je..heh..

kukus..

Yang dibakar lak, bila nak masukkan dalam bekas, tak muat, Ana potong bucunya, jadi, dapatle makan yang dibakar tu sikit..sedap jugak tau..cuma yang kukus lebih moist berbanding ke'moist'san  kek yang dibakar tuh...hihi..*punah bahasa..*


Sumber : Chef Zubaidah & Along@myresipi
Copy : Izah & Noorsha

Bahan-Bahan:

**100 gm serbuk koko
**1 tin susu cair
**200 gm minyak masak/minyak sayuran/butter cair
**250 gm susu pekat

250 gm gula kastor - aku kurangkan ke 180 gm saja
4 biji telur - pukul hingga berbuih
150 gm tepung gandum
1st soda bikarbonat
1 st baking powder

bakar..


Cara-Cara
1. Campurkan kesemua bhn bertanda ** dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak
2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn mixer. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati.
3. Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing @ ganache.


Bahan2 Simple Chocolate Ganache:
1 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko
1 sb butter/margerin/minyak masak

*kacau semua bahan atas api kecil hingga likat dan larut sepenuhnya.

Jemput-Jemput Pisang

Assalamualaikum.

Apa khabar ye..harap sihat2 seadanya..Alhamdulillah..
Jom makan jemput-jemput..sedap jemput-jemput  ni, dah banyak kali buat guna resepi Choppy@myresipi.


Jom tengok resepi mudah & sedap ni..

Sumber : Choppy @ myresipi

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 1 cawan pisang yang dilenyek
  • 11/2 cawan tepung
  • 1/2 cawan gula
  • sedikit esen vanila
  • 1 sudu kecil baking powder
  • minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Campur semua bahan-bahan kecuali minyak. Kacau biar rata/ sebati
  2. Panaskan minyak. Bila dah panas, ambik sudu dan basahkan dengan air. Ceduklah sikit-sikit masuk ke dalam minyak panas.
  3. Goreng sampai perang. Lapik jemput-jemput dengan kitchen paper apabila keluar dari kuali.
  4. Siap untuk dimakan

21 April, 2011

PUDING COKLAT PENAMBAT HATI

Assalamualaikum..
Update menu minum petang..eh takde minum2 yer, sebab menu dah manis2, elok minum air kosong je..pagi tadi Kak Ummi Kuantan tayang, terus salin resepi & buat sebab teringin nak makan puding & cari2 resepi yang mudah2 aje..kiranya resepi ni mudah amat & sedap, terasa sungguh coklatnya..anak-anak suka makan camtu je, taknak makan dengan sos..lebih terasa nyaman bila makan dengan sosnya tau, kira balance rasa coklat & susu..


Terima kasih buat Kak Ummi yang share resepi ni, Ana simpan kat sini lak & kongsikan bersama yang lain..bagi yang tercari2 menu sejuk2 untuk esok, bolehla mencuba yer..

       

PUDING COKLAT PENAMBAT HATI
Sumber : AnnaQawina

Bahan:-
  • 1/2 cawan serbuk koko (akak guna jenama Vouchelle)*Ana guna brand kedai bakery jek..
  • 190 gm gula pasir
  • 10 gm serbuk agar-agar
  • 900 ml air
  • 1 sudu besar rata tepung kastad
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1/2 tin susu cair
  • 1 biji telor
  • 2 sudu besar mentega
Bahan Kuah Susu:- (atau ikut resepi masing-masing)
  • 2 cawan susu segar *Ana guna 1 cwn susu cair + 1 cwn air*
  • 1/4 cawan gula
  • 1 sudu besar tepung kastad

