Selasa, 22 Mac 2011

UDANG MASAK LEMAK JINTAN

Assalamualaikum w.b.t

Maaf jika ada yang menyinggah kat blog ni asyik sendawa makan pau tu yer..tuan tanah agak sibuk sedikit, ada anak kecil yang demam banyak hari belum kebah-kebah lagi..layan dia jela..asyik nak berkepit sana sini..Harini Ana nak kongsikan menu semalam, teringin buat sebab tengok Kak Nor dok promote sedap, jadi kita pun nak le try kan..kebetulan Cik Abe ada belikan udang saiz besar2 & dia kata buat masak lemak..maka jadilah menu ini...


Juadah bersama pada hari kejadian..hehe...cuma nenas & belimbing buluh takde dalam koleksi peti ais, jadi Ana letak labu air je..sedang2 le kan..mana yang ada je..


Ana copykan disini ye Kak Nor & Kak Ummi..terima kasih bebanyak kongsi resepi..

Sumber : Kak Ummi
Copy : Kak Nor
 
Bahan2:
  • 1/4 bj nanas muda ~ k.nor guna 7 bj belimbing buluh
  • sedikit minyak masak
  • 2 cawan santan cair
  • 4 ekor udang galah/udang besar ~ k.nor guna udang biasa
  • sedikit garam
  • 1 cawan pati santan
  • 4 bj cili padi ~ dibelah dua
  • 6 biji cili merah ~ dibelah

Bahan ditumbuk halus:
  • 2 sudu teh jintan manis
  • 4 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 batang serai
  • 2 cm kunyit hidup

Cara2:
  • Potong nanas kecil2 dan ketepikan.
  • Panaskan sedikit minyak di dalam kaserol dan tumis bahan tumbuk di atas api perlahan. Kacau hingga wangi.
  • Masukkan santan cair dan masak hingga mendidih.
  • Bubuh nanas dan udang galah, kacau.
  • Masukkan garam bersama pati santan, cili padi, cili merah dan kacau hingga mendidih.
  • Angkat dan hidang.

8 ulasan:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

ish..makan ngan ulam petai ..boleh tambah nasi lagi ni...

Mas berkata...

masak berkuah gini memang peberet anak2 mas....
lain kali boleh try resepi ni..he..he..

izahdaut berkata...

sihat ke tu?banyak lauk neh sihat la kan..sedap nya udang..teringat2 lagi makan udang kat penang ari tu..hehehe

HaSue berkata...

uwaaaaa....aku dah lama x mkn udang galah..org yg biasa tmpt aku beli tu xde stok laa udang idup!adehh...cam mengidam lak rasa nih...ko x reti2 nak bg ke sini ke semangkuk?

semoga anak ko cepat smbuh ye naa..x best kan anak2 demam nih..iskh

tun_telani berkata...

kak ana.. tun nmpk cam ade durian je dlm budu tu.. (duk usha side dishes.. sedapnye ulam..)
ps: tun allergic udang, tp arini masak udang gak..)

Suara Kalbu berkata...

Waaaaaaaaaaaaaaa....ada budu letak durian la.. dah lama tak nampak mcm tu sejak arwah ayah meninggal

LinRosly berkata...

Assalamualaikum Anna...

Udang masak lemak jintan...mmg berselera ni Anna....dah lama teringin nak makan udang.

Kalau ada lagi tinggalkan utk Kak Lin yer Anna cayang...

Ummi berkata...

salam Anna, waah dh try resepi Jelita tu eh...xpa la..next time wat guna nenas or belimbing tu ek...sedap x? hehehhe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...