Assalamualaikum..
Resepi Blueberry Cheese Tart
Menu apa petang ni ek? Nak buat tart rasanya kalau ada crust readymade dlm balang sempatla kot kan..kalau baru nak buat crust tu alamatnya esokla makan..hehe..Biasa buat untuk tempahan, kali ni buat bagi lebih sikit, nak makan jugak tuan tanah kedaung ni kan, maunya tak ngences tengok cheese tart orang punya..huhu..anak-anak apa lagi, memang suka sangat dapat makan walau tak banyak yang dibikin lebihnya kali ni..sekadar lepas ngidam bolehla..
Kali ni saja cuba resepi lain, kalau perhatikan cheesetart ni resepinya lebih kurang je, cuma kaedah & bhn2 sampingan tu yang ada beza sikit. Resepi ni tak mengecewakan, cuma masa siap crust tu, Ana bagi suami rasa, katanya manis sikit, tapi bila dah isi filling takde rasa manis sangatla, cuma rangup tu memang terasa. seharian dalam peti ais pun masih terasa rangup lagi crustnya, cuma xdela serangup sebelum isi filling kan, tak tahula kot2 keajaipan tetiba berlaku masa tu..ngehehee..kiranya kali ni masih menepati piawaian anak tekak la..
Resepi Blueberry Cheese Tart
Sumber : r41494@myresipi
Bahan untuk Pastri:(+/-80pcs crust saiz 4cm)
- 125g butter (salted) - bagi lembut sikit sebelum guna
- 63g gula icing/ gula biasa di blend
- 250g tepung gandum
- 1 kuning telur (saiz B)
- 1/2 sudu teh esen vanila
- 1 sudu besar air
Cara-cara:
- Tepung dan gula campur sekali dan ayak.
- Masukkan butter dalam tepung dan gula tadi, gaul rata hingga jadi seperti pasir/crumb.
- Kemudian masukkan kuning telur, esen vanila dan air, gaul sebati hingga jadi doh.
- Cover dan rehatkan pada suhu bilik selama ~15min sebelum dimasukkan kedalam acuan tart.
- Tidak perlu guna sebarang gris untuk acuan. Pastikan acuan kering untuk elak adunan melekat pada acuan selepas bakar.
- Bakar pada suhu 180C selama ~20-25min atau hingga sedikit perang shj.
- Kalau nak buat banyak2 boleh gandakan adunan, bila tak sempat habiskan boleh simpan dalam plastik & ikat kemas, masukkan dalam peti ais.
- Kuantiti crust terpulang kepada besar/kecil acuan tart & juga tebal/nipis doh dicanai.
Bahan untuk Filling:
- 250g cream cheese - bagi lembut sikit sebelum pukul
- 20g butter (salted) - bagi lembut sikit sebelum pukul
- 60g gula halus/gula castor
- 1 biji telur (saiz B)
- Blueberry filling, strawberry filling atau apa2 filling yg digemari secukupnya
- Pukul cream cheese, butter dan gula hingga kembang.
- Masukkan telur, pukul sekejap sahaja ~1-2min bagi telur sebati dgn cheese tadi.*Ana pukul bagi halus & gebu. Kejap je..
- Pipekan filling dalam pasteri(crust) yang telah dibakar. Bakar lagi pada suhu 180C ~ 15min. *Ana bakar agak2 je, 5 minit lbh kurang, cuba sentuh dgn jari permukaan cheese tu, kalau x melekat kat jari kira dah masak.
- Jika saiz kecil kurangkan masa membakar bagi pasteri dan filling.
SELAMAT MENCUBA..Kalau nak tempah pun dipersilakan yer..email & no fon ada kat sebelah tu..(^_^)