MAU??...^_^
Cara Membuat:-
  1. Dalam periuk, satukan air dan serbuk agar-agar. Masak hingga mendidih.
  2. Masukkan gula pasir dan kacau hingga gula larut.
  3. Sementara agar-agar mendidih, satukan serbuk koko, tepung kastad, telor, susu cair dan esen vanila. Kacau sebati.**Step ni Ana campur & blend sebati**
  4. Masukkan ke dalam agar-agar tadi dan kacau sekejap hingga kuah nampak mendidih.
  5. Tutup api dan masukkan mentega dan kacau sebati.
  6. Tapiskan dan tuang ke dalam acuan yang telah dibasahkan dengan air terlebih dahulu. Biarkan wap panas hilang dan masukkan ke dalam peti sejuk. Hidangkan sejuk. **Dah blend tadi, jadi Ana tak tapis le, pakai tuang je..**
  7. Untuk kuahnya....kacau sebati semua bahan, masak sebentar di atas api perlahan sambil dikacau. Bila nampak pekat sikit. Tutup api dan biarkan sejuk sebentar. Sejukkan dan tuang atas puding bila hendak dimakan. SELAMAT MENCUBA...!!

Roti Sosej Mini

 Assalamualaikum..

Harap maaf ye kepada yang berkunjung *kalau ada*, harini agak sibuk je..ada benda nak buat..hehe..sempat update blog pun dah nak petang ni, pagi2 tadi sibuk dengan masak bekal untuk anak-anak & makan tengahari, ala kadar jela...
Pagi ni kami sarapan dengan roti yang Ana buat petang semalam..Alhamdulillah dari pagi sampai tengahari semalam cuaca panas, senang doh nak naik..


Tanpa banyak songeh..meh kita layan gambo2 yang tak seberapa nih, pastu layan resepi yer..terima kasih Ros kongsi resepi..


Roti Sosej Mini
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahanya ( untuk doh roti)

  • 300gram tepung roti
  • 80gram tepung gandum
  • 1 sudu besar susu tepung@skim milk
  • 3 sudu besar gula + 1/2 sudu kecil garam
  • 1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
  • 1 1/2 sudu besar butter@marjerin
  • 150ml susu suam@air suam
  • 2 sudu kecil yis
  • 2 sudu besar water roux

* untuk gliss dan topping*
baki telur+2 sudu besar susu segar@air +beberapa titik madu serta sedikit bijan goreng
*untuk Inti roti*
beberapa batang sosej yang telah direbus kemudian dipotong kecil

 


Cara-caranya ( Doh Roti)

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan,  Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada beberapa bebola kecil, biarkan seketika lebih kurang 7 atau 8 minit baru dibentukkan  mengikut bentuk yang digemari, ros bentukan pintal, bulat-bulatkan letakkan sosej, setelah dibentuk, susun di atas loyang atau dulang pembakar, biarkan naik dua kali ganda dan gliss permukaan bun dan tabur dengan bijan goreng, bakar pada suhu 180 darjah selama 16-18 minit atau sehingga permukaan bun perang.

5. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.

20 April, 2011

DONUT RIMA

Ha...baru keluar kat dapo i ek..dah merata-rata cuba donut ni kan.. .Ana buat donut ni hari Sabtu lepas & makan pagi minggu tu ler..buat separuh adunan, 2 kali goreng dah habis..hehe..tapi sungguh nak bagitau *yg tak tahu lg ler..mmg donut ni lembut, gebu, senang nak bentuk, yang penting sedap, tapi bila tengok resepi sah-sah tak boleh buat jualan..banyak gak telur tuh..hehe..tapi memang berbaloi kalau nak makan kan..


Takyah taip panjang2 le..donut sudah licin, kita copy rspnya kat sini ek, terima kasih empunya resepi & pen'copy' yang berjaya tu..hehe..cuma Ana tabur gula icing je time nak makan tu, hubby memang tak suka kalo ada coklat2 tuh, anak-anak je yang suka bila ada coklat kan...biasala budak-budak.


Copy : Mas & Kak Ita

Bahan :
  • 500g tepung roti
  • 100g gula
  • 11g instant yeast
  • 4 biji kuning telur - yg tulin bukan tiruan ye!!
  • 200 ml air
  • 100g magerine / butter - Mas guna marjerin *sama gak
  • 1 sudu kecil garam
Untuk Hiasan : * tak buat

  • 200g Chocolat masakan - cairkan
  • 100g kepingan Almond  - bakar Mas ikut Kak ita tak letak ita letak chocolat masakan putih dan coklat
Cara membuatnya :
  1. Ayak tepung2 kedalam sebuah mangkuk dan campurkan yis,gaul rata dan masukkan gula,garam,kuning telur dan tambahkan air sambil dikacau rata.
  2. Masukkan pula garam dan butter dan kacau sebati.
  3. Kemudian uli doh hingga tidak melekat pada mangkuk.
  4. Rehatkan doh 20-30 min hingga kembang.
  5. Kempiskan doh,canai dan terap seperti donat biasa atau bulat2kan saja anggaran setiap satu 40 gm
  6. Rehat doh semula 20 minit.
  7. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.Angkat dan toskan.Biar sejuk.
  8. Salutkan donat  dengan gula atau choc cair ikut selera.
Cara ita - Mas ikut cara Kak Ita : *sama gak..
  • Ita masukkan semua bahan ke dalam BM. Bila dah siap tumbuk2 doh untuk keluarkan angin. Bentuk doh menjadi donut. Biarkan doh rehat selama 30 minit. Doh siap untuk digoreng.

SANDWICH COKLAT SALUT TELUR

Assalamualaikum w.b.t

Dah berapa hari tak menghapdet blog nih..lemau sungguh jari jemari ni nak menaip..kalo ler buleh kita cakap je..keyboard tu gerak sendiri taip apa yang kita cakap..pastu kita post je..ok gak kan gituw..banyak sikit benda boleh bebel..haha..ada-ada ajer...

Sekadar nak menyimpan memori perihal anak-anak je nih, bekal yang diaorang bawak minggu ni, ringkas tapi bila sekali sekala buat berebut2 makan & masuk bekas untuk bawa bekal ke sekolah..macam tu le ragam anak-anak ni..


Roti sandwich yang dibeli dari kedai berhampiran yer, bukannya nak buat sendiri!! Huhu..biasa Ana cuma letak mayonis, kemudian lipat & sapu telur, kadang2 tu letak sosej, gulung & sapu telur kemudian goreang..kali ni mayonis dah habis, kebanyakan mayonis tuh habis dek Donat Mayo ajer..hakhak..sabo ajerla anak-anakku yer..kali ni letak choc.filling yang buat haritu, sedap & senang nak sapu kat roti, takdela berketul2 susah nak tenyeh kat roti kalau sesetengah jem / kaya yang dah sejuk dalam peti ais kan..yang ini sedang-sedang ajer..nak masuk mulut pun senang je kan kan...


Ni, saje rajin nak letak cara buatnya, kot2la ada yang tercari2 menu bekal anak-anak nak g sekolah kan..harap dapat memberi anda idea tergempar la kan..hehe..gempar sangat le tuh!! Cara salut telur tu Ana pinjam dari Kak Nor@Secubit Garam yang ajarkan supaya dapat jimatkan penggunaan telur..makacih kak..memang jimat..

SANDWICH COKLAT SALUT TELUR
Sumber : annaqawina.blogspot.com

Bahan-bahan :
  • Roti sandwich secukupnya
  • Inti coklat/apa-apa inti yang digemari
  • 1 biji telur - dikacau dgn garfu
  • sedikit mentega

Cara-cara :
  • Potong kerak roti jika suka (tak potong pun)
  • Sapu inti coklat bagi rata kat roti tadi
  • Lipat 2 rot/ nak buat 3 segi pun boleh
  • Sapu telur pada roti di ke dua-dua bahagian roti dengan garfu / berus (berus masakan yer..bukan berus kain..:P) *(Cara ini lebih menjimatkan penggunaan telur)
  • Panaskan kuali leper & sapu mentega di atasnya.
  • Letak roti tadi, balik-balikkan bagi masak di kedua-dua belah.
  • Angkat & hidangkan
SELAMAT MENCUBA

17 April, 2011

SUP TULANG KNSG

Assalamualaikum...

Meh kita hirup sup tulang yang panas-panas nih..sluuurrrrrpppppp!!!..hoho..tak sopan..mak budak sapo lak tuh eh? hihi...tapi memang sedap kan cuaca sejuk hirup kuah sup..hangatkan badan, tak payah nak tarik selimut dah..heeee..

Baru je kak Nor tayang kat blog beliau yang meletop dengan resepi2 yang mabeles tu kan..hari Jumaat suami belikan tulang lembu beserta dengan dagingnya la kan..takkan nak beli tulang lembu semata-mata lak..hehe, apalagi..sup le jawabnya..anak-anak suka hirup kuah tu lepas makan nasi..tapi kena ada sambal velacan@ sambal kicap untuk mak bapak budak kan..baru ada 'gu'..!! hehe..

Masa tayangan amal ni,menu ni dah xpired..haha..maklumle sepatutnya ditayangkan pada hari Sabtu tu tapi sibuk le ambe nih..tak nyempat nak update..baru harini berkesempatan..takpela kan, sekadar berkongsi gambar & resepi dari kak Nor..siap dengan tips lagi tu..eh..berkesan tips tu tau..tryle..

SUP TULANG KNSG..(Kak Nor Secubit Garam le...)
Sumber : K.Nor@Secubit Garam 

Bahan-bahan ( 4 - 5 org makan )

  • 1 kg tulang lembu (lebih sedap jika digunakan tulang rusuk)
  • 3 biji bawang merah - dimayang halus
  • 1 ulas bawang putih - dimayang halus
  • 2 in halia diketuk
  • 1 sup bunjut
  • 1 1/2 sudu besar lada hitam - ditumbuk 
...................................................................................................
    bahan penumis :
    • 5 kuntum bunga cengkih, 
    • 3 biji buah pelaga, 
    • 1 btg kulit kayu manis 
    • 1 kuntum bunga lawang 
    ...................................................................................................
    • 3 biji ubi kentang
    • garam dan gula secukup rasa
    • 1 btg celery jika suka*tak letak
    • 1 kiub pati ayam
    • air
    • bawang goreng dan daun sup 
    • Tomato 7 ubi kentang & cendawan shitake..Ana tambah

    Cara-cara


    1. Bersihkan tulang dan masukkan kedalam periuk bersama air. Sukatan air mestilah sekali ganda lebih dari paras tulang. Masaklah sehingga daging 1/2 empuk. Jgn buka api terlalu kuat kerana ini akan menyebabkan daging di tulang akan menjadi keras dan liat. Sebaiknya gunakan api yg sederhana shj. Masukkan sedikit garam supaya isi daging menjadi lebih sedap.
    2. Ceduk keluar bhg. berminyak yg terdapat dipermukaan air rebusan tulang tersebut. Biarkan sehingga ia sejuk dan masukkan kedalam peti ais. Akan terdapat satu lapisan membeku dibhg atasnya dan bolehlah dibuang, manakala air rebusan yg dibahagian bawah itu dimasukkan kembali kedalam air rebusan tulang. Kaedah ini dapat menghalang mulut/bibir kita menjadi berminyak setelah makan sup tersebut. Kaedah ini juga boleh digunakan jika hendak memasak gulai tulang..
    3. Masukkan rempah sup bunjut, halia dan ubi kentang. Bolehlah ditambah air jika kuah kelihatan tidak mencukupi. Masukkan juga serbuk lada hitam dan kiub pati ayam.
    4. Dalam kuali berasingan, panaskan sedikit minyak dan tumislah bahan penumis hingga wangi dan masukkan bawang merah dan bawang putih yg telah dimayang. Goreng sehingga bawang tersebut menjadi garing dan curahkan kesemuanya kedalam periuk rebusan tulang (termasuk minyak).
    5. Masukkan celery jika ada dan masukkan garam dan gula mengikut cita rasa masing2. Masaklah sehingga ubi kentang dan daging empuk. (tulang memang tak leh empuk kan.. hehe)betol tu kak..heee
    6. Hidangkan ke dalam mangkuk dan taburlah bawang goreng dan daun sup. Sedap dimakan dgn roti bantal. Kalau ada vit. R boleh aje buat roti benggali sofinar or roti nasi onigiri..*ambe makan dengan nasi putih jer..
    SELAMAT MENGHIRUP KUAH SUP!!

    BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

    Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...